Ellen Vahrs «Gaven» og boller med mandelfyll

For ikke så lenge siden leste jeg de to første bøkene i Ellen Vahrs Thea- trilogi. Jeg likte dem så godt at jeg hadde lyst til å lese mer av denne forfatteren. Så jeg sjekket om hun hadde skrevet flere bøker, og det hadde hun. Så denne uka har jeg lest «Gaven» som er Vahr debutroman.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på Mandelboller med vaniljekrem – TRYKK HER

Vahr, Ellen (2016) «Gaven», Aschehoug OG Boller med mandelfyll og vaniljekrem Porsjoner	Tid	Vanskelighetsgrad 20	3 ½ timer 	Enkel  Ingredienser 20 g	Havregryn 5 ½ dl	Vann 1 pakke	Gjær 1 dl	Olje (raps) 200 g	Sukker 5 g	Gjær 20 g	Kardemomme 1 kg	Hvetemel  Vaniljekrem:  5 dl	Melk 1 	Egg 40 g	Smør 100 g	Sukker 1 ss	Vaniljesukker 35 g	Maisenna  Mandelfyll: 190 g	Mandler 115 g	Melis 80 g	Smør  Pensling: 1	Egg (sammenvispet) 	Mandler (hakket) - valgfritt https://heidisboble.no/ @heidisboble

I boka møter vi husmannsdatteren Anne Brandfjeld. I begynnelsen av boka er hun en fattig ung jente fra Vardal. Der fins det en klok kone, Elseby den trollkyndige, som kan helbrede syke med urter. Anne som selv føler en dragning mot urter og helbredelse, er nysgjerrig på Elseby og hennes evner, samtidig som hun er litt redd. Elseby er ikke spesielt populær i bygda, og Annes arbeidsgiver, som også husmannsplassene er underlagt, har forbudt alle husmenn, arbeidere på sagbruket og tjenere å tilkalle henne. Men en dag ….

Vahr, Ellen (2016) «Gaven», Aschehoug OG Boller med mandelfyll og vaniljekrem Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad 20 3 ½ timer Enkel Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Gjær 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel Vaniljekrem: 5 dl Melk 1 Egg 40 g Smør 100 g Sukker 1 ss Vaniljesukker 35 g Maisenna Mandelfyll: 190 g Mandler 115 g Melis 80 g Smør Pensling: 1 Egg (sammenvispet) Mandler (hakket) - valgfritt https://heidisboble.no/ @heidisboble

Denne boka handler om Anne Brandfjeld, hennes unge år i Vardal, som tjenestepike i Christiania og som helbreder. Boka er lettlest, og historien om Anne er så interessant at dette burde vært en skikkelig bra bok. Den er spennende bygd opp, og det mangler ikke høydepunkter, oppturer og nedturer i Annes liv. Likevel flyter ikke historien godt. Det blir litt for mange gjentakelser, og en for overflatisk behandling av Anne sin historien. Høydepunktene i historien blir på en måte flatet ut ved at det ikke rettes nok oppmerksomhet på dem. Jeg skulle ønske Vahr hadde tatt seg noe mer tid til å skrive ut hendelsene mer. Som leser ville jeg også gjerne blitt enda bedre kjent med Anne som person. Ja, vi blir kjent med hennes usikkerhet når det gjelder urter, gaven hennes og kloke koner. Men som leser ville jeg gjerne ha følt mer av det Anne føler, hennes forelskelse, hennes fortvilelse, hennes gleder osv. Nå er Anne, Ellen Vahrs tipp-tipp-oldemor, og jeg forstår at man gjerne vil fremstille personer som har levd så riktig og bra som mulig, uten å ta seg alt for mange friheter. Når dette er sagt må jeg poengtere at boka er absolutt verdt å lese! Det er en interessant historie ikke bare om Anne men om skjebnen til mange unge fattige jenter, om kloke koner, om 1800-tallets Oslo. Det blir ikke en til en topp score denne gangen, men siden dette er ei leseverdig bok, en debutbok, har en interessant historie om en kjent person og jeg lærte noe nytt, gir jeg boka et godt terningkast: 4 (+).

Mandelboller med vaniljekrem

Dette må være oppskriften på verdens beste mandelboller. Bollene har en mandelfylling, er toppet med vaniljekrem og overstrødd med hakkete mandler. De er bare sååååå gode!

