I dag har jeg bursdag, og fyller omtrent 538 år – for de som lurer på hvor gammel jeg blir. Så koronna eller ikke, i dag skal jeg feire! Nei da, det blir en helt stille og rolig feiring sammen med min mann og datter. Ingen sprell, bare en helt stille og rolig koronafri-bursdagsfeiring med middag etterfulgt med kake og kaffe. Selv om samfunnet nå sakte men sikkert åpner, og det er lov å invitere 20 gjester – har jeg egentlig ingen ønsker om et stort selskap. Tror kanskje jeg er blitt litt redd for å bli smittet av Korona! Så jeg venter litt og ser hvordan dette utvikler seg.
For å hoppe rett til oppskriften på Jordbærkake – for oppskrift, trykk HER

I min familie bruker vi å si: “Det er alltid godt vær på 12 mai” , og det har det nok alltid vært. Da jeg var lita begynte jeg knestrømpesesongen 12. mai. Da ble strømpebukser, byttet ut med knestrømper. – I år derimot er det noe nytt: Det er snø på bursdagen min!

Det er nytt – har aldri skjedd før! Til tross for snøen, kan jeg ikke nekte for at det er fint vær i år også – for sola skinner fra skyfri himmel. Likevel, det blir nok en stund til jeg påbegynner “Knestrømpesesongen” i år!


Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
1 kake | 2 timer | Enkel |
Ingredienser
Bunn
4 | Egg |
2 dl | Sukker |
1 dl | Hvetemel |
1 dl | Potetmel |
1 ts | Bakepulver |
Fyll og pynt
½ porsjon | Vaniljekrem, for oppskrift trykk HER |
3 dl | Kremfløte |
Friske jordbær | |
1 pk | Gelé (jordbærsmak) |
Skivede mandler |
Tips! Du kan bruke ferdiglaget vaniljekrem, hvis du heller ønsker det.



Bilde til venstre: Den ferdig stekte kakebunnen og ferske jordbær. Bildet øverst til høyre: Husk å dynke godt! (kakebunnen delt i to, klar for montering. Bildet nederst til høyre: Ferdig pyntet Jordbærkake etter oppskrift fra Baker Brun, klar til servering.
Slik gjør du:
1 Legg bakepapir i bunnen av en springform (24 cm) |
2 Pisk egg og sukker til eggedosis |
3 Sikt hvetemel, bakepulver og potetmel, og – Vend det forsiktig inn i eggedosisen |
4 Hell røren i springformen, og – Settes inn i kald ovn – Slå oven på 160 grader – Stek i ca. 45 min. |
5 Avkjøles på ist |
6 Lag vaniljekremen og avkjøl den – Lag gelen (bruk bare havemengden med vann, og avkjøl den) |
7 Pisk fløten til krem |
8 Bland ⅔ av kremen med vaniljekremen |
9 Montering: – Del kakebunnen i to – Legg bunnen i springformen – Smør over vaniljekrem – Legg toppen over – Legg på jordbær – Fyll over halvstivnet gelé – Sett i kjøleskap til gelén stiver |
10 Ta kaka ut av formen og over på et kakefat – Smør krem langs kanten, og – «Klapp» på mandelskiver – Pynt eventuelt med en kremremse langs kanten |

På side 88 i Baker Brun (2018), “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst” står det “Jordbærkake. Sommerfavoritten. Denne kaken smaker av sol og sommer.” Så da passer den vel veldig godt på en snørik vårbursdag!


Oppskriftene er gjengitt med tillatelse fra Baker Brun