“Petra Pettersen Perfekte plan” av Lene Lauritsen Kjølner og engelsk julekake

På mandag fikk jeg pakke i posten, og det var en helt ny bok skrevet av en av mine norske favorittforfattere; Lene Lauritsen Kjølner. Denne gangen er det ikke en krimbok med Olivia Henriksen i hovedrollen, men en helt ny karakter; Petra Pettersen. Ikke nok med det, Kjølner skriver i en sjanger som er helt ny for henne, nemlig; Feelgood. I følge henne selv er dette noe hun lenge har hatt lyst til å skrive, “en historie som skulle ut”. Gjett om jeg gledet til å lese denne!

Hvis du vil hoppe rett til oppskriften på Grandtante Berthas engelske julekake – trykk HER

Berthas engelske Julekake oppskriften er hentet fra Kjølner, Lene Lauritsen (2020) «Petra Pettersens Perfekte plan», Fagervik forlag Ingredienser: 700 g Blandet tørket frukt (rosiner, sukat, korinter, aspikat, sukat, tranebær, syltete kirsebær, svisker, aprikos e.l. 8 ss Konjakk 1 sitron Skall og asft 250 g Smør 150 g Sukker (brunt) 6 Egg 280 g Hvetemel 100 g Mandler (malte) 2 ts Ingefær 2 ts Kardemomme 2 ts Kanel 150 g Marsipan (hakket) Topping: 280 g Blandet hakkete nøtter – valnøtter, cashewnøtter, hasselnøtter, mandler osv. 100 g Sirup Royal icing: 500 g Melis 1 Eggehvite (pisket) https://heidisboble.no/

Vi møter Petra Pettersen første gang åtte uker før jul. Da har hun besøk av grandtante Bertha, svigermor Marie, venninnen Mathilde og hennes tre døtre. De har kommet sammen for blant annet å bake grandtante Berthas engelske julekake, og hygge seg. Petra bor i et 70-tallshus (som hun egentlig ikke liker), er gift med en fisker (men kjeder seg i ekteskapet), har to døtre som har flyttet hjemmefra for å studere, er i 40-årene, og jobber i en bokhandel. Det viser seg ganske raskt at ektemannen også kjeder seg i ekteskapet. Ikke nok med det, han har hatt et forhold på si og nå vil han flytte sammen med sin nye kjære. Ja, ikke bare er hun fitness-instruktør og veganer – hun er også omtrent på alder med døtrene deres. Dette sammen med en rekke andre tilfeldighet gjør at Petra må starte på nytt, og kanskje denne gangen kan hun realisere sine drømmer? Eller …

Berthas engelske Julekake oppskriften er hentet fra Kjølner, Lene Lauritsen (2020) «Petra Pettersens Perfekte plan», Fagervik forlag Ingredienser: 700 g Blandet tørket frukt (rosiner, sukat, korinter, aspikat, sukat, tranebær, syltete kirsebær, svisker, aprikos e.l. 8 ss Konjakk 1 sitron Skall og asft 250 g Smør 150 g Sukker (brunt) 6 Egg 280 g Hvetemel 100 g Mandler (malte) 2 ts Ingefær 2 ts Kardemomme 2 ts Kanel 150 g Marsipan (hakket) Topping: 280 g Blandet hakkete nøtter – valnøtter, cashewnøtter, hasselnøtter, mandler osv. 100 g Sirup Royal icing: 500 g Melis 1 Eggehvite (pisket) https://heidisboble.no/

Dette er en fantastisk feelgood roman. Jeg elsket den, ikke fra første side, men i alle fall fra side ni. Jeg klarte helt ærlig ikke å legge fra meg boka da jeg først begynte å lese – så det ble ingen middag (laget av meg) her i huset den dagen.  Det er en varm historie om vennskap mellom kvinner, om det å være mor, men hovedsakelig om behovet for selvrealisering, om det å finne tilbake til seg selv og sine drømmer og være den man faktisk er. «Petra Pettersens Perfekte plan», er godt skrevet med et humoristisk glimt, og det er faktisk helt umulig å ikke like Petra. Hun er en positiv karakter som stråler av optimisme, pågangsmot og livsvilje, Hvis jeg derimot skal pirke på noe er det to ting: For det første: Selv om humoren i boka stort sett glir godt ,er det noen steder den virker litt anstrengt og kanskje malplassert. Det andre er at det til tider virker litt vel lett – Ja, ok , jeg vet at feeelgood bøker skal være lette, og ikke problematisere for mye. Men litt mer rundt ekteskapsbruddet hadde kanskje gjort seg? Men, alt i alt er dette en fantastisk god og humoristisk bok, med en hyggelig og varm historie som det absolutt er verdt å lese. Jeg håper at vi får flere bøker om Petra etter hvert. Og gir denne fantastiske feelgood-romanen et velfortjent terningkast: 5.

