Muna Shehadi «Eves sannhet» og sitronterte

I denne uka har jeg lest den andre boka i trilogien om «Fortunas døtre», som er skrevet av Muna Shehadi. Helt siden jeg leste den første boka «Rosalinds løgner» har jeg hatt lyst til å lese resten av trilogien. Derfor ble det bok to, denne uka, altså «Eves sannhet».

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på sitronterte, TRYKK HER!

Shehadi, Muna (2021) «Eves sannhet», Aschehoug OG Sitronterte – Torta de limón Ingredienser: Bunnen: 250 g Hvetemel 1ss Melis 90 g Smør (i terninger) 1 ss Olje (raps eller solsikke) 1 Eggeplomme Ca 1 ½ dl Vann 1 Eggehvite (lett pisket) Fyllet: 3 Eggeplommer 1 Sitron (skall) 1 boks Vikingemelk 2-3 Sitroner (saft) Sitronkrem: 100 g Sukker 2 Sitroner (skall) 150 g Sitronsaft (ca 1 ½ dl) 2 Egg store 1 ss (strøken) Maisenna Marengs (toppingen): 3 Eggehviter 1 klype Salt 2 ss Sukker 1 ss Hvetemel https://heidisboble.no/ @heidisboble

I den første boka, «Rosalinds løgner», var den for lengst avdøde skuespilleren Jill Croft og hennes eldste datter Rosalind hovedpersonene.  I denne boka er det nok meningen at hovedpersonen skal være Eve, den midterste søsteren. Når boka starter, bor hun sammen med kjæresten, hun jobber som arkitekt i et mannsdominert arkitektfirma, og strengt tatt er hun ikke spesielt lykkelig. Kjæresten er kontrollerende og sliter psykisk. På jobb blir hun nok en gang forbigått av en mann. Stemoren har tipset henne om et privat arkitektoppdrag, og Eve som har fått nok av både samboer og jobb, drar av sted …

Shehadi, Muna (2021) «Eves sannhet», Aschehoug OG Sitronterte – Torta de limón Ingredienser: Bunnen: 250 g Hvetemel 1ss Melis 90 g Smør (i terninger) 1 ss Olje (raps eller solsikke) 1 Eggeplomme Ca 1 ½ dl Vann 1 Eggehvite (lett pisket) Fyllet: 3 Eggeplommer 1 Sitron (skall) 1 boks Vikingemelk 2-3 Sitroner (saft) Sitronkrem: 100 g Sukker 2 Sitroner (skall) 150 g Sitronsaft (ca 1 ½ dl) 2 Egg store 1 ss (strøken) Maisenna Marengs (toppingen): 3 Eggehviter 1 klype Salt 2 ss Sukker 1 ss Hvetemel https://heidisboble.no/ @heidisboble

Strengt tatt var «Eves Sannhet» en skuffelse. Siden jeg var overbevist om at historien skulle handle om Eve, og hennes mødre, ble jeg skikkelig skuffet. Boka er greit skrevet, selv om den er litt overfladisk og tenderer til referatstil noen ganger. Historien er spennende i seg selv, og tar opp viktige spørsmål slik som absolutte holdninger, homofili og overgrep mot barn. Som en frittstående roman, ville denne historien ikke bare ha fungert, men vært bra. Men som den andre boka i Trilogien treffer den ikke blink. Historien om Gillian, og Eves biologiske mor virker tvunget inn, de få gangene forfatteren kommer på hva denne skal handle om. Vi blir ikke kjent med den biologiske moren, stort sett blir hun bare nevnt i forbifarten. Det samme gjelder også for Gillian. Hovedinnholdet i denne boka er en stor digresjon, som har ingen relevans til Eves mødre. Derfor ender jeg opp med å gi denne boka et terningkast: 2.

Sitronterte

Denne spanske Sitronterten ser kanskje litt uunnselig ut, men den smaker helt nydelig av sitron. Den er frisk og god på smaken, og en skikkelig favoritt dessert.

Sitronterte – Torta de limón Ingredienser: Bunnen: 250 g Hvetemel 1ss Melis 90 g Smør (i terninger) 1 ss Olje (raps eller solsikke) 1 Eggeplomme Ca 1 ½ dl Vann 1 Eggehvite (lett pisket) Fyllet: 3 Eggeplommer 1 Sitron (skall) 1 boks Vikingemelk 2-3 Sitroner (saft) Sitronkrem: 100 g Sukker 2 Sitroner (skall) 150 g Sitronsaft (ca 1 ½ dl) 2 Egg store 1 ss (strøken) Maisenna Marengs (toppingen): 3 Eggehviter 1 klype Salt 2 ss Sukker 1 ss Hvetemel https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTilberedingSteking, avkjøling mmVanskelighetsgrad
6-815 -20min4 timerMiddels

