«Ingen kan kjøpe lykken» av Barbara Taylor Bradford og Grove muffins med tomat, rødløk, ost og skinke

Denne uka har jeg riktig kost meg med «Ingen kan kjøpe lykken» av Barbara Taylor Bradford. Det er den aller første boka om Emma Hart. Serien om Emma gikk på NRK på 80-tallet, og jeg husker at jeg bare elsket den serien. Men jeg har ikke lest boka tidligere, så begynte å lese denne med skyhøye forventninger.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på grove muffins, TRYKK HER!

Bradford, Barbara Taylor (1986) «Ingen kan kjøpe lykken», Bladkompaniet OG Grove muffins med tomat, rødløk, ost (og skinke) Ingredienser: 1 dl Hvetemel 2 dl Sammalt hvete (grov) 1 dl Havregryn (lettkokte) 1 ts Salt 2 ts Bakepulver 1 ½ dl Melk ½ dl Rømme 1 Egg 1 Rødløk (Hakket) 2 Tomater (i terninger) 75 g Ost (revet) 50 g Skinke (i biter) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Boka begynner i 1968, når Emma er en godt voksen kvinne. Barna har rottet seg mot henne, og vil overta hennes verdier. Mens Emma legger planer om å komme dem i forkjøpet tenker hun tilbake på hvordan livet hennes har vært. Historien om Emma Hart begynner i 1904. Moren hennes er syk og ligger for døden. Emma er fjorten år og jobber som kjøkkenpike på Fairley Hall. Etter å ha besøkt moren, faren og de to brødrene sine er hun på vei tilbake på jobb. I tåken møter hun Shane Patrick Desmond O’Neill, eller Blackie som han kalles av venner. Han er på vei til the Hall for å utføre reparasjoner. Blackie har ambisjoner, og planlegger å bli millionær. Hans ambisjoner, tro på fremtiden og fortellinger åpner muligheter for Emma sine drømmer om en trygg fremtid. Men på Fairley hall er det to sønner litt eldre enn Emma, og hun forelsker seg i den yngste Edward som forfører henne. Selvfølgelig blir hun gravid og Edward svikter. Overlatt til seg selv drar hun sin vei for å spare familien for skammen …

Bradford, Barbara Taylor (1986) «Ingen kan kjøpe lykken», Bladkompaniet OG Grove muffins med tomat, rødløk, ost (og skinke) Ingredienser: 1 dl Hvetemel 2 dl Sammalt hvete (grov) 1 dl Havregryn (lettkokte) 1 ts Salt 2 ts Bakepulver 1 ½ dl Melk ½ dl Rømme 1 Egg 1 Rødløk (Hakket) 2 Tomater (i terninger) 75 g Ost (revet) 50 g Skinke (i biter) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Boka er så mye bedre enn jeg husket tv-serien. Den første delen av boka går litt trengt, men når vi kommer til den unge Emma og hennes vei mot suksess er det en fryd å lese. Selv om boka er på mer enn 600 sider gikk det som en røyk å lese den. Boka er lettlest, spennende, engasjerende og begivenhetsrik. Den har en fin historie, bra spenningskurver og ikke minst et godt driv fremover. Som leser blir jeg tatt med over 100 år tilbake i tid, og får et innblikk i den gangs virkelighet. Boka har troverdige beskrivelser av den gangs England, til tross for at det går bra med Emma. Det kunne ha gått så mye verre. Jeg kan faktisk ikke annet enn å gi denne boka et terningkast 6.

Grove muffins med tomat, rødløk, ost og skinke

Grove muffins med tomat, rødløk, ost (og skinke) Ingredienser: 1 dl Hvetemel 2 dl Sammalt hvete (grov) 1 dl Havregryn (lettkokte) 1 ts Salt 2 ts Bakepulver 1 ½ dl Melk ½ dl Rømme 1 Egg 1 Rødløk (Hakket) 2 Tomater (i terninger) 75 g Ost (revet) 50 g Skinke (i biter) https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
1230 minEnkel

Grove muffins med tomat, rødløk, ost (og skinke) Ingredienser: 1 dl Hvetemel 2 dl Sammalt hvete (grov) 1 dl Havregryn (lettkokte) 1 ts Salt 2 ts Bakepulver 1 ½ dl Melk ½ dl Rømme 1 Egg 1 Rødløk (Hakket) 2 Tomater (i terninger) 75 g Ost (revet) 50 g Skinke (i biter) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

1 dlHvetemel
2 dlSammalt hvete (grov)
1 dlHavregryn (lettkokte)
1 tsSalt
2 tsBakepulver
1 ½ dlMelk
½ dlRømme
1Egg
1Rødløk (Hakket)
2Tomater (i terninger)
75 gOst (revet)
50 gSkinke (i biter)

 

Tips! Du kan putte hva du vil i disse muffinsene. Bytt gjerne ut rødløken med purre. Skinken med spekepølse.

Grove muffins med tomat, rødløk, ost (og skinke) Ingredienser: 1 dl Hvetemel 2 dl Sammalt hvete (grov) 1 dl Havregryn (lettkokte) 1 ts Salt 2 ts Bakepulver 1 ½ dl Melk ½ dl Rømme 1 Egg 1 Rødløk (Hakket) 2 Tomater (i terninger) 75 g Ost (revet) 50 g Skinke (i biter) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Sett ovnen på 200 grader, og
– Ha papirformer i muffinsbrettet, eller
Sett papirformene rett på et stekbrettet
2 Hakk løken, og
– Stek den gjerne myk og blank
eller bruk purreløk
– Skjær tomat og skinke i biter
– Rasp osten
3 Bland sammen mel, gryn, salt og bakepulver
– Rør inn melk, rømme og salt
– Rør så inn løk, tomat ost, og skinke
4 Fordel fyllet i de 12 papirformene
5 Stekes i ca. 20 min. (midt i ovnen – 200 grader)
6 Nytes med en gang

Grove muffins med tomat, rødløk, ost (og skinke) Ingredienser: 1 dl Hvetemel 2 dl Sammalt hvete (grov) 1 dl Havregryn (lettkokte) 1 ts Salt 2 ts Bakepulver 1 ½ dl Melk ½ dl Rømme 1 Egg 1 Rødløk (Hakket) 2 Tomater (i terninger) 75 g Ost (revet) 50 g Skinke (i biter) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger om dagens bok:

  • Forfatter: Bradford, Barbara Taylor
  • Tittel: «Ingen kan kjøpe lykken»
  • Originaltittel: «A woman of substance»
  • Serie: Emma Hart #1
  • Oversatt av: Anne Haugen
  • Sjanger: Historisk fiksjon, chick.litt.
  • Sider: 608
  • Forlag: Bladkompaniet
  • Utgitt: 1986
  • Tilegnet: Trondheim folkebibliotek

Bradford, Barbara Taylor (1986) «Ingen kan kjøpe lykken», Bladkompaniet OG Grove muffins med tomat, rødløk, ost (og skinke) Ingredienser: 1 dl Hvetemel 2 dl Sammalt hvete (grov) 1 dl Havregryn (lettkokte) 1 ts Salt 2 ts Bakepulver 1 ½ dl Melk ½ dl Rømme 1 Egg 1 Rødløk (Hakket) 2 Tomater (i terninger) 75 g Ost (revet) 50 g Skinke (i biter) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s