Boller med mandelfyll og vaniljekrem Porsjoner	Tid	Vanskelighetsgrad 20	3 ½ timer 	Enkel  Ingredienser 20 g	Havregryn 5 ½ dl	Vann 1 pakke	Gjær 1 dl	Olje (raps) 200 g	Sukker 5 g	Gjær 20 g	Kardemomme 1 kg	Hvetemel  Vaniljekrem:  5 dl	Melk 1 	Egg 40 g	Smør 100 g	Sukker 1 ss	Vaniljesukker 35 g	Maisenna  Mandelfyll: 190 g	Mandler 115 g	Melis 80 g	Smør  Pensling: 1	Egg (sammenvispet) 	Mandler (hakket) https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
203 ½ timerEnkel

Boller med mandelfyll og vaniljekrem Porsjoner	Tid	Vanskelighetsgrad 20	3 ½ timer 	Enkel  Ingredienser 20 g	Havregryn 5 ½ dl	Vann 1 pakke	Gjær 1 dl	Olje (raps) 200 g	Sukker 5 g	Gjær 20 g	Kardemomme 1 kg	Hvetemel  Vaniljekrem:  5 dl	Melk 1 	Egg 40 g	Smør 100 g	Sukker 1 ss	Vaniljesukker 35 g	Maisenna  Mandelfyll: 190 g	Mandler 115 g	Melis 80 g	Smør  Pensling: 1	Egg (sammenvispet) 	Mandler (hakket) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

20 gHavregryn
5 ½ dlVann
1 pakkeGjær
1 dlOlje (raps)
200 gSukker
5 gSalt
20 gKardemomme
1 kgHvetemel

Vaniljekrem:

5 dlMelk
1Egg
40 gSmør
100 gSukker
1 ssVaniljesukker
35 gMaisenna

Mandelfyll:

190 gMandler
115 gMelis
80 gSmør

Pensling/topping:

1Egg (sammenvispet)
 Mandler (hakket)

Boller med mandelfyll og vaniljekrem Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad 20 3 ½ timer Enkel Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Gjær 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel Vaniljekrem: 5 dl Melk 1 Egg 40 g Smør 100 g Sukker 1 ss Vaniljesukker 35 g Maisenna Mandelfyll: 190 g Mandler 115 g Melis 80 g Smør Pensling: 1 Egg (sammenvispet) Mandler (hakket) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Kok opp 1 dl vann, og  
– Hell det over havregrynene
– La det stå til ca romtemeratur
2 Rør ut gjæra i resten av vannet (4 ½ dl)  
– Tilsett de avkjølte havregrynene og resten av ingrediensene
– Elt godt 10-15 min.
3 Dekk til deigen med en bakeduk / kjøkkenhåndduk, og
– La den heve i ca 1 time
4 Lag vaniljekremen:
– Ha alle ingrediensene i en kasserolle
– Kok opp under omrøring
På middels varme
– La det koke i ca 1-2 min på svak varme
– Hell vaniljekremen i en bolle
– Dekk med plast
Helt ned til kremen
– La det avkjøle seg
5 Lag mandelmassen:
– Finhakk mandlene
– Bland sammen mandler, melis og smør til en tykk masse
6 Legg bakepapir på stekeplater
5 Hell deigen ut på et bakebord, og
– Del den i ca 20 like store emner
– Trill boller, som
– Settes på bakekpapir
7 Dekk bollene med en bakeduk / kjøkkenhåndduk, og
– La dem heve i ca 45 min.
8 Ha vaniljekremen over i en sprøytepose
9 Trykk og strekk ned hver bolle til en firkant
– Legg på 1 liten ss mandelfyll på hver firkant
– Brett dem sammen som en konvolutt, og
– Press skjøtene ned så det blir ei grop
– Fyll gropa med vaniljekrem
Ca 1 ss

10 Dekk til bollene, og
– La dem etterheve i ca 1 time
11 Sett ovnen på 230  grader
12 Pensle bollene med sammenvispet egg, og
– Dryss over hakkete mandler

Boller med mandelfyll og vaniljekrem Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad 20 3 ½ timer Enkel Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Gjær 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel Vaniljekrem: 5 dl Melk 1 Egg 40 g Smør 100 g Sukker 1 ss Vaniljesukker 35 g Maisenna Mandelfyll: 190 g Mandler 115 g Melis 80 g Smør Pensling: 1 Egg (sammenvispet) Mandler (hakket) https://heidisboble.no/ @heidisboble

13 Stekes i ca 8 min Midt i ovnen 230 grader

Generelle opplysninger:

 • Forfatter: Vahr, Ellen
 • Tittel: «Gaven»
 • Sjanger: Historisk, roman,
 • Sider: 387
 • Forlag: H. Aschehoug & Co
 • Utgitt: 2016
 • Tilegnet: Trondheim Folkebibliotek

Flere bøker skrevet av Ellen Vahr – Thea-trilogien:

Vahr, Ellen (2016) «Gaven», Aschehoug OG Boller med mandelfyll og vaniljekrem Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad 20 3 ½ timer Enkel Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Gjær 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel Vaniljekrem: 5 dl Melk 1 Egg 40 g Smør 100 g Sukker 1 ss Vaniljesukker 35 g Maisenna Mandelfyll: 190 g Mandler 115 g Melis 80 g Smør Pensling: 1 Egg (sammenvispet) Mandler (hakket) - valgfritt https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s