Berthas engelske Julekake oppskriften er hentet fra Kjølner, Lene Lauritsen (2020) «Petra Pettersens Perfekte plan», Fagervik forlag Ingredienser: 700 g Blandet tørket frukt (rosiner, sukat, korinter, aspikat, sukat, tranebær, syltete kirsebær, svisker, aprikos e.l. 8 ss Konjakk 1 sitron Skall og asft 250 g Smør 150 g Sukker (brunt) 6 Egg 280 g Hvetemel 100 g Mandler (malte) 2 ts Ingefær 2 ts Kardemomme 2 ts Kanel 150 g Marsipan (hakket) Topping: 280 g Blandet hakkete nøtter – valnøtter, cashewnøtter, hasselnøtter, mandler osv. 100 g Sirup Royal icing: 500 g Melis 1 Eggehvite (pisket) https://heidisboble.no/

Grandtante Berthas engelske julekake

Dette er oppskriften på Petra Pettersens Grandtante Berthas engelske Julekake. Nå bruker jeg jo vanligvis ikke å legge ut oppskrifter som ikke er mine, og som jeg ikke har prøvd helt ut. Men i dag har jeg likevel bakt Grandtante Berthas engelske Julekake, og den er ikke ferdig før om åtte uker (altså til jul). Så vi får stole på Lene Lauritsen Kjøler og Grandtante Bertha om at denne kaken er fantastisk god!

Berthas engelske Julekake oppskriften er hentet fra Kjølner, Lene Lauritsen (2020) «Petra Pettersens Perfekte plan», Fagervik forlag Ingredienser: 700 g Blandet tørket frukt (rosiner, sukat, korinter, aspikat, sukat, tranebær, syltete kirsebær, svisker, aprikos e.l. 8 ss Konjakk 1 sitron Skall og asft 250 g Smør 150 g Sukker (brunt) 6 Egg 280 g Hvetemel 100 g Mandler (malte) 2 ts Ingefær 2 ts Kardemomme 2 ts Kanel 150 g Marsipan (hakket) Topping: 280 g Blandet hakkete nøtter – valnøtter, cashewnøtter, hasselnøtter, mandler osv. 100 g Sirup Royal icing: 500 g Melis 1 Eggehvite (pisket) https://heidisboble.no/

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
1 kakeCa 8 ukerMiddels

Ingredienser:

700 gBlandet tørket frukt (rosiner, sukat, korinter, aspikat, sukat, tranebær, syltete kirsebær, svisker, aprikos e.l.
8 ssKonjakk
1 sitronSkall og asft
250 gSmør
150 gSukker (brunt)
6Egg
280 gHvetemel
100 gMandler (malte)
2 tsIngefær
2 tsKardemomme
2 tsKanel
150 gMarsipan (hakket)

Topping:

280 gBlandet hakkete nøtter
– valnøtter, cashewnøtter, hasselnøtter, mandler osv.
100 gSirup

Royal icing:

500 gMelis
1Eggehvite (pisket)

Slik gjør du:

1 Dagen før du skal bake:
– Hakk den frukten
– Bløtlegg frukten i konjakk og sitronsaft
2 Bakedagen:
– Sett stekeovnen på 180 grader
– Legg bakepapir i en rund springform (22-23 cm)
– Mal mandlene og
– Hakk nøttene
– Hakk frukten
– rasp marsipanen
3 Visp sammen smør, sukker, egg, mel, mandler og krydder til alt er blandet
– Ta ut ca. 1 dl av deigen, og sett den til side
4 Bland frukten (inkl. konjakken) inn i den store deigen, og
– Rør inn marsipanen
5 Hel deigen i formen,
– Lag et lite søkk i midten

