I går var jeg i byen og kjøpte julegaver, spise lunsj og bare ha en skikkelig førjulsdag i byen. Det var veldig hyggelig, å gå der i butikkene, se på varene, og handle julegaver. Det er ganske rart at sånn rett før jul så er det nesten tomt i sentrum. Det var nesten ingen i butikkene, eller i gågatene. Det var rett og slett ganske tynt med folk overalt i sentrum. Selvfølgelig er det deilig at det ikke er noen andre enn oss i butikken, så vi får all den oppmerksomheten og hjelpen vi trenger. Butikk personalet hadde til og med tid til å pakke inn julegavene for oss! – Men det hadde likevel vært hyggelig å se noen flere som er ute å handler til jul. Men ikke for det, vi hadde en utrolig hyggelig dag.
Hvis du vil hoppe rett til oppskriften på tyskeskiver, trykk HER

Julemarkedet var nok høydepunktet på dagens tur.
Julemarkedet er blitt mye bedre enn hva det har vært. I fjor og året før var julemarkedet så dødstrist at jeg unngikk det, så godt jeg kunne. I år har det blitt bedre. Det var mange boder, og ikke en av de store forbedringene fra i fjor var at de faktisk var åpne! På teaterscenen ble spilt skuespill til stor glede og jubel for en rekke før- og småskolebarn. Det var tydeligvis et noe som fenget barna, for de var skikkelig engasjerte og la seg høylytt borti det som foregikk på scenen. Det var så gøy å bare stå der se hvilken glede det gav barna. Selv om det var litt flere som var på julemarkedet var også det nesten tomt, med unntak av barna barnehage, og småskolebarn da, og selvfølgelig de som stod i julebodene.

Det kanskje aller beste med julemarkedet var Bondensmarked. Her selges det egenproduserte, oster, pølser, skinker, såper, lefser, geleer, og mye annet godt. Det ble mange gode smaksprøver, og noen spennende julegaver til “de som har alt”. Som en matglad matmons elsker jeg slike markeder, hvor man kan smake og handle nye og “spennende” matvarer.

Nå har jeg bakt Tyske skiver etter oppskrift fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» (side 101). Jeg bakte dem ikke som småkaker akkurat, men ganske store, kanskje åtte, ti cm i diameter. jeg kunne selvfølgelig ha bakt dem mindre, som julekaker skal være. Men jeg bakte dem store, fordi det er sånn eg husker dem fra bakeriene. Nå er det lenge siden jeg har kjøpt tyske skiver på bakeri, men når barna var små var tyske skiver den første godsaken de fikk fra kafé eller bakeri. Derfor ble de store denne gangen – og de smakte helt fortreffelig.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
Ca. 50 | 60 min. (2 dager) | Enkel |

Ingredienser:
250 g | Smør |
225 g | Sukker |
1 | Egg |
425 g | Hvetemel |
125 g | Potetmel |
1 ts | Bakepulver |
1 ts | Vaniljesukker |
Slik gjør du:
1 Rør smør og sukker hvitt, – Rør inn egget – Tilsett hvetemel, bakepulver og vaniljesukker, og – Arbeide deigen godt sammen (gjerne for hånd) |
2 Rull deigen til ei tykk pølse – Dekk den med plast, og – Sett den i kjøleskapet gjerne til neste dag |
3 Sett stekeovnen på 180 grader, og – Legg bakepapir på to stekeplater |
4 Skjær deigen i ½ cm tykke skiver, og – Legg dem på stekeplatene (Det går lettere når deigen er kald) |
5 Stekes i 8-10 min. |
6 Avkjøles på rist |


Se gjerne på andre oppskrifter fra Baker Brun (2018), “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst” :
- Jeg fikk en utfordring for 2019
- Skal jeg ta utfordringen for 2019?
- Surdeig, Side 14-15
- Grovt havrebrød, side 18-19
- Grovt brød med sirup , side 20-21
- Kornbrød, side 22-23
- Grovt Surdeigbrød, side 24-25
- Rustikk loff, Side 26-27
- Frokostrundstykker, side 30-31
- Fletteloff, Side 34-35
- Hamburgerbrød, side 36-37
- Brytebrød, side 38-39
- Boller, side 40-44
- Skoleboller, side 40-44
- Havreboller, side 40-44
- Skillingsboller side 40-45
- Bladkrans, 40-45
- Bestemors Wienerbrød, side 48-49
- Franske boller, 50-51
- Fastelavnsboller, side 52-53
- Hvit dame, side 56-57
- Mandelstang, side 62-63
- Suksessmakroner, side 64-65
- Glasurpletter, side 66-67
- Mangomoussekake, side 68-69
- Ostekake med mandelbunn , side70-71
- Brownies, side 72-73
- Påskeharer, side 78-79
- Sjokoladekake, side 82-83
- Prinsessekake, side 84-85
- Bløtkake, side 86
- Mørk sjokoladekake, side 87
- Jordbærkake, side 88
- Sitronformkake, side 89
- Pizzabunn, side 90
- Krydderbrød, Side 91
- Focaccia, side 92
- Eplekake, side 94
- Eplemuffins, side 95
- Glutenfrie eplemuffins,side 96
- Ostehorn, side 97
- Lussekatter, side 98
- Kakemenn, side 99
- Berlinerkranser, Side 100
- Tyske skiver, side 101
- Kransekakeknekk, side 102-103
- Julebrød, side 104
- Kokosmakroner, side 105
Oppskriften er gjengitt fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» (med tillatelse fra Baker Brun)