Pinnekjøtt på nyttårsaften – det er vår tradisjon (selv om det blir hjemme i år også)

I dag skal vi ha Pinnekjøtt med kålrotstappe, pølser, øl og akevitt. Det har blitt en tradisjon i heimen. Vanligvis bruker vi å dra på hytta i romjula og nyttårshelga. I fjor kunne vi ikke det siden det var koronna og grensene var stengte. I år er vi også hjemme isteden for på hytta, og jeg savner hytta skikkelig. Men siden ikke alle kunne bli med i år, feirer vi nyttåret hjemme. Det blir koselig det også. Så ett av mine nyttårsønsker for 2022,bir det samme som i fjor – nemlig at Koronaviruset forsvinner (og hele verden blir vaksinert med minst 3 doser), og ett ønske om blir at faren min blir bedre så han kan bli med på hytta mm igjen.

Men vi feirer her hjemme, og gleder oss skikkelig til det nye året, som vi håper blir koronafritt.

Godt nytt (koranafritt) år til dere alle!

Pinnekjøtt Ingredienser: 1 – 1 ½ kg Pinnekjøtt Pølser Kålrotstappe: 1 Kålrot (middels/stor) 1-2 Gulerøtter 6-8 Poteter Smør Kraft eller buljonpulver Salt og pepper (gjerne nykvernet) Beregn ca 350 - 450 g pinnekjøtt pr person https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
44 timer + 1 døgnenkelt

Pinnekjøtt Ingredienser: 1 – 1 ½ kg Pinnekjøtt Pølser Kålrotstappe: 1 Kålrot (middels/stor) 1-2 Gulerøtter 6-8 Poteter Smør Kraft eller buljonpulver Salt og pepper (gjerne nykvernet) Beregn ca 350 - 450 g pinnekjøtt pr person https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

1 – 1 ½ kgPinnekjøtt
 Pølser (røkte)

Kålrotstappe:

  1Kålrot (middels/stor)
  1-2Gulerøtter
  6-8 Poteter
 Smør
 Kraft fra pinnekjøttet
 Salt og   pepper (gjerne nykvernet)

Kålrotstappe /kålrabisappe 1 Kålrabi (ca 400 g) 1 liten Gulrot 3-4 Poteter 1 ss Smør ½ dl Melk Salt og pepper https://heidisboble.no/ @heidisboble

Beregn ca 350 – 450 g pinnekjøtt pr person

NB! Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperatur på vannet. Lunkent vann gir raskere utvanning. Normalt tørket pinnekjøtt med lunkent vann ca. 12 timer. Godt tørket pinnekjøtt i kaldt vann inntil 2 døgn.

Slik gjør du:

1 Dagen før:
– Legg pinnekjøttet i vann, og
– La det ligge ca ett døgn
2 Legg pinnekjøttet i en stor kasserolle,
– Fyll opp med vann – Kok opp, og
– La det koke på svak varme i 2-3 timer
Til kjøttet er mørt og løsner fra beina
3 Lag kålrotstappa:
– Skrell kålrot, gulrot og potet og skjær dem i mindre biter
– Kokes i usaltet vann til de er helt møre 
– Hell av kokevannet og la grønnsakene dampe vekk noe av fuktigheten
– Mos grønnsakene
– Tilsett smør og litt kraft fra pinnekjøttet til passe tykk konsistens 
– Smak til med salt og nykvernet pepper
4 Sett stekeovnen grilling eller høy varme:
– Legg pinnekjøttet på rist over langpannen,
– Grilles i ca. 5 minutter
5 Varm pølsene
6 Serveres på varme tallerkener med pølse og kålrotstappe

Pinnekjøtt Ingredienser: 1 – 1 ½ kg Pinnekjøtt Pølser Kålrotstappe: 1 Kålrot (middels/stor) 1-2 Gulerøtter 6-8 Poteter Smør Kraft eller buljonpulver Salt og pepper (gjerne nykvernet) Beregn ca 350 - 450 g pinnekjøtt pr person https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s