Dagens bakst – Valnøttbrød med surdeig

Valnøttene i dette brødet gir en deilig nøttesmak til brødet. Jeg bruker å riste nøttene før jeg tilsetter dem i deigen. Synes de smaker enda bedre og mer nøttete da. Skikkelig godt med ost eller julepålegg som rull, sylte, laks – Ja, hva som helst egentlig

Valnøttbrød av surdeig Ingredienser: Spelt surdeig: 150 g Spelt 1 ½ dl Vann 30 g Surdeigskultur Brøddeig: 420 g Hvetemel (sammalt, fin) 7 dl Vann 650 g Hvetemel 20 g Gjær 20 g Sirup (mørk) 2 ss Rapsolje 20 g Salt 300 g Valnøtter (ristede) https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
3 brød3 timer (over 2 dager)middels



Valnøttbrød av surdeig Ingredienser: Spelt surdeig: 150 g Spelt 1 ½ dl Vann 30 g Surdeigskultur Brøddeig: 420 g Hvetemel (sammalt, fin) 7 dl Vann 650 g Hvetemel 20 g Gjær 20 g Sirup (mørk) 2 ss Rapsolje 20 g Salt 300 g Valnøtter (ristede) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

Spelt surdeig:

150 gSpelt
1 ½ dlVann
30 gSurdeigskultur – for oppskrift, trykk HER

Brøddeig:


420 g
Hvetemel (sammalt, fin)
7 dlVann
650 gHvetemel
20 gGjær
20 gSirup (mørk)
2 ssRapsolje
20 gSalt
300 gValnøtter (ristede)

Valnøttbrød av surdeig Ingredienser: Spelt surdeig: 150 g Spelt 1 ½ dl Vann 30 g Surdeigskultur Brøddeig: 420 g Hvetemel (sammalt, fin) 7 dl Vann 650 g Hvetemel 20 g Gjær 20 g Sirup (mørk) 2 ss Rapsolje 20 g Salt 300 g Valnøtter (ristede) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Dag 1:
– Bland surdeigskulturen du har gående med spelt og vann
– Pisk for hånd, og
– La den stå i 8-12 timer
Til det bobler godt på toppen,
Men ikke vent til det begynner å synke igjen
2 Dag 2:
Bland surdeigen og brøddeig-ingrediensene unntatt valnøttene
– Elt i 15 min.
Deigen skal være løs
– Bland valnøttene inn i deigen
– Dekk til, og
– La den hvile i ca 1 time
3 Hell deigen på et melet bakebord
– Del den i 2-3 like store emner, og
– Form som kuler og
– La dem hvile i ca 10 min.
4 Bak kuleneut til runde brød, som
– Legges på bakepairkledde stekebrett
– Dekkes med bakeduk eller kjøkkenhåndkle, og
– La dem heve i ca 2 timer
Til dobbel størrelse
5 Sett ovnen på 230 grader
6 Snitt forsiktig med en skarp kniv, og
– Dryss over mel (gjerne rug eller bygg)
7 Stekes i 35-45 min. 230 grader
8 Avkjøles på rist

Valnøttbrød av surdeig Ingredienser: Spelt surdeig: 150 g Spelt 1 ½ dl Vann 30 g Surdeigskultur Brøddeig: 420 g Hvetemel (sammalt, fin) 7 dl Vann 650 g Hvetemel 20 g Gjær 20 g Sirup (mørk) 2 ss Rapsolje 20 g Salt 300 g Valnøtter (ristede) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s