I de siste dagene har jeg lest en skolekrim beregnet på ferske lesere (barn i småskolen). Boka heter «Skityven», den er skrevet av Lars Mæhle og illustrert av Jens A. Lars Aas. Boka kom nettopp ut på Ena Vigmostad og Bjørke som jeg var så heldig å få et anmeldereksemplar av.
Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på påskeharene, TRYKK HER!

I «Skityven» er klasse 4B fra Maribakken skole på påsketur. Eskil har tatt med detektivutstyret til detektivklubben. For som han sier «En vet aldri når en detektivsak dukker opp». Og det var jammen bra at han tok det med for midt under middagen forsvinner et verdifullt skipar fra veggen på turisthytta der de overnatter. Eskil, Kalle Gina og Noor fra detektivklubbener er på saken ….

«Skityven» er en spennende påskekrim, for barn som lærer å lese. Historien er enkelt skrevet, den er trykt med store bokstaver, det er korte kapitler og gode illustrasjoner. Altså perfekt for å lære å lese! I tillegg er historien godt disponert, med en bra spenningskurve. Jeg liker godt at detektivklubben består av både gutter og jenter og spesielt at de verken er like modige, eller like spreke alle sammen. Dette er en god og spennende bok, tilpasset nye lesere, og jeg triller derfor et terningkast: 5.
Disse påskeharene er bare sååå søte, De er enkle å lage, og paser godt sammen med «Skityven» og et glass melk.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
ca 12 | 3 ½ timer | Enkel |
Ingredienser:
20 g | Havregryn |
5 ½ dl | Vann |
1 pakke | Gjær |
1 dl | Olje (raps) |
200 g | Sukker |
5 g | Salt |
20 g | Kardemomme |
1 kg | Hvetemel |
Topping/pynt:
1 | Egg (sammenvispet) |
Perlesukker |

Slik gjør du:
1 Kok opp 1 dl vann, og – Hell det over havregrynene – La det stå til ca romtemeratur |
2 Rør ut gjæra i resten av vannet (4 ½ dl) – Tilsett de avkjølte havregrynene og resten av ingrediensene – Elt godt 10-15 min. |
3 Dekk til deigen med en bakeduk / kjøkkenhåndduk, og – La den heve i ca 1 time |
4 Legg bakepapir på stekeplater |
5 Hell deigen ut på et bakebord, og – Del den i ca 24 like store emner 12 på ca 60-70 g pr emne 12 på ca 40-50 g |
6 Form en påskehare: – Ta frem to emner Hver påskehare består av to emner en til hale (45 g) og en til kropp og ører (65 g) – Trill det minste emnet til en bolle Det blir halen – Det største emnet trilles til en lang tynn “pølse” – Legg bollen intill midten av” pølsa” – Bøy “pølsa” rundt bollen – Tvinn endene 2-3 ganger og – La resten henge som ører Se bildene nedenfor – Legg haren på bakepapir – Form neste hare og fortsett til alle er formet |



7 Dekk påskeharene med en bakeduk / kjøkkenhåndduk, – La dem heve i ca 60 – 120 min. |

8 Sett ovnen på 230 grader |
9 Pensle harene med sammenvispet egg og – Strø perlesukker på halen |

10 Stekes i ca 8 – 10 min midt i ovnen 230 grader |
11 Avkjøles på rist |


Generelle opplysninger om dagens bok:
- Forfatter: Lars Mæhle
- Tittel: «Skityven»
- Illustrert av: Aas, Jens A. Larsen
- Serie: Mysteriene på Maribakken skole
- Sjanger: Skolekrim, samtid, barn 6-10 år, mysterie
- Sider: 75
- Forlag: Ena Vigmostad og Bjørke
- Utgitt: 2020
- Tilegnet: Leseeksemplar fra Ena Vigmostad & Bjørke
