«Det er så mørkt her» av Lisbeth Pettersen og havrekjeks med sjokoladebiter

For en fjorten dagers tid, spurte Lisbeth Pettersen om jeg hadde lyst til å lese den siste boka hennes; «Det er så mørkt her». Det kunne jeg jo bare ikke si nei til! Lisbeth Pettersen er spaltist i Tara, og har tidligere skrevet noen bøker om mindfulness. Men i 2018 debuterte hun med thrilleren «La meg ikke huske». I denne uka, har jeg kost med skikkelig med å lese: «Det er så mørkt her».

For å hoppe rett til oppskriften på Amerikanske havrekjeks – trykk HER

Pettersen, Lisbeth (2020) «Det er så Mørkt her», Olivia og Amerikanske havrekjeks med sjokolade Ingredienser 100 g	Margarin 100 g	Sukker (hvitt) 100 g	Brunsukker 1 	Egg ½ ts	Vaniljeekstrakt 100 g	Havregryn 125 g	Hvetemel ½ ts	Natron ½ ts	Bakepulver ½ ts	Salt 50 g	Melkesjokolade - revet 115 g	Sjokoladebiter

Vi møter Klimaforsker Nina Berger – eller rettere sagt tidligere klimaforsker. Nina mistet jobben som klimaforsker da hun, kidnappet tre samfunnstopper, deriblant milliardæren Christian Falchner. Årsaken til kidnappingen var at hun ønsket at de skulle lese klimarapporten hun hadde skrevet. I ettertid får hun imidlertid hjelp av Falchners dyktige advokat, og soner derfor bare en kort fengselsstraff for kidnappingen. Når hun slipper ut av fengslet, kommer Christian Falchner på besøk, og tilbyr henne en stilling i hans firma. Siden Nina Berger er ekstremt opptatt av klima, miljø og bærekraftig utvikling, får hun tilbud om å bli med Christian til India for å finne grønne, bærekraftige investeringsprosjekter for firmaet hans. Er tilbudet reelt eller er Christian ute etter hevn? Så langt er boka bare stille og rolig, den tar ikke av, før Nina møter to halliker og seksten år gamle Angelina. Angelina leter etter lillesøsteren sin, som er blitt kidnappet. Nina blir rett etter lokket i en felle og bortført. Er dette Christian sin hevn, er det fordi hun rotet seg opp i Angelina sine problem, eller er det kanskje bare noe helt annet?

Pettersen, Lisbeth (2020) «Det er så Mørkt her», Olivia og Amerikanske havrekjeks med sjokolade Ingredienser 100 g Margarin 100 g Sukker (hvitt) 100 g Brunsukker 1 Egg ½ ts Vaniljeekstrakt 100 g Havregryn 125 g Hvetemel ½ ts Natron ½ ts Bakepulver ½ ts Salt 50 g Melkesjokolade - revet 115 g Sjokoladebiter

Jeg liker navnet forfatteren har gitt hovedkarakteren. Med en gang jeg så at hovedpersonen hadde fått navnet Nina Berger, bare visste jeg at hun måtte være miljøaktivist! Nina assosierer jeg selvfølgelig med NINA, eller Norsk institutt for naturforskning, som er en stiftelse som forsker på natur og samspillet mellom natur og samfunn. Aksiomet for Nina Berger må jo derfor bare bli: redder natur og samfunn. Elegant! Da jeg skulle begynne å lese boka- trodde jeg at den kom til å bli skikkelig spennende. Men etter å ha lest noen sider, syntes jeg den kanskje var for stillestående. I starten av boka blir vi litt kjent med Nina og Christian, og får vite hva som har skjedd tidligere. Noe som nok er nødvendig for oss som ikke har lest den første boka om Nina. Boka blir egentlig ikke spennende før etter de første 100 sidene – men da blir den til gjengjeld både utrolig spennende og engasjerende. Engasjerende fordi den setter søkelys på viktige spørsmål, slik som miljø, fordeling av ressurser, fattigdom, (barne)prostitusjon og menneskehandel. – Som leser blir jeg påminnet om at ikke alle har det like trygt og fredelig som meg. Spennende fordi vi lurer på hvordan det vil gå med Nina og de andre. Dette er ei bok som kryper litt under huden på meg, og som jeg nok ikke kommer til å glemme på ei stund. Da jeg skulle gi boka et terningkast, tenkte jeg først å gi boka en firer. For, helt ærlig, liker jeg ikke karakteren Nina. Jeg synes hun framstår som alt for ekstrem og egenrådig til å være 41 år. Gjennomgående i boka virker hun på meg som en usympatisk, trassig tenåring, som gjør akkurat som hun vil, uten å tenke over konsekvensene for sine handlinger, hverken for seg selv eller for andre. Nina, må kanskje ha nettopp disse karaktertrekkene for at historien skal bli realistisk og for at historien kan utvikle til å bli skikkelig spennende. Hun blir dog mindre egosentrisk mot slutten av boka. Midt i all skrekken og uhyggen, gjennomgår hun en personlig utvikling, så jeg tror derfor hun blir eller vil fremstår som noe mer sympatisk i neste bok. Da jeg tenkte dette, ble jeg klar over at jeg selvfølgelig skal lese neste bok i serien, – ja, jeg skal til og med lese den første boka, selv om jeg nå vet hva den handler om og hvordan dette ender! Alt i alt er dette en velskrevet og spennende bok, som absolutt gir mersmak – Jeg kan derfor ikke gi boka noe annet enn et terningkast 5!

