Rosemary Sullivans «Hvem forrådte Anne Frank?» og Anne Franks RIZ a la Trauttmansdorff

For en stund siden fikk jeg forespørsel fra HarperCollins om jeg ville ha et anmeldereksemplar av «Hvem forrådte Anne Frank?» som er skrevet av Rosemary Sullivan. Jeg var litt overrasket over tittelen for jeg trodde at det var noe «alle» visste. Jeg har lært/hørt og dermed «alltid» trodd at det var en norsk jurist som hadde avslørt gjemmestedet deres, i alle fall var det det jeg fikk vite da jeg var barn. Jeg har tatt det som god fisk, og har aldri tenkt noe særlig over dette. Da jeg fikk forespørselen om jeg ville lese denne boka, tenkte jeg over hvor usannsynlig denne opplysningen egentlig var, og ble skikkelig nysgjerrig. Så, jeg takket selvfølgelig ja til å lese denne dokumentaren, og var skikkelig spendt på hvem som egentlig hadde avslørt henne og de syv andre som gjemte seg i Bakbygningen til Prinsengracht 263 i Amsterdam.

Hvis du ønskerå hoppe rett til oppskriften på RIZ al la trautmansdorf, TRYKK HER!

Sullivan, Rosemary (2022) «Hvem forrådte Anne Frank?», HarperCollins OG RIZ al la trautmansdorf Ingredienser 5 dl Melk 50 g Sukker 1 remse Appelsinskall 1 ss Vaniljesukker 1 klype Salt 75 g Ris 2 pl Gelatin 30 g Rosiner 1½ dl Kremfløte (pisket) Bringebærsaus: 100 g Bringebær 1 Appelsin (presset) 2 ss Sukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

I denne boka følger vi altså etterforskningen, ledet av Vince Pankoke, av hvem som avslørte hvor familiene Frank, Van Pels og tannlegen Fritz Pfeffer gjemte seg, og som førte til at de åtte ble arrestert den fjerde august 1944. Vi følger Cold-case teamet sin etterforskning, deres utredning av ulike muligheter, hypoteser og teorier. Vi får et gjensyn med Anne Frank sin historie gjennom hennes dagbok, og innsyn hennes hjelpere og deres familie samt, SS- og V- menn og kvinner sitt liv og virke under andre verdens krig.

Sullivan, Rosemary (2022) «Hvem forrådte Anne Frank?», HarperCollins OG RIZ al la trautmansdorf Ingredienser 5 dl Melk 50 g Sukker 1 remse Appelsinskall 1 ss Vaniljesukker 1 klype Salt 75 g Ris 2 pl Gelatin 30 g Rosiner 1½ dl Kremfløte (pisket) Bringebærsaus: 100 g Bringebær 1 Appelsin (presset) 2 ss Sukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

Denne boka var helt annerledes enn hva jeg hadde forventet da jeg takket ja til å lese den. Siden tittelen var slik den var, tenkte jeg helt i begynnelsen av boka mest på hvem som faktisk avslørte gjemmestedet. Det varte kun i noen sider. Etter det mistet jeg fokuset på hvem, og leste heller boka som en tidsskildring, en krigsdokumentar. Jeg ble dratt tilbake til historien om Anne Frank, inn i historien om Amsterdam i 1944-ish, andre verdenskrig og livet i Amsterdam for jøder, hjelpere, nazister, medløpere, ja alle som bodde eller oppholdt seg der. Jeg ble skikkelig fengslet av de ulike historiene, og skjebnene vi møtte i boka. Rosemary Sullivan skriver utrolig godt, flytende og ikke minst levende. – Oversetteren, Jarle Tollefsrud har gjort en storartet jobb. Jeg er imponert over hvordan Sullivan har klart å skrive en bok med så mange detaljer, så mange ulike personer, steder, hendelse og antagelser, uten at boka blir oppramsende og kjedelig. «Hvem forrådte Anne Frank?», er ei spennende, engasjerende og ikke minst utrolig tankevekkende bok. Likevel, historien er litt farget, det er (for) mange gjentagelser og den er til tider litt for omstendelig. Cold-case teamet konkludere med hvem som forrådte Anne Frank og hvorfor. Denne konklusjonen er lik – ikke den samme, men lik, det jeg lærte da vi leste «Anne Franks Dagbok» på skolen. Om den er troverdig? Tja, Cold-caseteamet mente i alle fall det. Men det er heller ikke det som er poenget med boka etter min mening. Poenget er at det kunne ha vært mange og det var mange som forrådte seg selv og andre, ingen vet hvordan vi ville ha handlet under slike omstendigheter, og ikke minst: Dette må ikke hende en gang til og vi må ikke glemme (verken Anne Frank eller noen av de andre skjebnene)! Det er ei bok, med et viktig budskap. Jeg gir denne dokumentaren en flott terningkast: 5.

