Denne Festfine Fiskesuppa med blåskjell og laks, passer utrolig godt som en forrett. Den er fyldig og god. Derfor behøver du ikke så mye suppe pr person – 1 dl er egentlig nok, 1½ er rikelig. Pynt gjerne med blåskjellog dill.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
4 | 30 min. | Enkel |
Ingredienser:
1 | Løk (hakkes) |
1 | Gulrot (hakkes) |
1 stilk | Selleri (hakkes) |
½ | Purreløk (i skiver) |
2 ss | Smør |
1kg | Blåskjell (friske) |
1 dl | Hvitvin |
2 | Sjalottløk (finhakket) |
1 ss | Olje (oliven) |
2 ss | Hvetemel (strøkne) |
8 dl | Fiskekraft |
1 dl | Fløte |
50 g | Erter (valgfritt) |
50 g | Brekkbønner |
Ca 300 g | Laks (i terninger) |
500 g | Blåskjell |
Salt, pepper, persille |
Slik gjør du:
1 Skrell løk og gulrot – Hakk løk, gulrot og selleri – Skjær purren i skiver og – Skjær laksen i terninger |
2 Skyll og vask blåskjellene godt i rennende kaldt vann Kast skjell som ikke lukker seg og skjell som er skadet |
3 Finhakk sjalott- og hvitløk – Ha olje, sjalott- og hvitløk i en kasserolle, og – La det frese på middels varme til løken er blitt blank og myk – Tilsett hvitvin og blåskjell, – Legg på lokk, og – La det dampe til skjellene har åpnet seg – Sill av kraften, Men ta vare på den NB! |
4 Ha smør i en kasserolle, og – Smelt det på middelsvarme – Tilsett løken og – La den surre til den er blitt blank og myk – Tilsett gulrot og selleri, og – La det surre ytterligere 1 min. |
5 Rør melet ut i den kalde fiskekraften, og – Hell det over løkblandingen – Kok opp, og – Tilsett avsilt blåskjellkraft, purreløken og eventuelt paprikaen – La det småkoke under lokk en stund Minst 20 min gjerne lengre Rør av og til |
6 Kast de blåskjellene som ikke har åpnet seg – Rens de øvrige blåskjellene, men – Ta vare på noe ekstra fine skjell til pynt i suppa |
7 Sil av suppa – Kok opp – Ha i erter aspargesbønner og fisken – Slå av (ned) varmen – La suppa stå og trekke i 5-7 min Til fisken er ferdig trukket – Tilsett fløten og de rensete blåskjellene – Varm opp Suppa skal ikke å koke – Smak til med salt og pepper |
8 Serveres suppa varm, – Legg 1-2 hele blåskjell i hver tallerken og gjerne litt dill |
