«De mystiske tøydukkene» av Petrus Jensen med blåbæris til

For ikke så lenge siden fikk jeg tilsendt anmeldereksemplar på to av bøkene i serien om Detektivklubben De Tre Lykter. Det er Petrus Jensen som er forfatteren av denne detektivserien for barn (og unge). Den boka vi har lest denne uka har den spennende tittelen «De mystiske tøydukkene», og er nummer tre i serien om Lissi, Luta og Fyrstikken. Selv om bøkene er nummerert, kan de helt fint leses uavhengige av hverandre.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på blåbæris – trykk HER

Jensen, Petrus (2017) «De mystiske tøydukkene», Baryton bokforlag OG Enkel blåbæris uten ismaskin Ingredienser 8 dl blåbær (ferske eller fryste) 1 Sitron 2 dl Sukker /søtstrø 2 ts Vaniljesukker 5 dl Kremfløte https://heidisboble.no/ @heidisboble

I starten på «De mystiske tøydukkene», skjer et lite sammenstøt i lobbyen på et lite vertshus sør i Italia, og to kofferter blir byttet om. Når Karin pakker ut kofferten sin vel hjemme i Sverige, er det bare to fremmede tøydukker der, og alle de fine kjolene hun hadde arvet var borte. Nå er det sommer, pent vær og ikke minst sommerferie. Luta som sykler med Lissi bakpå, klarer ikke en sving og kjører dermed utenfor en skråning. Der får de øye på noen gamle tøydukker inne i ei gammel løe. Dukkene er gamle, og har noen forunderlig skinnende grønne øyne – Lissi, Luta og Fyrstikken aner ugler i mosen – og dermed har Detektivklubben De Tre Lykter, fått et nytt mysterium å jobbe med …

Jensen, Petrus (2017) «De mystiske tøydukkene», Baryton bokforlag OG Enkel blåbæris uten ismaskin Ingredienser 8 dl blåbær (ferske eller fryste) 1 Sitron 2 dl Sukker /søtstrø 2 ts Vaniljesukker 5 dl Kremfløte https://heidisboble.no/ @heidisboble

«De mystiske tøydukkene» av Petrus Jensen, er ei spennende «historisk» krimbok.  Den er lettlest, har korte kapitler, er enkel oppbygd med gode spenningskurver. Boka er beregnet på barn i alderen 8-13 år, og barn i den alderen som sluker bøker, vil nok sluke denne også. Det var utrolig artig å lese «De mystiske tøydukkene», som er lagt til 60-tallet. Ja ikke bare det at den var lagt til tidlig 60-tall, den ligner faktisk litt på bøker i denne sjangeren fra 50- og 60- tallet også. Boka minner faktisk litt om en mellomting mellom Bobsybarna og 5-serien med innslag av Nancy Drew og Hardyguttene. Den har faktisk med de samme stereotypiene som man finner i de bøkene, men som kanskje ikke er helt sosialt akseptable i dag. Til tross for det , var det ei spennede bok og et absolutt pluss at Jensen tar seg tid til å forklare forskjellene mellom den tiden som er beskrevet i boka og nåtiden. Mange barn vet nok ikke hvordan for eksempel en telefonsentral og en fasttelefon ser ut og virker, og at sykkler stort sett var uten gir på den tiden. «De mystiske tøydukkene» av Petrus Jensen er ei spennende, hyggelig og absolutt leseverdig krimbok for barn. Vi triller et godt terningkast: 4

Blåbæris – uten bruk av iskremmaskins

Dette er en skikkelig frisk og god blåbæris. Den minner kanskje minner litt om en mellomting mellom fløteis og sorbet, siden blåbær inneholder mye væske. Men isen er supergod og kjempeenkel å lage. Hvis du ønsker kan sukkeret i oppskriften byttes ut med søtstrø eller annet annet søtningsmiddell.

Enkel blåbæris uten ismaskin Ingredienser 8 dl blåbær (ferske eller fryste) 1 Sitron 2 dl Sukker /søtstrø 2 ts Vaniljesukker 5 dl Kremfløte https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
Ca 1 ½ l5 min + 6 tEnkel

Ingredienser:

8 dlBlåbær (ferske eller fryste)
1Sitron (saft)
2 dlSukker (eller søtstrø)
2 tsVaniljesukker
5 dlKremfløte (pisket)

Enkel blåbæris uten ismaskin Ingredienser 8 dl blåbær (ferske eller fryste) 1 Sitron 2 dl Sukker /søtstrø 2 ts Vaniljesukker 5 dl Kremfløte https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Press sitronen
2 Ha blåbær, sitronsaft, sukker og vaniljesukker i en bolle
– Mix det med en stavmixer til en glatt masse
3 Pisk fløten
Den skal være myk krem med myke topper
4 Bland forsiktig sammen blåbærpurreen og kremen
Bruk slikkepott
5 Ha iskremblandingen i en form, boks e.l. om tar ca 1 ½ liter
– Dekk formen med plastfolie eller lokk
6 Sett iskremblandingen i fryseren
– La den stå i minst 6 timer, helst over natta
7 La isen tine litt før servering:  
5-10 minutter i romtemperatur eller 15 min i kjøleskap

Enkel blåbæris uten ismaskin Ingredienser 8 dl blåbær (ferske eller fryste) 1 Sitron 2 dl Sukker /søtstrø 2 ts Vaniljesukker 5 dl Kremfløte https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger om dagens bok:

  • Forfatter: Jensen, Petrus
  • Tittel: «De mystiske tøydukkene»
  • Serie: Detektivklubben De Tre Lykter, om Lissi. Luta og Fyrstikken #3
  • Sjanger: Barn/ungdom 8-14 år,  krim, spenning, mysterium, historiskfiksjon
  • Sider: 247
  • Forlag: Baryton bokforlag
  • Utgitt: 2017
  • Tilegnet: Gave fra forfatteren

Jensen, Petrus (2017) «De mystiske tøydukkene», Baryton bokforlag OG Enkel blåbæris uten ismaskin Ingredienser 8 dl blåbær (ferske eller fryste) 1 Sitron 2 dl Sukker /søtstrø 2 ts Vaniljesukker 5 dl Kremfløte https://heidisboble.no/ @heidisboble

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s