19 Desember – Julemarked og Utfordringen 2019: Tyske skiver

I går var jeg i byen og kjøpte julegaver, spise lunsj og bare ha en skikkelig førjulsdag i byen. Det var veldig hyggelig, å gå der i butikkene, se på varene, og handle julegaver. Det er ganske rart at sånn rett før jul så er det nesten tomt i sentrum. Det var nesten ingen i butikkene, eller i gågatene. Det var rett og slett ganske tynt med folk overalt i sentrum. Selvfølgelig er det deilig at det ikke er noen andre enn oss i butikken, så vi får all den oppmerksomheten og hjelpen vi trenger. Butikk personalet hadde til og med tid til å pakke inn julegavene for oss! – Men det hadde likevel vært hyggelig å se noen flere som er ute å handler til jul. Men ikke for det, vi hadde en utrolig hyggelig dag.

Hvis du vil hoppe rett til oppskriften på tyskeskiver, trykk HER

20191218 Nordre gate, Trondheim, Trøndelag, Norway
18 desember 2019, Nesten tom gågate

Julemarkedet var nok høydepunktet på dagens tur.

Julemarkedet er blitt mye bedre enn hva det har vært. I fjor og året før var julemarkedet så dødstrist at jeg unngikk det, så godt jeg kunne. I år har det blitt bedre. Det var mange boder, og ikke en av de store forbedringene fra i fjor var at de faktisk var åpne! På teaterscenen ble spilt skuespill til stor glede og jubel for en rekke før- og småskolebarn. Det var tydeligvis et noe som fenget barna, for de var skikkelig engasjerte og la seg høylytt borti det som foregikk på scenen. Det var så gøy å bare stå der se hvilken glede det gav barna. Selv om det var litt flere som var på julemarkedet var også det nesten tomt, med unntak av barna barnehage, og småskolebarn da, og selvfølgelig de som stod i julebodene.

20191218 Julemarked, Trondheim sentrum, Trøndelag, Norway

Det kanskje aller beste med julemarkedet var Bondensmarked. Her selges det egenproduserte, oster, pølser, skinker, såper, lefser, geleer, og mye annet godt. Det ble mange gode smaksprøver, og noen spennende julegaver til “de som har alt”. Som en matglad matmons elsker jeg slike markeder, hvor man kan smake og handle nye og “spennende” matvarer.

20191218 Bondens marked, Julemarked, Trondheim sentrum, Trøndelag, Norway

Tyske skiver

Nå har jeg bakt Tyske skiver etter oppskrift fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» (side 101). Jeg bakte dem ikke som småkaker akkurat, men ganske store, kanskje åtte, ti cm i diameter. jeg kunne selvfølgelig ha bakt dem mindre, som julekaker skal være. Men jeg bakte dem store, fordi det er sånn eg husker dem fra bakeriene. Nå er det lenge siden jeg har kjøpt tyske skiver på bakeri, men når barna var små var tyske skiver den første godsaken de fikk fra kafé eller bakeri. Derfor ble de store denne gangen – og de smakte helt fortreffelig.

Tyske skiver etter oppskrift fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst, s. 101» (gjengitt med tillatelse fra Baker Brun) Ingredienser: 250 g Smør 225 g Sukker 1 Egg 425 g Hvetemel 125 g Potetmel 1 ts Bakepulver 1 ts Vaniljesukker
PorsjonerTidVanskelighetsgrad
Ca. 5060 min. (2 dager)Enkel
Tyske skiver etter oppskrift fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst, s. 101» (gjengitt med tillatelse fra Baker Brun) Ingredienser: 250 g Smør 225 g Sukker 1 Egg 425 g Hvetemel 125 g Potetmel 1 ts Bakepulver 1 ts Vaniljesukker

Ingredienser:

250 gSmør
225 gSukker
1Egg
425 gHvetemel
125 gPotetmel
1 tsBakepulver
1 tsVaniljesukker

Slik gjør du:

1 Rør smør og sukker hvitt,
– Rør inn egget
– Tilsett hvetemel, bakepulver og vaniljesukker, og
– Arbeide deigen godt sammen
(gjerne for hånd)
2 Rull deigen til ei tykk pølse
– Dekk den med plast, og
– Sett den i kjøleskapet gjerne til neste dag
3 Sett stekeovnen på 180 grader, og
– Legg bakepapir på to stekeplater
4 Skjær deigen i ½ cm tykke skiver, og
– Legg dem på stekeplatene
(Det går lettere når deigen er kald)
5 Stekes i 8-10 min.
6 Avkjøles på rist
Tyske skiver etter oppskrift fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst, s. 101» (gjengitt med tillatelse fra Baker Brun) Ingredienser: 250 g Smør 225 g Sukker 1 Egg 425 g Hvetemel 125 g Potetmel 1 ts Bakepulver 1 ts Vaniljesukker
Baker Brun (2018) Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst.

Se gjerne på andre oppskrifter fra Baker Brun (2018), “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst” :

Oppskriften er gjengitt fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» (med tillatelse fra Baker Brun)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s