Eritreisk på menyen og jeg lager kylling rødsaus (Tsebhi derho)

Min venninne Ruth, lager de beste eritreiske kyllinggrytene jeg vet om. Denne kaller hun rød saus med kylling og egg. Både oppskriften og fremgangsmåtene som er beskrevet her er hennes. Her er fremgangsmåten både for å koke sausen i på vanlig måte i en kasserolle og for å koke den i trykkkoker/crockpot (alternativ A). Det går litt raskere i trykkokeren/crockpotten, men begge metodene gir det samme gode resultatet.

Ruths eritreiske kyllinggryte med egg (Tsebhi derho) Ingredienser 1 kg Kylling eller høne 1 kg Rødløk (finhakket) 1 ½ Sitron (i biter) 2 – 2 ss Olje (solsikke) 3 ss Berbere 1-2 ss Hvitløk (finhakket) 1-2 ss Ingefær (finhakket) ½ dl Kryddersmør (tegelse tesmi) eller 1/3 etiopisk smør, 1/3 rørossmør, 1/3 meierismør 2 ts Kardemomme 1 ss Tomatpure 1 boks Tomater (hermetiske) 1 ts Pepper ½ ts Kardemomme 2 stilker Selleri (finhakket) Persille (fersk, finhakket) 1 kvist Rosmarin (fersk, finhakket) 4-6 Egg Tilbehør: Himbasha eller Ris eller Injera - lefser https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

1 kgKylling eller høne
1 kgRødløk (finhakket)
1 ½Sitron (i biter)
2 – 2 ssOlje (solsikke)
3 ssBerbere
1-2 ssHvitløk (finhakket)
1-2 ssIngefær (finhakket)
½ dlKryddersmør (tegelse tesmi) eller 1/3 etiopisk smør, 1/3 rørossmør, 1/3 meierismør
2 tsKardemomme
1 ssTomatpure
1 boksTomater (hermetiske)
1 tsPepper
½ tsKardemomme
?Selleri (finhakket)
?Persille (fersk, finhakket)
? 1 kvistRosmarin (fersk, finhakket)
4-6Egg

Tips! Berebere får du kjøpt i butikker som selger afrikanske varer, eller du kan lage en krydderblanding selv. Men hvis du får tak i berbere anbfaler jeg å bruke det.

Krydderblanding (Berbere):

2 tsSpisskumen
1 tsKardemomme
½ tsAllehånde
1 tsBukkhornfrø (Nigella seeds)
1 tsKoriander
1 ssNellik
1 tsPepper
3 -10 tsChilipulver
½ tsIngefær
1 tsHvitløkspulver
1 tsSalt
½ tsKanel
¼ tsGurkemeie
2 ½ ssPaprika

Ruths eritreiske kyllinggryte med egg (Tsebhi derho) Ingredienser 1 kg Kylling eller høne 1 kg Rødløk (finhakket) 1 ½ Sitron (i biter) 2 – 2 ss Olje (solsikke) 3 ss Berbere 1-2 ss Hvitløk (finhakket) 1-2 ss Ingefær (finhakket) ½ dl Kryddersmør (tegelse tesmi) eller 1/3 etiopisk smør, 1/3 rørossmør, 1/3 meierismør 2 ts Kardemomme 1 ss Tomatpure 1 boks Tomater (hermetiske) 1 ts Pepper ½ ts Kardemomme 2 stilker Selleri (finhakket) Persille (fersk, finhakket) 1 kvist Rosmarin (fersk, finhakket) 4-6 Egg Tilbehør: Himbasha eller Ris eller Injera - lefser https://heidisboble.no/ @heidisboble
Eritreisk kyllinggryte tilberedt i crockpot

Anbefalt Tilbehør:

