«Rosalinds løgner» av Muna Shehadi og Chorizo a la sidra

I denne uka har jeg kost meg med «Rosalinds løgner» skrevet av Muna Shehadi. Jeg vet ikke helt hvorfor jeg valgte å lese akkurat denne boka. For å være helt ærlig tror jeg kanskje det var bakgrunn av forfatterens navn. Men så viser det seg at forfatteren ikke er fra Libanon, men er født og oppvokst i Princeton, New Jersey og bosatt i Wisconsin! Familien har likevel røtter i Libanon, og hun er født på 60-tallet, som så mange andre. I følge websiden hennes er hun medlem av Wisconsin Romance writers of America og i 1998 var hun Golde Heart Finalist. Alt dette lover godt.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på Chorizo a la sidra, TRYKK HER!

Shehadi, Muna (2020) «Rosalinds løgner», Aschehoug OG Chorizo a la sidra Ingredienser: 1 ss Olje (oliven) 1 Løk (liten) 1 ½ ss Paprikapulver 1 dl Eplesider (4.5 %) ¾ dl Buljong (Kylling) 1 Laurbærblad 300 g Chorizoer 2 ts Eplesidereddik https://heidisboble.no/ @heidisboble

Bokas hovedpersoner er den for lengst avdøde skuespilleren Jill Croft og hennes eldste datter Rosalind. I begynnelsen av boka møter vi de tre søstrene Rosalind, Eve og Olivia. Siden faren har fått slag, må han og hans nye kone flytte fra jentenes barndomshjem. Derfor går jentene gjennom haugevis av kasser og ekser, som ikke var blitt gått igjennom den gangen da moren døde for 10 år siden. Jentene finner journaler som viser at moren hadde fjernet testikler, og hadde diagnosen Androgent insensitivitetssydrom. Det viser seg at hun derfor verken kunne bli gravid eller bære frem barn. Så hvordan har det seg at det finnes bilder av moren som gravid? De konkluderer med at moren må ha simulert graviditetene, og søstrene må være adoptert. Dette reiser en mengde spørsmål og Rosalinds jakt for å finne ut hvem som er hennes biologiske mor begynner, og kanskje kan hun bli kjent med henne?

Shehadi, Muna (2020) «Rosalinds løgner», Aschehoug OG Chorizo a la sidra Ingredienser: 1 ss Olje (oliven) 1 Løk (liten) 1 ½ ss Paprikapulver 1 dl Eplesider (4.5 %) ¾ dl Buljong (Kylling) 1 Laurbærblad 300 g Chorizoer 2 ts Eplesidereddik https://heidisboble.no/ @heidisboble

«Rosalinds løgner» er ei spennende bok, hvor vi både følger Rosalind i hennes søken etter hennes biologiske familie samt hennes strev med å bli kjent med dem. Parallelt får vi Jill sin historie, som begynner med skuespiller ambisjoner og bekymringer om at hun er den siste i klassen som enda ikke har fått mensen. Boka har gode karakterer, og som leser kan jeg ikke noe annet enn å føle med Jill etter hvert som historien hennes utvikler seg. Rosalind er en mer beskjeden karakter, spesielt i begynnelsen av boka. Derfor gjør hun noen spesielle valg når hun finner ut hvem moren er. Og hvem er faren? Hun gjennomgår en personlig utvikling i løpet av boka. Den jeg kanskje likte aller best av alle var Rosalinds biologiske bestemor, som bare oser av varme og omsorg for alle hun er glad i. Boka er godt skrevet, spennende og som leser får man virkelig noen overraskelser. Tema minner litt om Lucinda Rileys «De syv søstre», uten at det ødelegger storylinen. Boka gir også et lite men, i alle fall for meg, spennende innblikk i libanesisk matkultur.  Derfor kan jeg ikke gi boka noe annet enn et terningkast: 5

Chorizo a la sidra Ingredienser: 1 ss Olje (oliven) 1 Løk (liten) 1 ½ ss Paprikapulver 1 dl Eplesider (4.5 %) ¾ dl Buljong (Kylling) 1 Laurbærblad 300 g Chorizoer 2 ts Eplesidereddik https://heidisboble.no/

Chorizo a la sidra

Chorizo a la sidra er en skkkelig god Tapas rett. Den kan enten spises som den er sammen med et godt brød slik som focaccia eller sammen med flere andre tapasretter.

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
4 -6 15-20 min.Enkel

Ingredienser:

1 ssOlje (oliven)
1Løk (liten)
1 ½ ssPaprikapulver
1 dlEplesider (4.5 %)
¾ dlBuljong  (Kylling)
1Laurbærblad
300 gChorizoer
2 tsEplesidereddik

Chorizo a la sidra Ingredienser: 1 ss Olje (oliven) 1 Løk (liten) 1 ½ ss Paprikapulver 1 dl Eplesider (4.5 %) ¾ dl Buljong (Kylling) 1 Laurbærblad 300 g Chorizoer 2 ts Eplesidereddik https://heidisboble.no/

Slik gjør du:

1 Hakk løken
2 Varm oljen i en kasserolle og
– Surr løken på middelsvarme til den er myk og blank
(ca 5 min.)
3 Tilsett paprikaen og
– La det surre ca. 1 min.
4 Tilsett eplesider, buljong og laurbærblader, og
– Kok opp,
– Slå ned varmen, og
– La det småkoke i 5 min.
Eller til sausen har kokt litt inn
– Rør inn eddik og persille
– Smak til med salt og pepper
5 Serveres varmt

5 Serveres varmt
Gjerne sammen med focaccia

Chorizo a la sidra Ingredienser: 1 ss Olje (oliven) 1 Løk (liten) 1 ½ ss Paprikapulver 1 dl Eplesider (4.5 %) ¾ dl Buljong (Kylling) 1 Laurbærblad 300 g Chorizoer 2 ts Eplesidereddik https://heidisboble.no/

Foreslått tilbehør:

Chorizo a la sidra Ingredienser: 1 ss Olje (oliven) 1 Løk (liten) 1 ½ ss Paprikapulver 1 dl Eplesider (4.5 %) ¾ dl Buljong (Kylling) 1 Laurbærblad 300 g Chorizoer 2 ts Eplesidereddik https://heidisboble.no/

Generelle opplysninger om dagens bok:

 • Forfatter: Shehadi, Muna
 • Tittel: «Rosalinds løgner»
 • Originaltittel: «Private Lies»
 • Serie: Fortunas døtre #1
 • Oversatt av: Veronica Garten
 • Sjanger: Fiksjon, romantikk
 • Sider: 448
 • Forlag: Aschehoug
 • Utgitt: 2020
 • Først utgitt: Headine Review (2019)
 • Tilegnet: Trondheim folkebibliotek

Shehadi, Muna (2020) «Rosalinds løgner», Aschehoug OG Chorizo a la sidra Ingredienser: 1 ss Olje (oliven) 1 Løk (liten) 1 ½ ss Paprikapulver 1 dl Eplesider (4.5 %) ¾ dl Buljong (Kylling) 1 Laurbærblad 300 g Chorizoer 2 ts Eplesidereddik https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s