«Isadora Måneblomst – møter tannfeen» og eplesnurrer med kremosttopping

Det er alltid hyggelig med leseeksemplar fra forlag, og spesielt stor stas når det er barnebøker som ligger i postkassen. Denne gangen var det «Isadora Måneblomst – møter tannfeen», som er utgitt på Vigmostad og Bjørke. Boka er skrevet av Harriet Muncaster og illustrert av Rob Parkinson

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på Eplesnurrer med kremosttoping, TRYKK HER!

Muncaster, Harriet (2022) «Isadora Måneblomst – møter tannfeen», Vigmostad Bjørke OG Eplesnurrer Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Salt 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel Eplefyll: 3 ss Smør 3-4 Epler (i biter) ½ dl Sukker Kanelfyll: 4 ss Smør ¾ dl Brunt sukker 1 ss Kanel Kremosttopping: 100 g Kremost (myk) 25 g Smør (mykt) 100 - 150 g Melis 1 ts Appelsinsaft (presset) https://heidisboble.no/ @heidisboble

I denne boka møter vi Isadora Måneblomst som er halvt vampyr og halvt fe. Den ene hoggtanna hennes er løs, og både mamma og pappa blir i fyr og flamme. Pappa sine tradisjoner er å ramme inn hoggtennene, mamma sine er å gi dem til tannfeen. Isadora vil ikke skuffe verken mamma eller pappa. Hun vil ikke at tanna skal ramle ut, for hun vet ikke helt hva hun skal velge. I tillegg vil pappa at de skal gå til tannlegen, men det vil ikke Isadora, for hun er skikkelig redd for tannleger …

Muncaster, Harriet (2022) «Isadora Måneblomst – møter tannfeen», Vigmostad Bjørke OG Eplesnurrer Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Salt 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel Eplefyll: 3 ss Smør 3-4 Epler (i biter) ½ dl Sukker Kanelfyll: 4 ss Smør ¾ dl Brunt sukker 1 ss Kanel Kremosttopping: 100 g Kremost (myk) 25 g Smør (mykt) 100 - 150 g Melis 1 ts Appelsinsaft (presset) https://heidisboble.no/ @heidisboble

«Isadora Måneblomst – møter tannfeen», passer godt til barn som holder på å lære å lese. Det er en hyggelig historie, om tannlegeskrekk og forventningspress. Isadora er søt, vennlig, snill og har et godt forhold til familien sin. Boka er lett å lese, har store bokstaver, enkle ord og korte kapitler. I tillegg er det flotte illustrasjoner som hjelper bana med motivering og lesing. Historien fenger, og er spennende, men det er synd at vi gjettet løsningen allerede på side 19, den burde kanskje vært litt mer kreativ. «Isadora Måneblomst – møter tannfeen» av Harriet Muncaster er ei hyggelig og fantasifull bok som passer for barn i alderen 5-8 år. Terningkast: 5

Eplesnurrer med kremosttoping

Dette er saftige og gode snurrer med masse smak av kanel og eple. De er toppet med deilig klissete kremosttopping.

Appelsinsnurrer med kremosttopping Ingredienser: 1 dl Melk 1 ½ dl Appelsinsaft (presset) 25 g Gjær (1/2 pakke) 2 ss Sukker 1 ts Salt 3 ss Smør (mykt) 1 Egg 7 ½ - 8 dl Mel Appelsinfyll: 125 g Smør (mykt) 200 g Sukker 2 – 3 ss Appelsinskall (raspet) Kremosttopping: 100 g Kremost (myk) 25 g Smør (mykt) 100 - 150 g Melis 1 ts Appelsinsaft (presset) https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
203 timerenkel

Ingredienser:

20 gHavregryn
5 ½ dlVann
1 pakkeGjær
1 dlOlje (raps)
200 gSukker
5 gSalt
20 gKardemomme
1 kgHvetemel

Eplefyll:

3 ssSmør
3-4Epler (i biter)
½ dlSukker

Kanelfyll:

4 ssSmør
¾ dlBrunt sukker
1 ssKanel

Kremosttopping;

