I dag har min kjære mann bursdag – hvor gammel han blir skal vi holde som en hemmelighet. Han er skikkelig glad i sjokoladekaker. Derfor komponerte jeg en kirsebærsjokoladekake til han i anledning dagen. Kaka består av blant annet en saftig sjokoladekake-brownie bunn, kirsebær- og sjokoladekrem, og jeg toppet det hele med sjokoladeovertrukne kirsebær, sjokoladerundinger og gelehjerter. Den ble både fin å se på og god i smak.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
12 | Ja – over to dager | Middels |

Ingredienser:
Kakebunn:
400 g | Sukker (ca. 5 dl) |
325 g | Hvetemel (ca. 2 dl) |
80 g | Kakaopulver (ca. 2 ½ dl) |
2 ts | Bakepulver |
2 ts | Vaniljesukker |
225 g | Smør |
½ dl | Olje (nøytral) |
4 | Egg (romtempererte) |
2 ¼ dl | Melk |
2 ¼ dl | Kaffe (varm) |
250 g | Kirsebær (uten stein) |
Sjokolademarengs:
3 | Eggehviter (romtempererte) |
2 dl | Sukker |
1 ts | Maisenna |
1 ts | Sitronsaft |
2 ss | Kakao |
Kirsebærgele:
Ca 300 g | Kirsebær – sure (5 dl) |
3 ½ dl | Vann |
1 dl | Sukker |
5 pl | Gelatin |
Sjokoladekrem:
1 dl | Melk |
1pl | Sjokolade (mørk/lys/hvit) |
3 dl | Kremfløte |
Kirsebærkrem:
425 g | Kirsebær (uten steiner) |
1 dl | Sukker |
3 dl | Vann |
2 ss | Maisenna |
3 dl | Kremfløte |
Tips! Du kan godt bruke kirsebærsyltetøy (oppskrift,HER) i kremen istedenfor å koke nytt. Hvis syltetøyet er bløtt bruk ½ – plater gelatin i tillegg
Kakaokrem:
3 dl | Melk |
1 | Egg |
25 g | Maizenna |
1 ss | Vaniljesukker |
2 ss | Sukker |
2 ss | Kakaopulver |
Topping og pynt:
100 g | Kokesjokolade |
1 ½ ss | Smør |
Kirsebær | |
Kokesjokolade (og litt smør) |

Slik gjør du:
1 Lag kakebunnen: – Sett stekeovnen på 180 grader, – Legg bakepapir i bunnen av en rund form ca 28 cm – Skjær smøret i små biter – Visp sammen egg, melk og olje i en bolle -Ha de tørre ingrediensene i en annen bolle, og – Bland dem godt – Sett mikseren på lav hastighet, og – Tilsett det romtempererte smøret Litt om gangen – Forsett til rør ser fuktig ut – Tilsett halvparten av melkeblandingen i en tynn stråle – Øk hastigheten til middels, og – La den gå i 1 ½ min. – Tilsett ½-parten av resten av melkeblandingen – Rør i 30 sek. – Tilsett siste rest av melkeblandingen, og – Rør i ytterligere 30 sek. – Tilsett den varme kaffen i en tynn stråle og – Rør til alt er godt blandet (ca. 30 sek) – Tilsett kirsebærene Røra er tynn, men den skal være det – Hell røra i langpannen, og – La den steke i ca 20 min. – Avkjøles i forma |
2 Lag marengsen: – Sett ovnen på 125 grader – Legg bakepapir på en stekeplate – Tegn opp en sirkel på samme størrelse som kakeformen du bruker – Ha eggehviter i en bolle, og – Pisk dem til skum – Tilsett halvparten av sukkeret og – Pisk til hardt skum Ca. 1 min – Visp inn resten av sukkeret 1 ss ad gangen Ca. 1 min hver gang – Vend inn maisenna og kakaopulver – Legg marengsen på stekbrettet og – Fordel den utover sirkelen – Sett marengsen i nedre del av ovnen, Sett gjerne en stekeplate noen riller over For å beskytte marengsen mot varmen, og – Senk temperaturen til 100 grader – Stek i 60 min. – Slå av varmen og – La gjerne marengsen avkjøles i ovnen |
3 Lag Kirsebærgeleen: – Legg gelatinen i kaldt vann – Ha bærene i en kasserolle og – Hell på vannet, og – Kok bærene myke ca. 10 min. – Ta Kasserollen av varmen – Klem gjerne i stykker bærene mot kanten av kasserollen – Sil safta gjennom en sileduk eller melsikten, – Vask kasserollen, og – Hell saften tilbake i kasserollen – Tilsett sukkeret, – Sett kasserollen tilbake på plata (middels varme) – Rør til alt sukker er oppløst – Ta Kasserollen av varmen – Klem ut vannet på gelatinplatene og – Ha dem i saften 5 plater til 4 dl saft – Rør til de er oppløst – La geleblandingen stå til den er kald og begynner å tjukne |
4 Lag kirsebærfyllet: – Ha kirsebærene i en kasserolle – Tilsett 2 dl vann og 1 dl sukker – Kok opp NB! Smak på fyllet og tilsett mer sukker his du synes det er for surt – Rør ut 2 ss maisenna i 1 dl vann, og – Tilsett det i en tynn stråle til kirsebærene – Rør godt, og – La det koke litt mens du rører – Ta det fyllet vekk fra plata og – La det avkjøles |
5 Forbered sjokoladekremen: – Varm opp melken og hell den over den hakkete sjokoladen – La stå i noen minutter og rør rundt med en slikkepott – Settes kaldt over natta |
6 Lag kakaokremen – Ha alle ingredienene i en kasserolle – Kok opp under omrøring – Slå ned varmen, og – Kok i 2-3 minutter – Avkjøl i romtemperatur mens du rører av og til |
7 Montering: – Legg plastfolie i kakeformen (valgfritt) I bunnnen og langssidene – Legg marengsen i bunnen av forma – Smelt 100 g kokesjokolade, og – Smør den over marengsbunnen – Settes i kjøleskap til sjokoladen har stivnet – Hell over den tyknete geleen og – Sett kaken i kjølekapet til geleen stivner – Hell over kakaokremen, og – Sett kaken i kjøleskapet, – Del kakebunnen i 2, og – Legg en av bunnene på toppen av kakaokremen – Pisk krem av 3 dl fløte, – Bland i kirsebærfyllet til kirsebærkremen Eller syltetøy og oppløst gelatin i kremen – Ta kaken ut av kjøleskapet og – Hell kirsebærkremen over den første kakebunnen – Sett kaken tilbake til i kjøleskapet til fyllet har stivnet – Legg den andre kakebunnen på toppen La gjerne kaken stå i kjøleskapet natta over -Bland 3 dl kremfløte i melke- og sjokoladebladningen som har stått i kjøleskapet over natta – Pisk sjokoladekremen stiv, og – Fordel den på toppen av kaken og rundt på sidene – Sett kaken tilbake i kjøleskapet til den skal pyntes |
8 Pynt kaken – Smelt sjokolade og tilsett gjerne litt smør – Dypp i kirsebær og – Lag sjokolade sirkler |
9 Sett kaken i kjøleskapet til den skal serveres |