Sullivan, Rosemary (2022) «Hvem forrådte Anne Frank?», HarperCollins OG RIZ al la trautmansdorf Ingredienser 5 dl Melk 50 g Sukker 1 remse Appelsinskall 1 ss Vaniljesukker 1 klype Salt 75 g Ris 2 pl Gelatin 30 g Rosiner 1½ dl Kremfløte (pisket) Bringebærsaus: 100 g Bringebær 1 Appelsin (presset) 2 ss Sukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

RIZ al la trautmansdorf

Jeg tenkte at sammen medRosemary Sullivans«Hvem forrådte Anne Frank?», passet det bra å legge ut oppskriften på RIZ a laTrauttmansdorff. Rett oversatt betyr det Ris al la stoler du på landsbyen, og er en dessert som er nevnt i Anne Franks dagbok. Den består av ris, rosiner, melk og krem, smaksatt med appelsin (eller sitron). Anne Frank skriver menyen ned på maskin, og Auguste van Pels lager maten i anledning av feiringen av Miep and Jan Gies første bryllupsdag. På Anne sin meny står det at de bruker surrogat – det gjør ikke jeg siden det nok er vanskeligere å finne surrogatproduktene enn de ingredensene som faktisk skal i desserten. Herr van Pels og Anne, serverte puddingen med sukker, kanel og bringebær, jeg serverer den med bringebærsaus, og den er skikkelig god.

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
43 timerEnkel

RIZ al la trautmansdorf Ingredienser 5 dl Melk 50 g Sukker 1 remse Appelsinskall 1 ss Vaniljesukker 1 klype Salt 75 g Ris 2 pl Gelatin 30 g Rosiner 1½ dl Kremfløte (pisket) Bringebærsaus: 100 g Bringebær 1 Appelsin (presset) 2 ss Sukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

5 dlMelk
50 gSukker
1 – 2 remserAppelsinskall (eller sitronskall)
1 ssVaniljesukker
1 klypeSalt
75 gRis
2 ½ plGelatin
30 gRosiner
1½ dlKremfløte (pisket)

Bringebærsaus:

100 gBringebær
1Appelsin (presset)
2 ssSukker

RIZ al la trautmansdorf Ingredienser 5 dl Melk 50 g Sukker 1 remse Appelsinskall 1 ss Vaniljesukker 1 klype Salt 75 g Ris 2 pl Gelatin 30 g Rosiner 1½ dl Kremfløte (pisket) Bringebærsaus: 100 g Bringebær 1 Appelsin (presset) 2 ss Sukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Ha melk, appelsinskall, sukker, vaniljesukker og salt i en kasserolle
– Kok opp på middels varme
– Rør i risen
– Kok opp
– Slå ned varmen
– Sett på lokk, og
– La det hele småkoke i ca 30 min.
Rør av og til
2 Legg gelatinblande i kaldt vann, og
– La dem ligge i min. 5 min.
3 Ta melkeblandingen av varmen,
– Klem vannet u av gelatinbladene, og
-Rør dem inn i melkeblandingen
– Rør inn rosiner
4 Avkjøl melkeblandingen,
Til den begynner å stivne
5 Pisk fløten stiv, og
– Rør den i melkebladingen
6 Skyll kaffekopper eller former i kaldt vann
– Fordel puddingen i formene
– Settes i kjøleskap i min. 2 timer
Til de er stivnet
7 Lag bringebær sausen:
– Press appelsinen, og
– Ha saften i en kasserolle sammen med sukker og bringebær
– Varm opp,
Til sukkeret er smeltet
Pass på at (noen av) bærene holder seg litt hele
Hvis du ønsker en tykkere saus,
Bland inn litt potetmel eller ½ plate gleatin
8 Dypp formene med pudding raskt i varmt vann,
– Snu dem på et serveringsfat,
– Fordel litt bringebærsaus rundt
9 Serveres sammen med resten av bringebærsausen

RIZ al la trautmansdorf Ingredienser 5 dl Melk 50 g Sukker 1 remse Appelsinskall 1 ss Vaniljesukker 1 klype Salt 75 g Ris 2 pl Gelatin 30 g Rosiner 1½ dl Kremfløte (pisket) Bringebærsaus: 100 g Bringebær 1 Appelsin (presset) 2 ss Sukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger om dagens bok:

Sullivan, Rosemary (2022) «Hvem forrådte Anne Frank?», HarperCollins OG RIZ al la trautmansdorf Ingredienser 5 dl Melk 50 g Sukker 1 remse Appelsinskall 1 ss Vaniljesukker 1 klype Salt 75 g Ris 2 pl Gelatin 30 g Rosiner 1½ dl Kremfløte (pisket) Bringebærsaus: 100 g Bringebær 1 Appelsin (presset) 2 ss Sukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s