«Kyss Karlsson i nakken»av Karin Brunk Holmqvist og havrekjeks med sjokoladebiter

  

I de siste dagene har jeg humret og ledd, mens jeg har lest «Kyss Karlsson i nakken». Boka er skrevet av den svenske forfatteren Karin Brunk Holmqvist, og er i Norge utgitt hos Vigmostad og Bjørke. Jeg har vært så heldig å få et leseeksemplar fra forlaget.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på havrekjeks med sjokoladebilter, TRYKK HER!

Holmqvist, Karin Brunk (2022) «Kyss Karlsson i nakken», Vigmostad Bjørke OG Mormors Havrekjeks med sjokladebiter Ingredienser: 200 g Smør 2 ½ dl Sukker (hvitt) ½ dl Sukker (brunt) 2 ts Vaniljesukker 1 Egg 2 ½ dl Hvetemel 5 dl Havregryn (lettkokte) ½ ts Bakepulver ½ ts Natron Sjokoladebiter (lyse og mørke) https://heidisboble.no/ @heidisboble

I denne boka møter vi den brokete forsamlingen, som bor i «Suppegjøkveien». Den heter egentlig ikke det. Det er de nysgjerrige pensjonerte søstrene Johanna og Blenda som kaller veien deres for det. Beboerne i de syv husene i denne lille private veien, lever ganske fredelig og rolig. Men så forsvinner det truser fra klessnoren til den fornemme el-allergikeren Louise, en ukjent kvinne er blitt observert langs veien, det går rykter om at kommunen skal grave langs veien deres, som forresten trenger sårt en utbedring …

Holmqvist, Karin Brunk (2022) «Kyss Karlsson i nakken», Vigmostad Bjørke OG Mormors Havrekjeks med sjokladebiter Ingredienser: 200 g Smør 2 ½ dl Sukker (hvitt) ½ dl Sukker (brunt) 2 ts Vaniljesukker 1 Egg 2 ½ dl Hvetemel 5 dl Havregryn (lettkokte) ½ ts Bakepulver ½ ts Natron Sjokoladebiter (lyse og mørke) https://heidisboble.no/ @heidisboble

«Kyss Karlsson i nakken» er ei stille, men humoristisk bok som gir oss innblikk i livene til de som bor langs «Suppegjørk-veien». Boka er godt skrevet, og personkarakteristikkene til Holmqvist er helt fantastisk. Holmqvist tar seg god tid til å skrive ut og leveliggjøre de små hverdagshandlingene slik at vi som lesere står i vinduet og kikker ut bak blondegardinene sammen med Johanna og graver ned truser sammen med Hjørdis. Selv om boka egentlig ikke har mye handling utover et innblikk i de meget spesielle beboernes liv, er den en fantastisk hverdagsskildring med en varm humorist undertone. En bør kanskje være litt voksen for å fullt ut forstå verdien og humoren i denne boka. «Kyss Karlsson i nakken» av Karin Brunk Holmqvist er hyggelig og humoristisk lesing som anbefales på det varmeste, og jeg triller et godt og velfortjent terningkast: 5.

Havrekjeks med sjokoladebilter

Jeg burde selvfølgelig heller ha bakt bringebærkjeks til denne boka, men så er jo havrekjeks bare så godt. Dermed ble det havrekjeksoppskriften fra min mormors kokebok (litt justert), i steden. Disse er skikkelig, skikkelig gode, veldig enkle å lage og anbefales virkelig!

Mormors Havrekjeks med sjokladebiter Ingredienser: 200 g Smør 2 ½ dl Sukker (hvitt) ½ dl Sukker (brunt) 2 ts Vaniljesukker 1 Egg 2 ½ dl Hvetemel 5 dl Havregryn (lettkokte) ½ ts Bakepulver ½ ts Natron Sjokoladebiter (lyse og mørke) https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
3630 minEnkel

Mormors Havrekjeks med sjokladebiter Ingredienser: 200 g Smør 2 ½ dl Sukker (hvitt) ½ dl Sukker (brunt) 2 ts Vaniljesukker 1 Egg 2 ½ dl Hvetemel 5 dl Havregryn (lettkokte) ½ ts Bakepulver ½ ts Natron Sjokoladebiter (lyse og mørke) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

200 gSmør
2 ½ dlSukker (hvitt)
½ dlSukker (brunt)
2 tsVaniljesukker
1Egg
2 ½ dlHvetemel
5 dlHavregryn (lettkokte)
½ tsBakepulver
½ tsNatron
Sjokoladebiter (lyse og mørke)

Mormors Havrekjeks med sjokladebiter Ingredienser: 200 g Smør 2 ½ dl Sukker (hvitt) ½ dl Sukker (brunt) 2 ts Vaniljesukker 1 Egg 2 ½ dl Hvetemel 5 dl Havregryn (lettkokte) ½ ts Bakepulver ½ ts Natron Sjokoladebiter (lyse og mørke) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Sett ovnen på 175 grader
– Legg bakepapir på stekeplater
2 Vips smør, sukker (hvitt, brunt og vanilje) lett og luftig
3 Tilsett egget, Visp inn
– Tilsett mel, bakepulver, natron og havregryn
– Bland godt sammen til en deig
– Rør inn sjokladebitene
4 Sett deigen med teskje på bakepapirkledde stekeplater
NB! de flyter litt utover under steking så la det være plass i mellom dem
5 Stekes i 8-10 min.
175 grader
De skal stivne langs kanten og akkurat «sette seg» i midten
6 Avkjøles noen minutter på stekeplaten, før de overføres til rist
Eller spises

Mormors Havrekjeks med sjokladebiter Ingredienser: 200 g Smør 2 ½ dl Sukker (hvitt) ½ dl Sukker (brunt) 2 ts Vaniljesukker 1 Egg 2 ½ dl Hvetemel 5 dl Havregryn (lettkokte) ½ ts Bakepulver ½ ts Natron Sjokoladebiter (lyse og mørke) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger:

Holmqvist, Karin Brunk (2022) «Kyss Karlsson i nakken», Vigmostad Bjørke OG Mormors Havrekjeks med sjokladebiter Ingredienser: 200 g Smør 2 ½ dl Sukker (hvitt) ½ dl Sukker (brunt) 2 ts Vaniljesukker 1 Egg 2 ½ dl Hvetemel 5 dl Havregryn (lettkokte) ½ ts Bakepulver ½ ts Natron Sjokoladebiter (lyse og mørke) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s