«Sykehuset på Ellis Island» av Ellen Vahr og Pizookie

Gjett om jeg ble glad da jeg fikk den tredje boka i Trilogien om Thea (Idle Hour  – trilogien) i posten. Det er forfatter Ellen Vahr, som har skrevet bøkene, som er basert på hennes bestemors opplevelser rundt første verdenskrig. Jeg var skikklelig spent på hvordan det gikk med Thea etter «Bakeriet i Brooklyn». Så da «Sykehuset på Ellis Island», kom i posten måtte jeg bare lese den med en eneste gang.  

Hvis du ønsker oppskriften å hoppe rett til på pizookie (pizzacookie), TRYKK HER!

Vahr, Ellen (2023) «Sykehuset på Ellis Island», Aschehoug OG Pizookie Ingredienser 75 g Smør 50 g Sukker 1 Eggeplomme 60 g Mel 1 ts Vaniljesukker ¼ ts Bakepulver ¼ ts Salt ½ -1 dl Sjokoladebiter (valgfritt) ½ -dl Cashewnøtter (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

I «Sykehuset på Ellis Island» møter vi igjen Thea i desember 1919. Paul er død, og Thea står på nippet til å reise hjem til Norge. Det eneste som gjenstår før hun reiser hjem er å ta farvel med venninnen Aislynn. Hun finner venninnen syk, uten jobb og uten bosted om noen dager. Aislynn ber Thea om hjelp, både for å finne jobb og for å hente barnet hennes som er ventet fra Irland samme dag som Thea skal dra til Norge. Mrs, Grey, som driver en kjoleforretning, lover Thea at Aislyn skal få arbeidskontrakt, kost og losji, hvis Thea skaffer henne en kjole som ligger på loftet i huset til familien Vanderbilt …

Vahr, Ellen (2023) «Sykehuset på Ellis Island», Aschehoug OG Pizookie Ingredienser 75 g Smør 50 g Sukker 1 Eggeplomme 60 g Mel 1 ts Vaniljesukker ¼ ts Bakepulver ¼ ts Salt ½ -1 dl Sjokoladebiter (valgfritt) ½ -dl Cashewnøtter (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

«Sykehuset på Ellis Island» av Ellen Vahr er en godt skrevet historie som gir oss innblikk i tiden rundt 1920 i USA. Fokuset er spesielt kvinners (innvandrernes og homofiles) kår og rettigheter. Vahr skriver lekende lett og godt, med både innlevelse og varme. Vi følger Thea (Marie), hennes dilemmaer, samvittighetskvaler, viljen og ønsket om til å hjelpe andre og ikke minst hennes leten etter seg selv. Vahr beskriver de store forskjellene mellom fattig og rik, mulighetene for klassereiser, og et USA i økonomisk og industriell vekst, på en troverdig og realistisk måte. Jeg synes det er flott at Vahr slipper seg løs og tar med begivenheter og hendelser som skjedde (Marie), men som Thea ikke var en direkte del av i virkeligheten. Det gir historien et historisk sus, hjelper leseren med å reise tilbake til 1920- tallet, og til å forstå den historiske tidsepoken, og da også forutsetningene i Theas valg og opplevelser. Som leser blir en dermed godt kjent med Thea, og hennes verden, vi forstår hennes handlinger og valg, og jeg skulle virkelig ønske at dette ikke var den siste boka i Thea trilogien. «Sykehuset på Ellis Island» av Ellen Vahr er en god skrevet, fargerik og spennende reise tilbake til 1920 som det virkelig er verdt å ta. Jeg triller derfor et godt terningskast:5 (+).

Pizookie (pizzacookie)

Pizookie er en egentlig en stor cookie, som er rundt som en pizza. Derav navnet Pizookie. Den kan lages med (Cashew)nøtter, Nonstops, med sjokololadebiter eller med M&Ms, eller en kombinasjon av dette. Uansett, Pizookie er veldig godt, og kan med fordel serveres sammen med iskrem. Det blir en artig og god dessert.

Pizookie Ingredienser 75 g Smør 50 g Sukker 1 Eggeplomme 60 g Mel 1 ts Vaniljesukker ¼ ts Bakepulver ¼ ts Salt ½ -1 dl Sjokoladebiter (valgfritt) ½ -dl Cashewnøtter (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
4-825 minEnkel

Pizookie Ingredienser 75 g Smør 50 g Sukker 1 Eggeplomme 60 g Mel 1 ts Vaniljesukker ¼ ts Bakepulver ¼ ts Salt ½ -1 dl Sjokoladebiter (valgfritt) ½ -dl Cashewnøtter (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

75 gSmør
50 gSukker
1Eggeplomme
60 gMel
1 tsVaniljesukker
¼ tsBakepulver
¼ tsSalt
½ -1 dlSjokoladebiter (valgfritt)
½ -dlCashewnøtter (valgfritt)

Pizookie Ingredienser 75 g Smør 50 g Sukker 1 Eggeplomme 60 g Mel 1 ts Vaniljesukker ¼ ts Bakepulver ¼ ts Salt ½ -1 dl Sjokoladebiter (valgfritt) ½ -dl Cashewnøtter (valgfritt) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Sett ovnen på 180 grader
– Smør eller legg bakepapir i bunnen på ei ildfast form
ca 15-20 cm i diameter
2 Smelt smøret
– Tilsett sukker, og
– Rør rundt med ei sleiv
3 Rør inn eggeplommen
– Rør så inn hvetemel, vanilje, natron, og
– Rør til alt er blandet
4 Tilsett cashewnøtter og nonstopp
5 Stekes i ca 20 min
Til kantene er sprø og midten har satt seg
6 Ta forma ut av ovnen, og
– La den avkjøle seg noen minutter
Før den serveres med for eksempel iskrem

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s