For ikke så lenge siden fik jeg tilsendt «Paradisbyen», som er skrevet av den tyske forfatteren Zoë Beck, fra Olivia forlag.
Jeg har ikke lest noe av Beck tidligere, men jeg vet at hun fikk German Crime fiction Prize for denne boka og at den ble kåret til Tysklands beste krim i 2020. I tillegg er den er solgt til flere land. Så det var med høye forventninger jeg begynte å lese denne boka. Og jeg må bare røpe med en gang at det passet perfekt å lese den i høstferien, for det var skikkelig vanskelig å legge den fra seg når en først hadde begynt å lese.
Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på mandelfylte boller, TRYKK HER!

I denne boka møter vi tysk/finske Liina, en gang i fremtiden. Verden er ikke helt slik vi kjenner den. Pandemier, og oversvømmelser har gjort at befolkningen stort sett har samlet seg i Frankfurt. Den teknologiske utviklingen har kommet langt, sørger for at «alt» fungerer og det er bland annet utviklet en helseapp (KOS) som overvåker befolkningens helse. Liina jobber som journalist eller rettere sagt hun jobber med å fremskaffe og sjekke opplysninger og data for den siste av de frittstående avisene i Frankfurt. Når vi møter henne i begynnelsen av boka er hun sur på sjefen sin, for at han har sendt henne ut på et oppdrag, som etter hennes mening helt opplagt bare er tull. Oppdraget gjelder en kvinne som etter sigende skal ha blitt bitt i hjel av sjakaler. Vel hjemme, fremdeles lettere irritert, får hun vite at sjefen er hardt skadet etter å ha hoppet foran et tog. Har han det? Og er det noen sammenheng mellom sakene?

Dette er ei utrolig spennende «klima- og teknologifiksjon»-bok (hvis det er noe som heter det), som omhandler en tenkt fremtid. Både fremtidsscenarioet og persongalleriet er troverdig, og vi blir etter hvert, litt etter litt, godt kjent med hovedpersonen, Liina og i noen grad også det samfunnet hun lever i. Det er bra at forfatteren tar seg god tid til å skrive ut hovedpersonens karakter, men jeg skulle ønske hun hadde tatt seg noe bedre tid til å skrive ut samfunnet og systemet Liina lever i også. Her blir det til tider litt knapt, spesielt mot slutten. Da jeg først begynte å lese boka klarte jeg knapt å legge den fra meg. Boka er godt skrevet, lett å lese, og vi mister ikke den røde tråden i fortellingen en eneste gang. Informasjonen blir sluppet litt etter litt, på akkurat riktig sted. Historien er både spennende i seg selv, og den er tankevekkende. Tankevekkende både i forhold til miljømessige og klimamessige utfordringer vi kan stå(r) ovenfor i fremtiden og ikke minst i forhold til teknologi og «Storebror ser deg»- problematikk. Boka får oss ti å tenke over hvor mye vi egentlig bare blindt aksepterer for å få telefoner, nettbrett, pc-er, apper og hverdagen til å fungere, uten at vi tenker nevneverdig over hva vi aksepterer og hva all informasjonen (kan) brukes til. Svakheten i boka er etter min mening avslutningen. Historien blir landet ganske bra, men den oppleves som litt mindre troverdig og litt dårligere gjennomtenkt enn resten av boka. Likevel, alt i alt er dette en spennende og tankevekkende thriller som det absolutt er verdt å lese, og som anbefales på det sterkeste. Jeg kan ikke annet enn å gi «Paradisbyen» et godt terningkast 5.
Dette må være oppskriften på verdens beste mandelboller. Bollene har en mandelfylling, er toppet med vaniljekrem og overstrødd med hakkete mandler. De er bare sååååå gode!

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
20 | 3 ½ timer | Enkel |

Ingredienser:
20 g | Havregryn |
5 ½ dl | Vann |
1 pakke | Gjær |
1 dl | Olje (raps) |
200 g | Sukker |
5 g | Salt |
20 g | Kardemomme |
1 kg | Hvetemel |
Vaniljekrem:
5 dl | Melk |
1 | Egg |
40 g | Smør |
100 g | Sukker |
1 ss | Vaniljesukker |
35 g | Maisenna |
Mandelfyll:
190 g | Mandler |
115 g | Melis |
80 g | Smør |
Pensling/topping:
1 | Egg (sammenvispet) |
Mandler (hakket) |

Slik gjør du:
1 Kok opp 1 dl vann, og – Hell det over havregrynene – La det stå til ca romtemeratur |
2 Rør ut gjæra i resten av vannet (4 ½ dl) – Tilsett de avkjølte havregrynene og resten av ingrediensene – Elt godt 10-15 min. |
3 Dekk til deigen med en bakeduk / kjøkkenhåndduk, og – La den heve i ca 1 time |
4 Lag vaniljekremen: – Ha alle ingrediensene i en kasserolle – Kok opp under omrøring På middels varme – La det koke i ca 1-2 min på svak varme – Hell vaniljekremen i en bolle – Dekk med plast Helt ned til kremen – La det avkjøle seg |
5 Lag mandelmassen: – Finhakk mandlene – Bland sammen mandler, melis og smør til en tykk masse |
6 Legg bakepapir på stekeplater |
5 Hell deigen ut på et bakebord, og – Del den i ca 20 like store emner – Trill boller, som – Settes på bakekpapir |
7 Dekk bollene med en bakeduk / kjøkkenhåndduk, og – La dem heve i ca 45 min. |
8 Ha vaniljekremen over i en sprøytepose |
9 Trykk og strekk ned hver bolle til en firkant – Legg på 1 liten ss mandelfyll på hver firkant – Brett dem sammen som en konvolutt, og – Press skjøtene ned så det blir ei grop – Fyll gropa med vaniljekrem Ca 1 ss |






10 Dekk til bollene, og – La dem etterheve i ca 1 time |
11 Sett ovnen på 230 grader |
12 Pensle bollene med sammenvispet egg, og – Dryss over hakkete mandler |

13 Stekes i ca 8 min Midt i ovnen 230 grader |



Generelle opplysninger:
- Forfatter: Beck, Zoë
- Tittel: «Paradisbyen»»
- Originaltittel: «Paradisecity»
- Oversatt av: Miriam Lane MNO
- Sjanger: (tysk) Krim, Thriller, (dystopisk, sci-fi). tysk forfatter
- Sider: 270
- Forlag: Olivia forlag
- Utgitt: 2021
- Først utgitt: 2020 (Suhrkamp Verlag, Tyskland)
- Tilegnet: Anmeldereksemplar fra Olivia forlag
