Dagen i dag kalles Shrove Tuesday eller Fat Tuesday på engelsk, Mardi Grass på fransk, Martedì grasso på italiensk og som vi sier på norsk: Fetetirsdag eller feitetirsdag – kjært barn har mange navn. I eldre tider ble kvelden i kveld kalt for fastelavn – som egentlig betyr kvelden før fasten setter inn. Altså før den 40 dager lange fasten, som leder opp mot påskehøytiden. Nå er det jo sånn at Norge strengt tatt er fritatt for faste – Det ble vi med en Pavelig (bulle) resolusjon for flere hundre år siden. Begrunnelsen for dette var at Norge var så mørkt og kaldt (og antagelig så fattig og utmagret) at innbyggerne trengte all den næringen de kunne få på denne tiden av året. I mer moderne tid har fastelavn, i alle fall i Norge, blitt en samlebetegnelse på de tre dagene som innleder fasten – som vi altså er fritatt for – nemlig: (i) fastelavnssøndag, (ii) fleskemandag eller som noen kaller den blåmandag (altså en dag man tar fri) og (iii) fetetirsdag (også kalt Hvittirsdag).
For å hoppe rett til oppskriften på amerikanske pannekaker – trykk HER

Hva man spiser på fetetirsdag varierer nok en stor del i vårt langstrakte land. Likevel vil jeg tro at siden dagen kalles for fetetirsdag, så ble nok det at man gikk magrere tider i møte gjenspeilt i hva man spiste denne dagen. Jeg som bor i Trøndelag, spiser saltkjøtt, flesk, pølser og kålrabistappe (og potetball) på denne dagen. Jeg vet at på andre steder har de tradisjoner med klubb/ball med flesk eller mølje denne dagen. Siden dagen noen steder blir kalt kvittirsdag (Hvittirsdag), regner jeg med at mange spiser fet mat som er basert på melkeprodukter, slik som for eksempel rømmegrøt.

I land slik som England og Irland kaller de dagen i dag også for Pancake Tuesday or Pancake Day. Antagelig fordi dagen i dag, var den siste muligheten til å spise egg og fett. Derfor tenkte jeg at det må jo passe utrolig bra og legge ut oppskriften på pannekaker i dag, og det blir oppskriften på små, tykke, gode amerikanske pannekaker.

Ingredienser:
| 50 g | Smør |
| 2½ dl | Melk |
| 2 | Egg |
| 3 dl | Hvetemel |
| 2 ts | Bakepulver |
| ½ ts | Salt |
| 1 ss | Sukker |

Slik gjør du:
| 1 Smelt smøret, og – Tilsett melken – Visper i egget |
| 2 I en boller blander du sammen: – Hvetemel, -Bakepulver, – Salt, og – Sukker – Hell i væsken mens du rører Det skal bli en jevn litt tykk røre |
| 3. La pannekakerøren stå å svelle i ca. 15 minutter Dette er viktig for at røren skal få rett konsistens |
| 4. Stek pannekakene: – Sett stekepannen på middelsvarme (Ikke bruk smør!) – Legg i ca 1 – 1½ ss røre De blir ca. 15 cm i diameter – Når røren har svellet opp, og blitt litt ”boblete” kan du vende dem med en stekespade |


1 Legg ca 1 ss røre i varm tørr panne
2 Snu pannekaken når den begynner å boble
| 5 Stable pannekakene oppå hverandre på et fat eller en tallerken Serveres varme med lønnesirup og smør |

Hvis du heller ønsker oppskriften på andre typer pannekaker, så finner du et utvalg her:




