Jeg fortsetter med å bruke de flotte eplene, jeg fikk her forleden dag. I dag blir det Svin- og eplepai, for epler og svin passer skikkelig godt sammen. Dette er en enkel pai, uten bunn, men med buttdeigsplater som lokk. Skikkelig godt sammen med en potetmos.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
4 | 75 min | Enkel |
Ingredienser:
2 ss | Olje (oliven) |
1 | Løk |
1 | Gulrot |
1 stilk | Selleri |
1 | Fennikel (i biter) |
1 | Eple (i biter) |
1½ ts | Timian (hakket) |
400 g | Kjøttdeig |
1 dl | Eplejuice |
4 dl | Kyllingkraft (eller -buljong) |
5 ss | Persille (hakket) |
4 ts | Hvetemel |
1 ½ – 2 ss | Eddik (eple eller rødvin) |
1 knivsodd | Muskatnøtt (revet) |
Salt, pepper | |
2-3 plater | Butterdeig (frosne) |
1 | Egg (sammenvispet) |

Slik gjør du:
1 Rens løken og hakk den Ca 2-3 cm – Skrell gulrot og – Hakk gulrot og selleri – Fjern kjernehuset fra eple, og – Skjær det i biter Ca 2-3 cm – Hakk løk, gulrot og selleri – Rens fennikelen, og – Skjær den i biter |
2 Sett ovnen på 190 grader – Ta frem buttdeigplatene, og – La dem ligge i romtemperatur i 10 min. – Smør en pai eller suffleform, eller 6 individuelle former |
3 Varm oljen i en stekepanne på middels varme – Ha i løken, og – La de surre til den er blitt blank og myk Ca 5 min Rør av og til – Tilsett fennikel, gulrot og selleri, og – La det surre videre til alt er blitt mykt Ca 5 min. Rør av og til |
4 Tilsett kjøttdeigen og – Knus den med stekespaden, og – La den surre sammen med resten I noen minutter Rør av og til – Tilsett salt, pepper og timian – Strø over hvetemelet – Rør godt, og -La det steke videre i 1-2 min – Hell over eplejuice og kraft/buljong – Rør heletiden til det har tyknet, og – La det koke i 1-2 min – Tilsett eplebitene, og – La dem surre med til de begynner å bli myke Ca 1-2 min. Rør av og til – Rør inn eddik, persille og muskat |
5 Hell alt over i formen(e) |
6 Legg buttdeigsplatene tett i tett, og – Kjevle dem lett sammen over sprekken(e) – Skjær ut en runding som passer til formen – Legg den over formen, – Pensle med sammenvispet egg |
7 Stekes til butterdeigen har hevet, og Blitt gylden Ca 20-25 min |
8 Serveres med potetmos og eventuelt en blandet grønn salat |