Berthas engelske Julekake oppskriften er hentet fra Kjølner, Lene Lauritsen (2020) «Petra Pettersens Perfekte plan», Fagervik forlag Ingredienser: 700 g Blandet tørket frukt (rosiner, sukat, korinter, aspikat, sukat, tranebær, syltete kirsebær, svisker, aprikos e.l. 8 ss Konjakk 1 sitron Skall og asft 250 g Smør 150 g Sukker (brunt) 6 Egg 280 g Hvetemel 100 g Mandler (malte) 2 ts Ingefær 2 ts Kardemomme 2 ts Kanel 150 g Marsipan (hakket) Topping: 280 g Blandet hakkete nøtter – valnøtter, cashewnøtter, hasselnøtter, mandler osv. 100 g Sirup Royal icing: 500 g Melis 1 Eggehvite (pisket) https://heidisboble.no/

6 La den steke i 75 min.
7 Bland toppingen, og
– Tilsett den lille delen av kake deigen
8 Ta kaken ut av ovnen og
– Fordel toppingen over –
Sett kaka tilbake i ovnen
– Legg folie over, og
– La den steke videre i 40 min.
Pass på at nøttene ikke brenner seg

Berthas engelske Julekake oppskriften er hentet fra Kjølner, Lene Lauritsen (2020) «Petra Pettersens Perfekte plan», Fagervik forlag Ingredienser: 700 g Blandet tørket frukt (rosiner, sukat, korinter, aspikat, sukat, tranebær, syltete kirsebær, svisker, aprikos e.l. 8 ss Konjakk 1 sitron Skall og asft 250 g Smør 150 g Sukker (brunt) 6 Egg 280 g Hvetemel 100 g Mandler (malte) 2 ts Ingefær 2 ts Kardemomme 2 ts Kanel 150 g Marsipan (hakket) Topping: 280 g Blandet hakkete nøtter – valnøtter, cashewnøtter, hasselnøtter, mandler osv. 100 g Sirup Royal icing: 500 g Melis 1 Eggehvite (pisket) https://heidisboble.no/

9 Avkjøles i formen, og
– Pakk den så inn i folie
Med bakepapiret på
10 Ta frem kaken og dynk den med konjakk
eller appelsinsaft 2-3 ganger under lagring
11 Etter ca 8 uker ved servering:
Pynt med den piskede glasuren, og
Knytt eventuelt et bånd rundt kaken

Berthas engelske Julekake oppskriften er hentet fra Kjølner, Lene Lauritsen (2020) «Petra Pettersens Perfekte plan», Fagervik forlag Ingredienser: 700 g Blandet tørket frukt (rosiner, sukat, korinter, aspikat, sukat, tranebær, syltete kirsebær, svisker, aprikos e.l. 8 ss Konjakk 1 sitron Skall og asft 250 g Smør 150 g Sukker (brunt) 6 Egg 280 g Hvetemel 100 g Mandler (malte) 2 ts Ingefær 2 ts Kardemomme 2 ts Kanel 150 g Marsipan (hakket) Topping: 280 g Blandet hakkete nøtter – valnøtter, cashewnøtter, hasselnøtter, mandler osv. 100 g Sirup Royal icing: 500 g Melis 1 Eggehvite (pisket) https://heidisboble.no/

Generelle opplysninger om dagens bok:

Flere bøker skrevet av Lene Lauritsen Kjølner:

Kjølner, Lena Lauritsen (2016) «Dakota Rød» Vigmostad & Bjørke Kjølner, Lene Lauritsen (2015) «Hvorfor spurte de ikke Evensen?» Schibsted forlag Kjølner, Lene Lauritsen (2015) «I de beste sirkler» Juritzen forlag Kjølner, Lene Lauritsen (2015) «Mord på kilen» Fagervik forlag

Oppskriften på Grandtante Berthas Engelske Julekake er hentet fra Kjølner, Lene Lauritsen (2020) «Petra Pettersens Perfekte plan», Fagervik forlag, og gjengitt med tillatelse fra forfatteren.

Berthas engelske Julekake oppskriften er hentet fra Kjølner, Lene Lauritsen (2020) «Petra Pettersens Perfekte plan», Fagervik forlag Ingredienser: 700 g Blandet tørket frukt (rosiner, sukat, korinter, aspikat, sukat, tranebær, syltete kirsebær, svisker, aprikos e.l. 8 ss Konjakk 1 sitron Skall og asft 250 g Smør 150 g Sukker (brunt) 6 Egg 280 g Hvetemel 100 g Mandler (malte) 2 ts Ingefær 2 ts Kardemomme 2 ts Kanel 150 g Marsipan (hakket) Topping: 280 g Blandet hakkete nøtter – valnøtter, cashewnøtter, hasselnøtter, mandler osv. 100 g Sirup Royal icing: 500 g Melis 1 Eggehvite (pisket) https://heidisboble.no/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s