«Skityven» av Lars Mæhle og Enkle Påskeharer

I de siste dagene har jeg lest en skolekrim beregnet på ferske lesere (barn i småskolen). Boka heter «Skityven», den er skrevet av Lars Mæhle og illustrert av Jens A. Lars Aas. Boka kom nettopp ut på Ena Vigmostad og Bjørke som jeg var så heldig å få et anmeldereksemplar av.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på påskeharene, TRYKK HER!

Mæhle, Lars (2020) «Skityven», Ena Vigmostad & Bjørke OG Påskeharer Ingredienser_ 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Salt 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel Pensling: 1 Egg (sammenvispet) Perlesukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

I «Skityven» er klasse 4B fra Maribakken skole på påsketur. Eskil har tatt med detektivutstyret til detektivklubben. For som han sier «En vet aldri når en detektivsak dukker opp». Og det var jammen bra at han tok det med for midt under middagen forsvinner et verdifullt skipar fra veggen på turisthytta der de overnatter. Eskil, Kalle Gina og Noor fra detektivklubbener er på saken ….

Mæhle, Lars (2020) «Skityven», Ena Vigmostad & Bjørke OG Påskeharer Ingredienser_ 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Salt 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel Pensling: 1 Egg (sammenvispet) Perlesukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

«Skityven» er en spennende påskekrim, for barn som lærer å lese. Historien er enkelt skrevet, den er trykt med store bokstaver, det er korte kapitler og gode illustrasjoner. Altså perfekt for å lære å lese! I tillegg er historien godt disponert, med en bra spenningskurve. Jeg liker godt at detektivklubben består av både gutter og jenter og spesielt at de verken er like modige, eller like spreke alle sammen. Dette er en god  og spennende bok, tilpasset nye lesere, og jeg triller derfor et terningkast: 5.

Påskeharer

Disse påskeharene er bare sååå søte, De er enkle å lage, og paser godt sammen med «Skityven» og et glass melk.

Påskeharer Ingredienser_ 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Gjær 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel Pensling: 1 Egg (sammenvispet) Perlesukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
ca 123 ½ timerEnkel

Ingredienser:

20 gHavregryn
5 ½ dlVann
1 pakkeGjær
1 dlOlje (raps)
200 gSukker
5 gSalt
20 gKardemomme
1 kgHvetemel

Topping/pynt:

1Egg (sammenvispet)
Perlesukker

Påskeharer Ingredienser_ 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g salt 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel Pensling: 1 Egg (sammenvispet) Perlesukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Kok opp 1 dl vann, og  
– Hell det over havregrynene
– La det stå til ca romtemeratur
2 Rør ut gjæra i resten av vannet (4 ½ dl)  
– Tilsett de avkjølte havregrynene og resten av ingrediensene
– Elt godt 10-15 min.
3 Dekk til deigen med en bakeduk / kjøkkenhåndduk, og
– La den heve i ca 1 time
4 Legg bakepapir på stekeplater
5 Hell deigen ut på et bakebord, og
– Del den i ca 24 like store emner
12 på ca 60-70 g pr emne
12 på ca 40-50 g
6 Form en påskehare:
– Ta frem to emner
Hver påskehare består av to emner
en til hale (45 g) og en til kropp og ører (65 g)
– Trill det minste emnet til en bolle
Det blir halen
– Det største emnet trilles til en lang tynn “pølse”
– Legg bollen intill midten av” pølsa”
– Bøy “pølsa” rundt bollen
– Tvinn endene 2-3 ganger og
– La resten henge som ører
Se bildene nedenfor
– Legg haren på bakepapir
– Form neste hare og fortsett til alle er formet

7 Dekk påskeharene med en bakeduk / kjøkkenhåndduk,
– La dem heve i ca 60 – 120 min.

Påskeharer Ingredienser_ 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Gjær 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel Pensling: 1 Egg (sammenvispet) Perlesukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

8 Sett ovnen på 230  grader
9 Pensle harene med sammenvispet egg og
– Strø perlesukker på halen

Påskeharer Ingredienser_ 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Gjær 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel Pensling: 1 Egg (sammenvispet) Perlesukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

10 Stekes i ca 8 – 10 min
midt i ovnen
230 grader
11 Avkjøles på rist

Påskeharer Ingredienser_ 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Gjær 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel Pensling: 1 Egg (sammenvispet) Perlesukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

Påskeharer Ingredienser_ 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Gjær 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel Pensling: 1 Egg (sammenvispet) Perlesukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger om dagens bok:

Mæhle, Lars (2020) «Skityven», Ena Vigmostad & Bjørke OG Påskeharer Ingredienser_ 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Salt 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel Pensling: 1 Egg (sammenvispet) Perlesukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s