Det er 17. mars og St. Patricks day eller «Paddy’s Day» som den også kalles, i dag. Dagen feires til minne om St. Patrick som er Irlands skyttsengel, og er Irlands nasjonaldag. 11 millioner halvlitere med Guniesse drikkes på denne dagen. Derfor tenkte jeg at dette er dagen for å legge ut noen vurderinger av irsk øl.
Hvis du vil hoppe rett til oppskriften på frokostrundstykker – Trykk HER

O’Hara’s Irish Stout, Carlow, Irland (4,3 %, 50 cl)

Kriterium: | Vurdering: | Karakter |
Aroma | Aroma av røyk, kaffe og malt | 4/5 |
Utseende | Mørk brun/sort | 4/5 |
Smak | Fyldig med smak av malt, med et klart innslag av kaffe i ettersmaken. Balansert bitterhet | 7/10 |
Helhetsinntrykk | En helt grei stout | 37/50 |
FRA ODDS HJØRNE
Murphys Draught Irish Stout, Murphy Brewery Ireland Ltd., Irland ( 4,0 %, 50 cl)

Kriterium: | Vurdering: | Karakter |
Aroma | Kraftig aroma av brent malt | 4/5 |
Utseende | Sort med kremaktig skum | 4/5 |
Smak | Meget fyldig smak av brent malt, god bitterhet. God ettersmak som henger lenge | 8/10 |
Helhetsinntrykk | En meget god stout | 38/50 |
FRA ODDS HJØRNE
Murphys Irish Red, Murphy Brewery Ireland Ltd., Irland (4.7%, 50 cl)

Kriterium: | Vurdering: | Karakter |
Aroma | Aroma humle, malt med en lett duft av søtlig frukt | 4/5 |
Utseende | Gyllenbrun | 4/5 |
Smak | Et greit øl uten at det utpreger seg på noen måte. Middels bitterhet, lite ettersmak | 7/10 |
Helhetsinntrykk | Litt enkel men behagelig | 35/50 |
FRA ODDS HJØRNE
For å se flere vurderinger av ØL fra IRLAND – trykk her
I disse coronatider, baker jeg mye mer brød enn vanlig. Det er fordi vi er hjemme, og spiser en lang hyggelig frokost sammen, før vi setter oss på hvert vårt rom og jobber. Men den ekstra morgen stunden, med nybakte rundstykker eller noe annet godt, er blitt et av dagens høydepunkt, i disse triste tider.

Porsjoner: | Tid: | Vanskelighetsgrad |
10 | 120 min | Enkelt |

Ingredienser:
8 dl | Hvetemel (jeg brukte nesten 10) |
50 g | Smør |
1 pk | Gjær |
1 ts | Sukker |
1 ts | Salt |
2 dl | Vann |
2 dl | Melk |
Egg, Valmuefrø |

Slik gjør du:
1 Smelt smøret, og ha i melken og vannet |
2 Rør gjæra ut i den lunkne melka |
3 Elt inn de tørre ingrediensene |
4 Settes til heving (ca. 45 min.) |
5 Ha deigen på et lett melet bakebord |
6 Form rundstykkene – Kjevle deigen i et rektangel – Del det i to, på langs – Pensle sidene med vann – Brett den ene siden av deigen inn mot midten – Brett den andre siden over |
7 Sett ovnen på 225 grader |
8 La Rundstykkene etterheve i ca 25 min. |
9 Pensle med egg, og – dryss over med valmuefrø |
10 Stekes på 225 grader ca 10 minutter |
11 Avkjøl |