Havrekjeks med sjokoladebiter Ingredienser: 100 g	Margarin 100 g	Sukker (hvitt) 100 g	Brunsukker 1 	Egg ½ ts	Vaniljeekstrakt 100 g	Havregryn 125 g	Hvetemel ½ ts	Natron ½ ts	Bakepulver ½ ts	Salt 50 g	Melkesjokolade - revet 115 g	Sjokoladebiter

Amerikanske havrekjeks

Dette er skikkelig gode kjeks som lages på en-to-tre. Jeg bakte ut halve oppskriften i dag, og tenker at den andre halve kan jeg steke i morgen. Jeg synes de er aller best når de kommer rett fra ovnen, men de er selvfølgelig dagen etter også. Da barna var små var det kjempestats å få nystekte kjeks sammen med et glass melk, som de kunne dyppe dem i.

Havrekjeks med sjokoladebiter Ingredienser: 100 g Margarin 100 g Sukker (hvitt) 100 g Brunsukker 1 Egg ½ ts Vaniljeekstrakt 100 g Havregryn 125 g Hvetemel ½ ts Natron ½ ts Bakepulver ½ ts Salt 50 g Melkesjokolade - revet 115 g Sjokoladebiter

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
12 – 1840 min.Lett
Havrekjeks med sjokoladebiter Ingredienser: 100 g	Margarin 100 g	Sukker (hvitt) 100 g	Brunsukker 1 	Egg ½ ts	Vaniljeekstrakt 100 g	Havregryn 125 g	Hvetemel ½ ts	Natron ½ ts	Bakepulver ½ ts	Salt 50 g	Melkesjokolade - revet 115 g	Sjokoladebiter

Ingredienser:

100 g Margarin
100 g Sukker (hvitt)
100 g Brunsukker
1 Egg
½ ts Vaniljesukker
100 g Havregryn
125 g Hvetemel
½ ts Natron
½ ts Bakepulver
½ ts Salt
1 ss Kakaopulver
115 g Sjokoladebiter
Havrekjeks med sjokoladebiter Ingredienser: 100 g Margarin 100 g Sukker (hvitt) 100 g Brunsukker 1 Egg ½ ts Vaniljeekstrakt 100 g Havregryn 125 g Hvetemel ½ ts Natron ½ ts Bakepulver ½ ts Salt 50 g Melkesjokolade - revet 115 g Sjokoladebiter

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 190°C
2. Kjør havregryn i foodprosessoren til et fint pulver
3 Rør margarin og sukker lyst og luftig
( både det brune og det hvite)
4 Tilsett egget, og
– Visp til det er godt blandet
5 Tilsett de tørre ingrediensene, og
– Pisk videre
5 Rør inn sjokoladebitene
6 Trill kuler (12-18),
på størrelse med en pingpongball
7 Sett dem på en bakepapirkledd plate
– Ha ca 5 cm mellom
8 Stekes i 10 minutter
(gylden farge, ser litt uferdige ut)
– Ønsker kjeksen litt sprøere, stek litt lengre
9 La kjeksen stå på plata i 2-3 minutter,
før de settes på rist
Havrekjeks med sjokoladebiter Ingredienser: 100 g	Margarin 100 g	Sukker (hvitt) 100 g	Brunsukker 1 	Egg ½ ts	Vaniljeekstrakt 100 g	Havregryn 125 g	Hvetemel ½ ts	Natron ½ ts	Bakepulver ½ ts	Salt 50 g	Melkesjokolade - revet 115 g	Sjokoladebiter

Generelle opplysninger om dagens bok:

Pettersen, Lisbeth (2020) «Det er så Mørkt her», Olivia og Amerikanske havrekjeks med sjokolade Ingredienser 100 g Margarin 100 g Sukker (hvitt) 100 g Brunsukker 1 Egg ½ ts Vaniljeekstrakt 100 g Havregryn 125 g Hvetemel ½ ts Natron ½ ts Bakepulver ½ ts Salt 50 g Melkesjokolade - revet 115 g Sjokoladebiter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s