I dag er det sjømatens dag og det feires med kamskjell. Kamskjell har blitt min nye favoritt når det gjelder forretter og småretter – en må bare passe på å ikke steke dem for lenge 30 sekunder er nok. Ja, det kommer kanskje litt an på størrelsen på kamskjellet, men litt for lite er vesentlig bedre enn litt for mye! Så i dag blir det Kamskjell og løyrom på en seng av hvitvinssaus. Det er en av de aller beste for- eller smårettene jeg vet om. Når man serverer det til gjester bør man faktisk legge ved en ekstra skje, så de får opp all sausen. Min erfaring er at hvis de ikke får det, bruker de dessertskjeen eller spør om en skje. – Mye enklere å bare legge ved en!

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
4 | 20 min. | Enkel |
Ingredienser:
8 | Kamskjell |
½ boks | Løyrom |
Gressløk |
Hvitvinssaus:
1 | Sjalottløk |
2 ½ dl | Hvitvin |
2 ½ dl | Fiskekraft |
1 dl | Kremfløte |
3 ss | Smør |
1 | Laurbærblad |
Salt |
Dillolje (valgfritt):
1 ½ – 2 | Dill (krukker) |
2 dl | Olje (soya) |
Salt |

Slik gjør du:
1 Rens Kamskjellene: – Før en skarp kniv på innsiden av det flate skjellet. – Kutt muskelen – Fjern muskelen fra skjellet med en spiseskje. – Dytt så muskelen vekk fra organene og – Skyll muskelen grundig For å fjerne sand – Sett kamskjellene på et fat – Dryss over salt |
1 B Eller du kan bruke ferdig rensete eller frosne kamskjell: – Tin kamskjellene i kjøleskap over natten – La dem renne godt av – Tørk Kamskjellene med kjøkkenpapir – Sett dem på et fat – Dryss over salt og pepper |
2 Lag dilloljen: – Plukk dillen av stilken, og – Ha dem i en kasserolle sammen med oljen – Kjør alt med stavmiksere i ca. 2 minutter – Varm blandingen på middels varme til ca. 80 grader Bruk steketermometer, eller Når du ser at den bruser og damper litt, er den rundt 80 – Ta dilliljen av plata, og – La den trekke i ca. 10 min. – Tilsett 1 flak med havsalt – Kjør med stavmikser i nye 2 min, og – Hell den over i en bolle |
3 Lag Hvitvinssausen: – Skrell løken, og – Finhakk den. – Ha litt olje i en kasserolle, og – Varm opp på middelvarme – Tilsett løken, og – La den surre til den er blitt myk og blank, – Tilsett så hvitvinen og et laurbærblad, – La det koke ned til ¼ -del – Tilsett så fiskekraften, og – La det redusere ned til ½-parten. – Sil av løken. – Smak til med salt Den skal bli litt for salt – Tilsett fløten, og – Kok opp på lav temperatur – Ta sausen vekk fra varmen, – Visp inn kaldt smør i hvitvinssausen – Rør eventuelt inn 1 ss dillolje i sausen |
4 Stek kamskjellene på høy varme ca 30-45 sekunder per side De er ferdige når de gjør motstand når du trykker lett på dem |
5 Ha hvitvinssaus i bunnen av en tallerken, Den skal dekke hele bunnen – Sett på 2 kamskjell, – Legg litt ørretrogn imellom kamskjellen, og – Pynt med to hele strå med gressløk, Som legges over kamskjellene |