 Himbasha – brød
 Ris
 Injera – lefser

Ruths eritreiske kyllinggryte med egg (Tsebhi derho) Ingredienser 1 kg Kylling eller høne 1 kg Rødløk (finhakket) 1 ½ Sitron (i biter) 2 – 2 ss Olje (solsikke) 3 ss Berbere 1-2 ss Hvitløk (finhakket) 1-2 ss Ingefær (finhakket) ½ dl Kryddersmør (tegelse tesmi) eller 1/3 etiopisk smør, 1/3 rørossmør, 1/3 meierismør 2 ts Kardemomme 1 ss Tomatpure 1 boks Tomater (hermetiske) 1 ts Pepper ½ ts Kardemomme 2 stilker Selleri (finhakket) Persille (fersk, finhakket) 1 kvist Rosmarin (fersk, finhakket) 4-6 Egg Tilbehør: Himbasha eller Ris eller Injera - lefser https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Hakk løken
– Hakk hvitløk og ingefær
– Hakk selleri, persille og rosmarin
2 Ha olje (solsikke) i en stekepanne
– Tilsett løken, og
– La den surre til den er lys brun
Middels varme  

2 A ELLER i crockpot: Risprogram 14 min uten olje
3 Fjern skinn og fett av kyllingen
– Del den i mindre biter
– Skyll den
– Legg kyllingen i en bolle med vann, sitron biter og salt
– La det stå i 30 min.
– Skyll kyllingen godt og
– Tørk den med husholdningspapir
4 Tilsett berbere, ingefær, hvitløk, kryddersmøret og kardemomme til sausen
– La det surre videre i 30-45 min.  

4 A ELLER i crockpot:
– Tilsett berbere, ingefær, hvitløk, kryddersmøret og kardemomme
– Risprogram 8 min.
5 Tilsett tomatpure, hermetiske tomater og 2 ss solsikkeolje.
– Rør rundt og
– La det koke videre i minst 30 – 45 min.  

5 A ELLER hvis du bruker crockpot:  
Ha tomatpure, hermetiske tomater og 2 ss solsikkeolje i en kasserolle
– La det små koke i ca. 8 min.
For å fjerne syren
– Tilsett tomaten til crokpotten,
– Sett på risprogram på 8 min.
– Rør rundt
– Sett på risprogram på 10 min.
– Gå over til å bruke braun/saute programmet
– Legg på et vanlig lokk
6 Kok eggene nesten harde
Ca 8 min
– Legg dem i kaldt vann
– Skrelles
7 Hvis du bruker kylling stek den bitte litt
Det trenger du ikke hvis du bruker høns
– Ha kyllingen i sausen
– Tilsett ½ ts muskat og litt salt rør rundt
– Tilsett 1 ts svart pepper og ½ ts kardemomme
– La det koke videre

Eller 7A
– Fortsett med Braun/saute program med lokk for crockpot
Rør av og til
8 Når kyllingen er nesten ferdig tilsettes eggene
– Lag små hull eller skjær litt i hviten
– Rør rundt og
– La det koke i 5 min.
9 Serveres sammen med ris, himbasha eller injera (lefser)

Forelsått tilbehør:

Ruths eritreiske kyllinggryte med egg (Tsebhi derho) Ingredienser 1 kg Kylling eller høne 1 kg Rødløk (finhakket) 1 ½ Sitron (i biter) 2 – 2 ss Olje (solsikke) 3 ss Berbere 1-2 ss Hvitløk (finhakket) 1-2 ss Ingefær (finhakket) ½ dl Kryddersmør (tegelse tesmi) eller 1/3 etiopisk smør, 1/3 rørossmør, 1/3 meierismør 2 ts Kardemomme 1 ss Tomatpure 1 boks Tomater (hermetiske) 1 ts Pepper ½ ts Kardemomme 2 stilker Selleri (finhakket) Persille (fersk, finhakket) 1 kvist Rosmarin (fersk, finhakket) 4-6 Egg Tilbehør: Himbasha eller Ris eller Injera - lefser https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s