Eritreisk nasjonaldag og jeg lager eritreisk kylling i hvit saus

Denne retten kaller min venninne Ruth for eritreisk hvit saus med kylling og egg, jeg kaller den Lys kyllinggryte fra Eritrea. Men navnet skjemmer ingen, og ingen lager denne kyllinggryta bedre enn Ruth. Så dette må, uansett navn på retten, være den beste oppskriften på den.

Ruth eritreiske hvit saus med kylling og egg Ingredienser 1 kg Kylling eller høne 1 kg Rødløk (finhakket) 1 ½ Sitron (i biter) 2 + 2 ss Olje (solsikke) ½ dl Kryddersmør (tegelse tesmi) eller 1/3 etiopisk smør, 1/3 rørossmør, 1/3 meierismør 1-2 ss Hvitløk (finhakket) 1-2 ss Ingefær (finhakket) 1 ½ ts Karri 1 ½ ss Selleri (finakket) 1 ½ ss Persille (finhakket) 1 kvist Rosmarin 1 ts Kardemomme 1 ts Salt 1 ts Pepper 1 Laurbærblad Ca 2 ½ dl Vann (etter behov) 3 ss Berbere 2-3 Chili (grønne, uten frø, hakket) 4-6 Egg Tilbehør: Hibasha Ris Injera - lefser https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

1 kgKylling eller høne
1 kgRødløk (finhakket)
1 ½Sitron (i biter)
2 + 2 ssOlje (solsikke)
½ dlKryddersmør (tegelse tesmi) eller 1/3 etiopisk smør, 1/3 rørossmør, 1/3 meierismør
1-2 ssHvitløk (finhakket)
1-2 ssIngefær (finhakket)
1 ½ tsKarri
1 ½ ssSelleri (finakket)
1 ½ ssPersille (finhakket)
1 kvistRosmarin
1 tsKardemomme
1 tsSalt
1 tsPepper
1Laurbærblad
Ca 2 ½ dlVann (etter behov)
3 ssBerbere
2-3Chili (grønne, uten frø, hakket)
4-6Egg

Anbefalt Tilbehør:

 Himbasha – brød
 Ris
 Injera – lefser

Slik gjør du:

1 Hakk løken
– Hakk hvitløk og ingefær
– Hakk selleri, persille og rosmarin
2 – Ha olje (solsikke) i en stekepanne
– Tilsett løken, og
– La den surre til den er lys brun
Middels varme
3 Tilsett ingefær, hvitløk og kryddersmøret
– La det surre videre i ca 15-20 min
Det skal fremdeles være lyst brunt
4 Senk temperaturen
– Tilsett karri og selleri, persille og rosmarin
Rør godt
– Tilsett så kardemomme og litt salt
Rør godt
– Tilsett pepper, og laurbærblad
Rør god
– La det småkoke/surre videre i 45-60 min.
5 Fjern skinn og fett av kyllingen
– Del den i mindre biter
– Skyll den
– Legg kyllingen i en bolle med vann, sitron biter og salt
– La det stå i 30 min.
– Skyll kyllingen godt og
– Tørk den med husholdningspapir
6 Fjern frøene fra 2-3 grønne chilier,
– Hakk dem
– La det koke videre i ca 20-30 min.
Tilsett vann hvis det er behov for det
Ca 2 ½ dl
7 Kok eggene nesten harde
Ca 8 min
– Legg dem i kaldt vann
– Skrelles, og
legges tilbake i kaldt vann
8 Hvis du bruker kylling stek den bittelitt
Det trenger du ikke hvis du bruker høns
– Ha kyllingen i sausen
Rør rundt
– La det småkoke videre
9 Når kyllingen er nesten ferdig tilsettes eggene
– Lag små hull eller skjær litt i hviten
– Ha dem i sauen
– Rør rundt og
La det koke i 5 min.
10 Serveres med ris, himbasha og/eller injera (lefser)

Forelsått tilbehør:

Ruths eritreiske kyllinggryte med egg (Tsebhi derho) Ingredienser 1 kg Kylling eller høne 1 kg Rødløk (finhakket) 1 ½ Sitron (i biter) 2 – 2 ss Olje (solsikke) 3 ss Berbere 1-2 ss Hvitløk (finhakket) 1-2 ss Ingefær (finhakket) ½ dl Kryddersmør (tegelse tesmi) eller 1/3 etiopisk smør, 1/3 rørossmør, 1/3 meierismør 2 ts Kardemomme 1 ss Tomatpure 1 boks Tomater (hermetiske) 1 ts Pepper ½ ts Kardemomme 2 stilker Selleri (finhakket) Persille (fersk, finhakket) 1 kvist Rosmarin (fersk, finhakket) 4-6 Egg Tilbehør: Himbasha eller Ris eller Injera - lefser https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s