Pannekaketirsdag med Amerikanske pannekaker

Dagen i dag kalles Shrove Tuesday eller Fat Tuesday på engelsk, Mardi Grass på fransk, Martedì grasso på italiensk og som vi sier på norsk: Fetetirsdag eller feitetirsdag – kjært barn har mange navn. I eldre tider ble kvelden i kveld kalt for fastelavn – som egentlig betyr kvelden før fasten setter inn. Altså før den 40 dager lange fasten, som leder opp mot påskehøytiden. Nå er det jo sånn at Norge strengt tatt er fritatt for faste – Det ble vi med en Pavelig (bulle) resolusjon for flere hundre år siden. Begrunnelsen for dette var at Norge var så mørkt og kaldt (og antagelig så fattig og utmagret) at innbyggerne trengte all den næringen de kunne få på denne tiden av året. I mer moderne tid har fastelavn, i alle fall i Norge, blitt en samlebetegnelse på de tre dagene som innleder fasten – som vi altså er fritatt for – nemlig: (i) fastelavnssøndag, (ii) fleskemandag eller som noen kaller den blåmandag (altså en dag man tar fri) og (iii) fetetirsdag (også kalt Hvittirsdag).

For å hoppe rett til oppskriften på amerikanske pannekaker – trykk HER

Karnevalsopptog i Torrevieja 2019
Karnevalsopptog i Torrevieja 2019

Hva man spiser på fetetirsdag varierer nok en stor del i vårt langstrakte land. Likevel vil jeg tro at siden dagen kalles for fetetirsdag, så ble nok det at man gikk magrere tider i møte gjenspeilt i hva man spiste denne dagen. Jeg som bor i Trøndelag, spiser saltkjøtt, flesk, pølser og kålrabistappe (og potetball) på denne dagen. Jeg vet at på andre steder har de tradisjoner med klubb/ball med flesk eller mølje denne dagen. Siden dagen noen steder blir kalt kvittirsdag (Hvittirsdag), regner jeg med at mange spiser fet mat som er basert på melkeprodukter, slik som for eksempel rømmegrøt.

Potetball Ingredienser: 1 kg Poteter (hvorav 250 g kokte) 1 ts Salt 100 g Byggmel (opptil 125 g til passe konsistens) 40 g Hvetemel 1,5 l Kokende kraft eller vann tilsatt 3 buljongterninger
Saltkjøtt, pølser, potetball, bacon og kålrabistappe

I land slik som England og Irland kaller de dagen i dag også for Pancake Tuesday or Pancake Day. Antagelig fordi dagen i dag, var den siste muligheten til å spise egg og fett. Derfor tenkte jeg at det må jo passe utrolig bra og legge ut oppskriften på pannekaker i dag, og det blir oppskriften på små, tykke, gode amerikanske pannekaker.

Amerikanske pannekaker:

amerikanske pannekake  Ingredienser   50 g	Smør 2½ dl	Melk 2	Egg 3 dl 	Hvetemel 2 ts	Bakepulver ½ ts	Salt 1 ss	Sukker

Ingredienser:

50 g Smør
2½ dl Melk
2 Egg
3 dl Hvetemel
2 ts Bakepulver
½ ts Salt
1 ss Sukker
   
amerikanske pannekake  Ingredienser   50 g	Smør 2½ dl	Melk 2	Egg 3 dl 	Hvetemel 2 ts	Bakepulver ½ ts	Salt 1 ss	Sukker

Slik gjør du:

1 Smelt smøret, og
– Tilsett melken
– Visper i egget
 2 I en boller blander du sammen:
– Hvetemel,
-Bakepulver,
– Salt, og
– Sukker
– Hell i væsken mens du rører
Det skal bli en jevn litt tykk røre
3. La pannekakerøren stå å svelle i ca. 15 minutter
Dette er viktig for at røren skal få rett konsistens
 4. Stek pannekakene:
– Sett stekepannen på middelsvarme
(Ikke bruk smør!)
– Legg i ca 1 – 1½ ss røre
De blir ca. 15 cm i diameter
– Når røren har svellet opp, og
blitt litt ”boblete”
kan du vende dem med en stekespade

1 Legg ca 1 ss røre i varm tørr panne
2 Snu pannekaken når den begynner å boble

5 Stable pannekakene oppå hverandre
på et fat eller en tallerken
Serveres varme med lønnesirup og smør
amerikanske pannekake Ingredienser 50 g Smør 2½ dl Melk 2 Egg 3 dl Hvetemel 2 ts Bakepulver ½ ts Salt 1 ss Sukker

Hvis du heller ønsker oppskriften på andre typer pannekaker, så finner du et utvalg her:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s