100 gKremost (myk)
25 gSmør (mykt)
100 – 150 gMelis

Appelsinsnurrer med kremosttopping Ingredienser: 1 dl Melk 1 ½ dl Appelsinsaft (presset) 25 g Gjær (1/2 pakke) 2 ss Sukker 1 ts Salt 3 ss Smør (mykt) 1 Egg 7 ½ - 8 dl Mel Appelsinfyll: 125 g Smør (mykt) 200 g Sukker 2 – 3 ss Appelsinskall (raspet) Kremosttopping: 100 g Kremost (myk) 25 g Smør (mykt) 100 - 150 g Melis 1 ts Appelsinsaft (presset) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Kok opp 1 dl vann, og  
– Hell det over havregrynene
– La det stå til ca romtemeratur
2 Rør ut gjæra i resten av vannet (4 ½ dl)  
– Tilsett de avkjølte havregrynene og resten av ingrediensene
– Elt godt 10-15 min.
3 Dekk til deigen med en bakeduk / kjøkkenhåndduk, og
– La den heve i ca 1 time
4 Forbered eplefyllet:
– Skrell eplene, og
– Skjær dem i små terninger
– Varm en stekepanne på middelsvarme
– Ha i smør og sukker
– Tilsett eplene
– La det surre til eplene begynner å gi i fra seg væske
– Slå opp varmen litt, og
– Stek videre til eplene er så vidt karamelliserte
– Ta stekepanna vekk fra varmen
5 Bland sammen smør, sukker og kanel til kanelfyllet
6 Legg bakepapir på stekeplater
7 Hell deigen ut på et bakebord, og
– Kjevle ut en avlang leiv
– Smør kanelfyllet jevnt utover hele leiven, men
La det være igjen ca 2 cm langs kantene
– Fordel eplefyllet over
– Så jevnt som mulig
– Rull sammen til en lang pølse,
– Skjær tykke skiver, og
– Legg dem på bakepapir

7 Dekk snurrene med en bakeduk / kjøkkenhåndduk, og
– La dem heve i ca 1 – 2 timer
Til dobbel størrelse
8 Sett ovnen på 230 grader
10 Stekes i ca 10 min
230 grader
11 Rør sammen ingrediensene til kremosttoppingen
mens snurreren steker
12 Smør toppingen over bollene med en gang de er ute av ovnen
– Avkjøles på rist eller spises med en gang

Appelsinsnurrer med kremosttopping Ingredienser: 1 dl Melk 1 ½ dl Appelsinsaft (presset) 25 g Gjær (1/2 pakke) 2 ss Sukker 1 ts Salt 3 ss Smør (mykt) 1 Egg 7 ½ - 8 dl Mel Appelsinfyll: 125 g Smør (mykt) 200 g Sukker 2 – 3 ss Appelsinskall (raspet) Topping: 100 g Kremost (myk) 25 g Smør (mykt) 100 - 150 g Melis 1 ts Appelsinsaft (presset) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger om dagens bok:

 • Forfatter: Muncaster, Harriet
 • Tegninger fargelegging: Rob Parkinson
 • Tittel: «Isadora Måneblomst – møter tannfeen»
 • Originaltittel: «Isadora Moon Meets the Tooth Fairy»
 • Serie: Isadora Måneblomst #12
 • Oversatt av: Hilde Lyng
 • Sjanger: Fantasy, barnebok, lesetrening, barn 6-9 år
 • Sider: 128
 • Forlag: Vigmostad Bjørke
 • Utgitt: 2022
 • Først utgitt: 2021 (Oxford university press)
 • Tilegnet: Leseeksemplar fra forlaget

Muncaster, Harriet (2022) «Isadora Måneblomst – møter tannfeen», Vigmostad Bjørke OG Eplesnurrer Ingredienser 20 g Havregryn 5 ½ dl Vann 1 pakke Gjær 1 dl Olje (raps) 200 g Sukker 5 g Salt 20 g Kardemomme 1 kg Hvetemel Eplefyll: 3 ss Smør 3-4 Epler (i biter) ½ dl Sukker Kanelfyll: 4 ss Smør ¾ dl Brunt sukker 1 ss Kanel Kremosttopping: 100 g Kremost (myk) 25 g Smør (mykt) 100 - 150 g Melis 1 ts Appelsinsaft (presset) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s