«Ikke la de døde komme hit» av Monika Steinholm og Anneli Furmark med Havrevafler til

I de siste dagene har vi lest ungdomsboka; «Ikke la de døde komme hit», som er skrevet av Monika Steinholm, og utgitt på Vigmostad og Bjørke. Steinholm har skrevet flere bøker for ungdom, slik som blant annet «Fuck verden», «Under snøen» og «Ikke akkurat lykke». Boka er illustrert av Anneli Furmark.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskrift på tradisjonelle valfler – Trykk HER

Steinholm, Monika og Furmark, Anneli (2022) «Ikke la de døde komme hit», Vigmostad og Bjørke OG Kirsebærsyltetøy Ingredienser: 1 ½ l Kirsebær (sure) 1 dl Vann 6 dl Sukker ca. 1 ½ ts Syltepulver (Tørsleffs) - valgfritt https://heidisboble.no/ @heidisboble

I «Ikke la de døde komme hit», møter vi Cecilia, som kjører rundt på må få etter morens begravelse. Om kvelden kommer hun til et lite småbruk. Det kommer en mann og ei kone ut på trammen, smiler og ber henne komme inn på kveldsmat. Det er sent på kvelden og de tilbyr henne å ligge over. Cecilia som egentlig ikke er vant til at noen bryr seg om henne, takker ja. Familien er hyggelig også ved frokostbordet, og Cecilia føler seg velkommen og inkludert i familien. Når de tilbyr henne sommerjobb på småbruket takker hun ja, både fordi hun trives der og fordi hun ikke har andre steder å dra. Men så begynner merkelige ting å skje – Hvorfor får hun ikke lov til å gå inn på soverommet med svimerker på døra, eller krysse elva? Hvem er alle disse skyggene hun ser …

Steinholm, Monika og Furmark, Anneli (2022) «Ikke la de døde komme hit», Vigmostad og Bjørke OG Kirsebærsyltetøy Ingredienser: 1 ½ l Kirsebær (sure) 1 dl Vann 6 dl Sukker ca. 1 ½ ts Syltepulver (Tørsleffs) - valgfritt https://heidisboble.no/ @heidisboble

«Ikke la de døde komme hit» er en utrolig spennende psykologisk thriller, som det er kul umulig å legge fra seg når en først har begynt å lese. Steinholm tar oss med til en rar og gammeldags (50-60-talls) virkelighet. Som leser er jeg aldri helt sikker på om hun forteller en historie som faktisk skjer eller om det er noe skjer inne i hodet på Cecilia.  Forfatteren skriver fengende og godt, boka har litt stor skrift og ganske korte kapitler, noe som gjør at den er lettlest. Illustrasjonene av Anneli Furmark er både til hjelp for de mer urutinerte leserne, samtidig som de underbygger det mørke og mystiske i historien. Steinholm forteller historien uten hastverk, samtidig som hun elegant bygger opp spenningen i boka. For selv om «Ikke la de døde komme hit» er en rolig historie aner vi uhyggen allerede fra første side, og en må bare lese videre – en har ikke noe valg. «Ikke la de døde komme hit» av Monika Steinholm er en fantastisk godt skrevet, uhyggelig thriller/grøsser for barn og ungdom (i alderen 12-16), jeg kan ikke annet enn å trille et godt terningkast: 5.

Havrevafler

Etter å ha lest «Ikke la de døde komme hit» av Monika Steinholm, tenkte je at vafler er en god følgesenn til denne boka. og da blir det havrevafle,r for de er skikkelig gode – og et litt grovere og kanskje et sunnere alternativ til vanlige vafler.  Hvis du heller ønsker oppskrift på tradisjonelle valfler (dog uten sukker) – Trykk HER

Havrevafler Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad 4 20 min. Enkel Ingredienser: 4 dl Havregryn (eller havremel) 1 dl Havremel 1 ts Bakepulver 2 Egg 4-5 dl Melk Olje (til steking) https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
420 min.Enkel

Ingredienser:

4 dlHavregryn (eller havremel)
1 dlHavremel
1 tsBakepulver
2Egg
4-5 dlMelk
 Smør (til steking)

Havrevafler Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad 4 20 min. Enkel Ingredienser: 4 dl Havregryn (eller havremel) 1 dl Havremel 1 ts Bakepulver 2 Egg 4-5 dl Melk Olje (til steking) https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Kjør havregrynene i foodprosessor til det blir «mel»
2 Tilsett resten av ingrediensene, og
– Bland godt
3 Smør vaffeljernet med litt smør eller olje
– Ha i vaffelrøre, og
– Stek dem gylne
 4 Legg de ferdig stekte vaflene på en rist
Da blir de litt sprøere
5 Legg vaflene på et serveringsfat når de skal serveres
Serves nystekte,
– Gjerne sammen med syltetøy eller

Et bilde som inneholder tallerken, bord, mat, innendørs

Automatisk generert beskrivelse

Forslag til tilbehør:

Generelle opplysninger om dagens bok:

Steinholm, Monika og Furmark, Anneli (2022) «Ikke la de døde komme hit», Vigmostad og Bjørke OG Kirsebærsyltetøy Ingredienser: 1 ½ l Kirsebær (sure) 1 dl Vann 6 dl Sukker ca. 1 ½ ts Syltepulver (Tørsleffs) - valgfritt https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s