Sitronterte – Torta de limón Ingredienser: Bunnen: 250 g Hvetemel 1ss Melis 90 g Smør (i terninger) 1 ss Olje (raps eller solsikke) 1 Eggeplomme Ca 1 ½ dl Vann 1 Eggehvite (lett pisket) Fyllet: 3 Eggeplommer 1 Sitron (skall) 1 boks Vikingemelk 2-3 Sitroner (saft) Sitronkrem: 100 g Sukker 2 Sitroner (skall) 150 g Sitronsaft (ca 1 ½ dl) 2 Egg store 1 ss (strøken) Maisenna Marengs (toppingen): 3 Eggehviter 1 klype Salt 2 ss Sukker 1 ss Hvetemel https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

Bunnen:

250 gHvetemel
1ssMelis
90 gSmør (i terninger)
1 ssOlje (raps eller solsikke)
1Eggeplomme
Ca 1 ½ dlVann
1Eggehvite (lett pisket)

Fyllet:

3Eggeplommer
1Sitron (skall)
1 boksVikingemelk
2-3Sitroner (saft)

Sitronkrem:

100 gSukker
2Sitroner (skall)
150 gSitronsaft (ca 1 ½ dl)
2Egg (store)
1 ss (strøken)Maisenna

Marengs (toppingen):

3Eggehviter
1 klypeSalt
2 ssSukker
1 ssHvetemel

Sitronterte – Torta de limón Ingredienser: Bunnen: 250 g Hvetemel 1ss Melis 90 g Smør (i terninger) 1 ss Olje (raps eller solsikke) 1 Eggeplomme Ca 1 ½ dl Vann 1 Eggehvite (lett pisket) Fyllet: 3 Eggeplommer 1 Sitron (skall) 1 boks Vikingemelk 2-3 Sitroner (saft) Sitronkrem: 100 g Sukker 2 Sitroner (skall) 150 g Sitronsaft (ca 1 ½ dl) 2 Egg store 1 ss (strøken) Maisenna Marengs (toppingen): 3 Eggehviter 1 klype Salt 2 ss Sukker 1 ss Hvetemel https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Bunnen:
– Ha mel, melis, smørbiter, olje og eggeplommen i en bakebolle
– Smuldre deigen sammen
– Tilsett vannet
litt etter litt, mens du knar
Til deigen kommer sammen
Det kan være du trenger litt mer eller mindre vann e det som er oppgitt
– Form deigen til en ball
– Pakk den inn i plast eller folie
– La deigen hvile i kjøleskap i minst 3 timer
2 Sett ovnen på 200 grader
– Smør en paiform
Ca. 25 cm i diameter
3 Kjevle deigen ut, og
Jeg bruker å kjevle den mellom to plastremser
– Ha den i paiformen
– Skjært bor det som kommer utenfor formen
– Prikk deigen med en gaffel
– Stek den 30 minutter
Til den begynner å bli brun
4 Lag fyllet mens paibunnen steker:
– Riv sitronskall og press sitronene
– Del eggene
– Pisk eggeplommer og sitronskall i en bolle
– Visp gradvis inn melken, og
– Til slutt tilsettes sitronsaften gradvis
5 Visp eggehvitene lett sammen
– Pensle deigen
– Sett paibunnen tilbake i ovnen i 5 min.
6 Ta ut paibunnen
– Ha fyllet over bunnen og
– Stek kaken i 10-15 minuter
– Ta ut kaken og avkjøl den
Ikke slå av stekeovnen
7 Lag sitronkremen:
– Ha alle ingrediensene i en kasserolle
– Visp godt
– Kok opp på middelsvarme, mens du rører
Det vil se ut som det splitter seg til å begynne med,
men bare fortsett å vispe
– Hell kremen over på et fat
– Legg over plastikk
7 Pisk eggehvitene og salt i en helt ren bolle
Til den er helt stiv
– Vend forsiktig inn sukker og mel
8 Smør på sitronkremen kaka
– Legg marengsen over
– Stek den i ovnen i 10- 15 minutter
Til den begynner å bli brun
9 Avkjøles før servering

Flere oppskrifter med sitron og marengs:

Generelle opplysninger:

 • Forfatter: Shehadi, Muna
 • Tittel: «Eves sannhet»
 • Originaltittel: «Hidden Truths»
 • Serie: Fortunas døtre #2
 • Oversatt av: Veronica Garten
 • Sjanger: Fiksjon, romantikk, chick.litt
 • Sider: 448
 • Forlag: Aschehoug
 • Utgitt: 2021
 • Først utgitt: Headine Review (2019)
 • Tilegnet: Trondheim folkebibliotek

Flere bøker i trilogien – Fortunas døtre:

Shehadi, Muna (2021) «Eves sannhet», Aschehoug OG Sitronterte – Torta de limón Ingredienser: Bunnen: 250 g Hvetemel 1ss Melis 90 g Smør (i terninger) 1 ss Olje (raps eller solsikke) 1 Eggeplomme Ca 1 ½ dl Vann 1 Eggehvite (lett pisket) Fyllet: 3 Eggeplommer 1 Sitron (skall) 1 boks Vikingemelk 2-3 Sitroner (saft) Sitronkrem: 100 g Sukker 2 Sitroner (skall) 150 g Sitronsaft (ca 1 ½ dl) 2 Egg store 1 ss (strøken) Maisenna Marengs (toppingen): 3 Eggehviter 1 klype Salt 2 ss Sukker 1 ss Hvetemel https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s