Påskekrim og Mokkakake

Til påske passer det godt med litt påskekrim. Ikke vet jeg hvorfor påske og krim henger sammen. Man skulle jo tro at krim ville ha passet bedre på høsten eller vinteren, ikke i påska når verden begynner å bli lysere og vennligere. Men en god krimbok er jo ikke å forakte uansett årstid, vær og føreforhold. Før Coronaen tok over verden, og alt ble stengt, var jeg heldigvis en tur på biblioteket og lånte en bunke bøker, deriblant «Påskekrim 2019», som er en novellesamling, med bidrag fra 16 krimforfattere. I samlingen er det bare ni noveller som er skrevet for denne publiseringen, mens syv bidrag er publisert tidligere. Det som var skikkelig trist var at av disse 16 novellene hadde jeg faktisk lest tre tidligere.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på Mokkakake (med cottage cheese) – Trykk HER

Ragde, Anne Birkefeldt m. fl. (2019) Påskekrim 2019. Capitana og Mokkakake (med cottage cheese) Ingredienser: 1 dl Hvetemel ½ ts Bakepulver ¾ dl Kakao 2 ts Vaniljesukker 3 Egg 1 ½ dl Sukker 300 g Ferskost (cottage cheese) 2 ss Smør (smeltet) 2 ss Kaffe (sterk)

Det som er flott med denne novellesamlingen, er at jeg har fått lest nye tekster av forfattere som jeg har unngått. Det høres kanskje rart ut, men tidligere har jeg har hatt litt negative lesererfaringer med norske forfattere. Derfor unngikk jeg i mange år å lese samtidige bøker av norske forfattere. Da jeg begynte å blogge, kom jeg borti noen norske kvinnelige forfattere slik som: Myriam H. Bjerkli,  Lene Lauritsen Kjølner, Karin Bjørset Persen og Lisbeth Pettersen. Jeg ble så positivt overrasket, over bøkene til deres! Disse forfatterne har faktisk gitt meg tilbake nysgjerrigheten på norske forfattere, og ikke nok med det, de er med i lista over mine favorittforfattere. Derfor tenkte jeg at tiden nå var inne for å gi norske forfattere en ny sjanse. Så en novellesamling med bidrag fra mange forfattere, virket som en grei begynnelse.

Ragde, Anne Birkefeldt m. fl. (2019) Påskekrim 2019. Capitana og Mokkakake (med cottage cheese) Ingredienser: 1 dl Hvetemel ½ ts Bakepulver ¾ dl Kakao 2 ts Vaniljesukker 3 Egg 1 ½ dl Sukker 300 g Ferskost (cottage cheese) 2 ss Smør (smeltet) 2 ss Kaffe (sterk)

«Påskekrim 2019», har et vidt spekter med noveller. Noen av bidragene er, etter min smak, veldig gode mens andre er mindre gode. Man kan stille spørsmål om det var så veloverveid å begynne med en novellesamling. For noveller er ikke helt min favoritt. Ja, for å være helt ærlig har jeg litt «angst» for dem. Angst er kanskje å overdrive, men erfaringen min med denne litterære formen, er ikke spesielt hyggelig. De fleste (gode) novellene jeg har lest, uansett sjanger, har jeg opplevd som litt «ekle». De kryper litt under huden på meg og blir værende en lang stund, uten at de nødvendigvis tilfører noe positivt. I denne samlingen var det noen som faller under denne kategorien. Blant annet var Erik Meling Sele novelle «Hole in one», en slik novelle. Nå sier jeg ikke at den ikke var velskrevet og fengende – for den var faktisk en av de mest velskrevne og fengslende novellene i denne samlingen. Det er mer den følelsen jeg sitter igjen med etter å ha lest den, jeg ikke liker. Heldigvis var ikke alt i denne novellesamlingen av en slik. Mette Junkers Novelle «Georgines Reise» er inspirert av Roald Dahls «The Way Up to Heaven», og var heller ikke en av mine favoritter. Det var heller ikke Staalesen og Nærum sine noveller. Nå føler jeg at jeg nærmest har slaktet denne boka, men den har helt klart noen lyspunkt også. Mackers «Den forhatte påskegjesten», Kjølners «Et kålhodekortere», og ikke minst «Den døde hånden» av Myriam H. Bjerkli var blant mine favoritter. Dette ikke den beste påskekrimmen jeg har lest, samlet sett er det nok heller ikke den dårligste. Jeg kommer likeve ikke til å anbefale denne boka til noen, men jeg leste den tross alt ferdig. Derfor denne boka et Terningkast: 3.

Ragde, Anne Birkefeldt m. fl. (2019) Påskekrim 2019. Capitana og Mokkakake (med cottage cheese) Ingredienser: 1 dl Hvetemel ½ ts Bakepulver ¾ dl Kakao 2 ts Vaniljesukker 3 Egg 1 ½ dl Sukker 300 g Ferskost (cottage cheese) 2 ss Smør (smeltet) 2 ss Kaffe (sterk)

Mokkakake (med cottage cheese)

Mokkakake (med cottage cheese) Ingredienser: 1 dl Hvetemel ½ ts Bakepulver ¾ dl Kakao 2 ts Vaniljesukker 3 Egg 1 ½ dl Sukker 300 g Ferskost (cottage cheese) 2 ss Smør (smeltet) 2 ss Kaffe (sterk)

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
1 kake 55 min.Enkel

Ingredienser:

1 dlHvetemel
½ tsBakepulver
¾ dlKakao
2 tsVaniljesukker
3Egg
1 ½ dlSukker
300 gCottage cheese
2 ssSmør (smeltet)
2 ssKaffe (sterk)

Pynt:

 Melis
 Sitronmelisse (valgfritt)

Slik gjør du:

1 Sett ovnen på 175 grader
– Smør en rund kakeform (20-22 cm)
2 Pisk egg og sukker til eggedosis
3 Smelt smøret
– Bland sammen, mel, bakepulver, vaniljesukker og kakao
4 Tilsett smør og kaffe til eggedosisen
– Kjør Cottage Cheesen i en foodprossesor til den er helt glatt
– Tilsett Cottage cheesen
– Vend inn melblandingen
5 Ha røra i en smurt form
6 La den steke i ca. 45 min.
(175 grader)
7 Avkjøles på rist,
8 Gi den et melis dryss rett før servering
9 Serveres gjerne sammen med pisket krem og/eller is

Mokkakake (med cottage cheese) Ingredienser: 1 dl Hvetemel ½ ts Bakepulver ¾ dl Kakao 2 ts Vaniljesukker 3 Egg 1 ½ dl Sukker 300 g Ferskost (cottage cheese) 2 ss Smør (smeltet) 2 ss Kaffe (sterk)
NB! det er viktig å kjøre cottage cheesen den er helt glatt i foodprosessoren, ellers får du klumper i kaka.

Generelle opplysninger om dagens bok:

Ragde, Anne Birkefeldt m. fl. (2019) Påskekrim 2019. Capitana og Mokkakake (med cottage cheese) Ingredienser: 1 dl Hvetemel ½ ts Bakepulver ¾ dl Kakao 2 ts Vaniljesukker 3 Egg 1 ½ dl Sukker 300 g Ferskost (cottage cheese) 2 ss Smør (smeltet) 2 ss Kaffe (sterk)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s