Nyttårsaften er en litt merkelig dag – det er den dagen en liksom skal summere opp det gamle året, og tenke over hva man ønsker seg av det nye. Det splitter nye året som bare liggere der og venter, med mange ubrukte dager som bare kan fylles med planlagte, og uplanlagte hendelser. Jeg har gjort meg noen spede tanker, om hva jeg ønsker i det nye året – men tenker at jeg skal sette meg ned i morgen å systematisere håpene, tankene og ideene for 2023. I mellomtiden vil jeg si takk for det gamle året til alle mine lesere, og så skal jeg forberede kveldens festmåltid …
Jeg takker dere alle for 2022 og ønsker dere et Godt 2023!

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
4 | 4 timer + 1 døgn | enkelt |

Ingredienser:
1 – 1 ½ kg | Pinnekjøtt |
Pølser (røkte) |
Kålrotstappe:
1 | Kålrot (middels/stor) |
1-2 | Gulerøtter |
6-8 | Poteter |
Smør | |
Kraft fra pinnekjøttet | |
Salt og pepper (gjerne nykvernet) |

Beregn ca 350 – 450 g pinnekjøtt pr person
NB! Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperatur på vannet. Lunkent vann gir raskere utvanning. Normalt tørket pinnekjøtt med lunkent vann ca. 12 timer. Godt tørket pinnekjøtt i kaldt vann inntil 2 døgn.
Slik gjør du:
1 Dagen før: – Legg pinnekjøttet i vann, og – La det ligge ca ett døgn |
2 Legg pinnekjøttet i en stor kasserolle, – Fyll opp med vann – Kok opp, og – La det koke på svak varme i 2-3 timer Til kjøttet er mørt og løsner fra beina |
3 Lag kålrotstappa: – Skrell kålrot, gulrot og potet og skjær dem i mindre biter – Kokes i usaltet vann til de er helt møre – Hell av kokevannet og la grønnsakene dampe vekk noe av fuktigheten – Mos grønnsakene – Tilsett smør og litt kraft fra pinnekjøttet til passe tykk konsistens – Smak til med salt og nykvernet pepper |
4 Sett stekeovnen grilling eller høy varme: – Legg pinnekjøttet på rist over langpannen, – Grilles i ca. 5 minutter |
5 Varm pølsene |
6 Serveres på varme tallerkener med pølse og kålrotstappe |
