«Blod er tykkere enn vann» av Espen Skjerven med Tropisk aroma

For ei lita stund siden leste jeg debut- romanen til Espen Skjerven, «Slakt». Det var en fantastisk debutroman som jeg likte så godt at jeg faktisk gav den terningkast 6! Så det var med skyhøye forventninger at jeg påbegynte den andre boka til Skjerven – «Blod er tykkere enn vann». Den ble utgitt i 20021, på LIV – Forlagshuset i Vestfold, og det er den jeg har lest denne uka.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på Tropisk aroma – trykk HER

Hvis du heller ønsker å hoppe til oppskriften på Jødekaker – trykk HER

Skjerven, Espen (2021) «Blod er tykkere enn vann», LIV forlag OG Tropisk aroma (mormors) Ingredienser 120 g Smør (romtemperert) 300 g Sukker 3 Egg (romtemperert) 300 g Hvetemel 4 ts Bakepulver 2 dl Melk 1 ts Kanel 1 ts Muskat 2 ss Kakao 1 dl Kaffe Glasur: 4 ss Smør (romtemperert) 500 g Melis 4 ss Kakao 6 ss Kaffe (sterk) 2 ts Vaniljesukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

I «Blod er tykkere enn vann» møter vi igjen politibetjentene Tom Grayston og Dagny Stokka. Tom Graystone er i ferd med å flytte til Oslo, og begynne i den splitter nye jobben han har fått tilbud om i Kripos. Men mens han vurderer jobbtilbudet, ringer Dagny og ber han komme på jobb. Det har skjedd et drap, på en gård på Jæren. Et ektepar er blitt funnet knivstukket og drepte på soverommet sitt. Sønnen og to av fosterbarna er på stedet, men det tredje er forsvunnet. Er løsningen på drapet virkelig så enkelt? …

Skjerven, Espen (2021) «Blod er tykkere enn vann», LIV forlag OG Tropisk aroma (mormors) Ingredienser 120 g Smør (romtemperert) 300 g Sukker 3 Egg (romtemperert) 300 g Hvetemel 4 ts Bakepulver 2 dl Melk 1 ts Kanel 1 ts Muskat 2 ss Kakao 1 dl Kaffe Glasur: 4 ss Smør (romtemperert) 500 g Melis 4 ss Kakao 6 ss Kaffe (sterk) 2 ts Vaniljesukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

Jeg hadde skyhøye forventninnger da jeg begynte å lese denne boka, men desverre opplevde jeg ikke «Blod er tykkere enn vann» som like bra som debutboka til Skjerven. Boka hadde en litt mer varierende kvalitet. Historien er grei nok, og er helt sikkert virkelighetsnær. I de første 100 til 150 sidene mangler historien på en måte liv, engasjement, og driv. Spesielt i begynnelsen av boka er det avsnitt som bærer preg av å være oppramsende og lite gjennomarbeidet. Det gjelder spesielt der forfatteren skal gjenforene oss og minne leserne på historien rundt Grayston. Det burde vært gjort mer elegant og smidig, og i bedre samsvar med historien (jeg vet du kan)! Det samme gjelder for beskrivelsene av det norske barnevernet. Her er det en del avsnitt som oppleves som både normative, belærende og som raske oppsummeringer – antagelig lagt inn for å leseren med i historien. Også dette kunne ha vært gjort mer elegant og nyansert, slik at de delene hadde blitt en mer integrert del av selve historien. Da ville nok historien ha flytt bedre også i første del av boka. Når det er sagt, tar historien seg skikkelig opp i den siste halvdelen av boka. Her blir både språket og drivet i historien bedre, og vi kjenner igjen forfatterens gode skrivestil og den Tom Grayston som vi ble kjent med i «Slakt». Denne delen av boka har et forrykende tempo, er både spennende og godt skrevet. Til tross for en skuffende første del, er «Blod er tykkere enn vann» av Skjerven en leseverdig, begivenhetsrik og spennende krim. Jeg gleder meg skikkelig til neste bok av Skjerven, og for «Blod er tykkere enn vann» triller et terningkast: 4

Tropisk aroma

Tropisk aroma (mormors) Ingredienser 120 g Smør (romtemperert) 300 g Sukker 3 Egg (romtemperert) 300 g Hvetemel 4 ts Bakepulver 2 dl Melk 1 ts Kanel 1 ts Muskat 2 ss Kakao 1 dl Kaffe Glasur: 4 ss Smør (romtemperert) 500 g Melis 4 ss Kakao 6 ss Kaffe (sterk) 2 ts Vaniljesukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
 1 kake3 timerEnkel

Ingredienser:

120 gSmør (romtemperert)
300 gSukker
3Egg (romtemperert)
300 gHvetemel
4 tsBakepulver
2 dlMelk
1 tsKanel
1 tsMuskat
2 ssKakao
1 dlKaffe

Glasur:

4 ssSmør (romtemperert)
500 gMelis
4 ssKakao
6 ssKaffe (sterk)
2 tsVaniljesukker

Tropisk aroma (mormors) Ingredienser 120 g Smør (romtemperert) 300 g Sukker 3 Egg (romtemperert) 300 g Hvetemel 4 ts Bakepulver 2 dl Melk 1 ts Kanel 1 ts Muskat 2 ss Kakao 1 dl Kaffe Glasur: 4 ss Smør (romtemperert) 500 g Melis 4 ss Kakao 6 ss Kaffe (sterk) 2 ts Vaniljesukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Sett stekeovnen på 175 grader
– Smør en kakeform
Ca 24 cm i diameter, og
Legg eventuelt bakepapir i bunnen av forma
2 Visp smør og sukker hvitt
– Bland forsiktig inn hvetemel, bakpulver, melk, kanel og muskat
3 Hell omtrent ½ av kakesmeten i forma
– Rør inn kakaopulver i den siste halvdelen og
– Hell den over
– Bruk en gaffel til å lage marmorering i røren
4 Stekes på nederste rille i ca 60 min.
175 grader
5 Ta kaken ut av ovnen og
– Avkjøl den på rist
6 Rør sammen alle ingrediensene til glasuren
7 Del kaken i to, og
– Legg den ene delen på et kakefat
– Dynk med kaffe
– Fordel omtrent ¼ av glauren over bunnen
– Legg på den andre halvdelen,
– Fordel resten av glasuren, på toppen og ned langs sidene på kake
– Bruk eventuelt en gaffel og lage et fin mønster i glasuren

Generelle opplysninger:

  • Forfatter: Skjerven, Espen
  • Tittel: «Blod er tykkere enn vann»
  • Serie: Tom Grayston #2
  • Sjanger: Krim, spenning, samtid,
  • Sider: 389
  • Forlag: LIV – Forlagshuset i Vestfold
  • Utgitt: 2021
  • Tilegnet: Leseeksemplar fra forfatter

Flere bøker om Tom Grayston:

Skjerven, Espen (2021) «Blod er tykkere enn vann», LIV forlag OG Tropisk aroma (mormors) Ingredienser 120 g Smør (romtemperert) 300 g Sukker 3 Egg (romtemperert) 300 g Hvetemel 4 ts Bakepulver 2 dl Melk 1 ts Kanel 1 ts Muskat 2 ss Kakao 1 dl Kaffe Glasur: 4 ss Smør (romtemperert) 500 g Melis 4 ss Kakao 6 ss Kaffe (sterk) 2 ts Vaniljesukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s