«Julebrevpikene» av Karin Bjørset Persen og Berlinerkranser etter oppskrift fra Baker Brun

For noen dager siden var jeg på biblioteket, og lånte en humoristisk julebok. For man trenger virkelig noe lett, humoristisk og hyggelig å lese, på denne tiden av året. Bibliotekaren anbefalte «Julebrevpikene», som er skrevet av Karin Bjørset Persen. Derfor endte jeg opp med den boka. Jeg hadde ikke hørt om denne forfatteren før jeg fikk anbefalt boka. Men jeg fikk vite at Karin Bjørset Persen er norsklærer, bosatt i Lakselv, og er(som mange andre) født på 60-tallet. 

Hvis du vil hoppe rett til oppskriften på Berinerkranser etter oppskrift fra Baker Brun, TRYKK HER!

Persen, Karin Bjørset (2012) «Julebrevpikene», Silkeforlag og Berlinerkranser etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 2 Eggeplommer (Hardkokte) 2 Eggeplommer (rå) 100 g Sukker 250 g Smør 300 g Hvetemel Eggehvite og sukker

Hovedpersonen i boka er strengt tatt Magnhild, selv om den handler om henne, hennes familie og fem venninner.

«Boksirkel, syforening, strikkeklubb, matorgie, vinklubb, hageforening … Vi er fem damer som møtes jevnlig, men er enda ikke blitt helt enige om klubbens hensikt» (s. 20).Persen, Karin Bjørset (2012) «Julebrevpikene», Silkeforlag (side 20).

Vi møter Magnhild, 27 november, når hun leser årets julebrev fra søsteren, og hun lar irritasjonen ta overhånd.  Magnhild fnyser av det glansbilde søsteren beskriver i julebrevet sitt. Hun leser derfor opp brevet for sine venninner, for å få litt medfølelse. De er alle enige om at slike julebrev er mer skrytebrev enn julebrev. De bestemmer seg derfor for å starte en aksjon for å få folk til å slutte å pynte på fasaden og heller skrive ærlige julebrev. Helene som er forfatter og kunstnersjelen blant vennene, skriver et leserinnlegg til lokalavisen, som er fra dem alle fem.  Brevet avsluttes med:

«Nei til løgn og pølsevev, ja til ærlige julebrev!

Hilsen de frustrerte fruene Magnhild, Trude Else, Berit Anna og Helene» (s.23).Persen, Karin Bjørset (2012) «Julebrevpikene», Silkeforlag (side 23)

Brevet kommer på trykk i lokalavisen, og de får stor medieomtale. Fra dette punktet tar boka fullstendig av – vi får lese hver av de frustrerte fruenes brev, samtidig som vi får med oss venninnenes små og store problem i tiden før jul og i mellomjula. Og ikke minst får vi lese om når søsteren til Magnhild kommer for å feire jul sammen med dem.

Persen, Karin Bjørset (2012) «Julebrevpikene», Silkeforlag og Berlinerkranser etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 2 Eggeplommer (Hardkokte) 2 Eggeplommer (rå) 100 g Sukker 250 g Smør 300 g Hvetemel Eggehvite og sukker

Dette er fornøyelig lesing. Boka er lett og ledig skrevet, med en humor som treffer midt i blinken, i alle fall for meg. Hvis jeg ikke tar helt feil, er dette debutboka til denne forfatteren, noe som er ganske så imponerende. Jeg koste meg skikkelig boka, og kjente nok igjen både meg selv og andre i noen av beskrivelsene. Selv om det er en humoristisk bok, har den litt alvorligere undertoner. Den tar opp forholdet mellom virkeligheten, og hvordan vi gjerne vil fremstå for andre mennesker. Underforstått stiller den spørsmål om det egentlig har noe å si om vi lar andre få se noen av sprekkene i fasaden vår. Eller om det har noe å si om vi forteller andre at vi har sett deres sprekker. Likevel holder jeg med Else som sier: «Ærlighet med kjærlighet» side 60.  Boka kan umulig få noe annet enn et sterkt terningkast: 5

Persen, Karin Bjørset (2012) «Julebrevpikene», Silkeforlag og Berlinerkranser etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 2 Eggeplommer (Hardkokte) 2 Eggeplommer (rå) 100 g Sukker 250 g Smør 300 g Hvetemel Eggehvite og sukker

Berinerkranser etter oppskrift fra Baker Brun

Berlinerkranser etter oppskrift fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» (side 100).

Berlinerkranser etter oppskrift fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst, s. 100» (gjengitt med tillatelse fra Baker Brun) Ingredienser: 2 Eggeplommer (Hardkokte) 2 Eggeplommer (rå) 100 g Sukker 250 g Smør 300 g Hvetemel Eggehvite og sukker
PorsjonerTidVanskelighetsgrad
Ca. 402 timerMiddels
Berlinerkranser etter oppskrift fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst, s. 100» (gjengitt med tillatelse fra Baker Brun) Ingredienser: 2 Eggeplommer (Hardkokte) 2 Eggeplommer (rå) 100 g Sukker 250 g Smør 300 g Hvetemel Eggehvite og sukker

Ingredienser:

2Eggeplommer (Hardkokte)
2Eggeplommer (rå)
100 gSukker
250 gSmør
300 gHvetemel
  
 Eggehvite og sukker
  

Slik gjør du:

1 Kok 2 egg, og
– Avkjøl og skrell dem
– Fjern eggehviten
2 Gni de kokte eggeplommene godt ut i en bakebolle, og
– Rør inn de rå eggeplommene,
– Tilsett sukker og
– Pisk til lett eggedosis
3 Tilsett romtemperert smør og hvetemel vekselsvis
– Elt deigen jevn og
– Dekk til med plast, og
– Sett til avkjøling i ca. 1 time
4 Sett ovnen på 180 grader og
– Legg bakepapir på to stekebrett
4 Trill ut tynne pølser på lett melet bakebord
–  Del pølsene i ca. 12 cm lange biter, og
– Form til små Berlinerkranser
– Legg dem på et stekebrett med bakepapir
5 Pensle hver Berlinerkrans med eggehvite, og
– Strø over perlesukker
6 Stekes på midterste rille i stekeovnen
ved 180 grader i ca. 10 min.
Til de er gylne og gjennomstekte
7 Legg dem forsiktig på ei rist når de er litt avkjølte
Berlinerkranser etter oppskrift fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst, s. 100» (gjengitt med tillatelse fra Baker Brun) Ingredienser: 2 Eggeplommer (Hardkokte) 2 Eggeplommer (rå) 100 g Sukker 250 g Smør 300 g Hvetemel Eggehvite og sukker

Generelle opplysninger om dagens bok:

  • Forfatter: Persen, Karin Bjørset
  • Tittel: «Julebrevpikene»
  • Sjanger: humor, jul, fiksjon, feelgood (chick.litt)
  • Sider: 287
  • Forlag: Silke forlag
  • Utgitt: 2012
  • Tilegnet: Lånt på biblioteket
Baker Brun (2018) Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst.

Oppskriften er gjengitt fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» (med tillatelse fra Baker Brun)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s