«Lilly og jeg» av Steven Rowley og Vegansk squash-sjokoladekake til verdensdagen for psykisk helse

10. oktober er verdens psykiske helse dag, og i år er temaet: Livet under og etter pandemien. Sist jeg var på biblioteket, lånte jeg «Lilly og jeg», som er skrevet av Steven Rowley.  Jeg vet ikke så mye om denne forfatteren, med unntak av han er amerikansk og at dette er hans debut roman. Grunnen til at jeg tok med meg denne boka fra biblioteket var, flaut nok, coveret på boka. Det var et så hyggelig cover av en ung mann og en søt hund, så jeg plukket den med meg og tenkte at dette blir hyggelig lesing. Det er en liten stund siden jeg leste ut boka, men jeg ventet til i dag med å legge ut anmeldelsen. Selv om den ikke handler om livet i og under en pandemi, er det en bok passer godt å legge ut på denne dagen som handler om psykisk helse.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på Squash-sjokoladekake med kremosttopping, TRYKK HER!

Rowley, Steven (2016) «Lilly og jeg», Tigerforlaget OG Vegansk Sjokoladekake med squash og eplemos Ingredienser 500 g Hvetemel 250 g Rørsukker (vegansk = ikke raffinert) 100 g Kakaopulver 3 ts Bakepulver 1 ts Natron 1 ½ ts Vaniljeekstrakt 7 ½ dl Havremelk 150 g Eplemos (vegansk) 2 ½ ts Eplesider eddik 450 g Squash (raspet, ca 7 ½ dl) Fyll og Topping: 225 g Smør (melkefritt og mykt) 3 ss Havremelk 40 g Kakaopulver 10 dl Melis Alternativt: 100 Margarin (melkefri eller vegansk) 200 g Kremost (melkefritt og mykt) 3 ss Havremelk 40 g Kakaopulver 1 ts Vanilje ekstrakt Ca 400 g Melis https://heidisboble.no/ @heidisboble

I boka møter vi bestevennen Lily og Ted. Lily er Ted sin hund. De har bodd sammen i mange år, og har et helt spesielt vennskap. Men en dag oppdager Ted at det er en blekksprut på Lilly sitt hode. Han vil ikke se blekkspruten, han prøver å unngå å se den …

Rowley, Steven (2016) «Lilly og jeg», Tigerforlaget OG Vegansk Sjokoladekake med squash og eplemos Ingredienser 500 g Hvetemel 250 g Rørsukker (vegansk = ikke raffinert) 100 g Kakaopulver 3 ts Bakepulver 1 ts Natron 1 ½ ts Vaniljeekstrakt 7 ½ dl Havremelk 150 g Eplemos (vegansk) 2 ½ ts Eplesider eddik 450 g Squash (raspet, ca 7 ½ dl) Fyll og Topping: 225 g Smør (melkefritt og mykt) 3 ss Havremelk 40 g Kakaopulver 10 dl Melis Alternativt: 100 Margarin (melkefri eller vegansk) 200 g Kremost (melkefritt og mykt) 3 ss Havremelk 40 g Kakaopulver 1 ts Vanilje ekstrakt Ca 400 g Melis https://heidisboble.no/ @heidisboble

Dette er en helt nydelig bok, som handler om alt annet enn det jeg trodde den skulle handle om. Rowley skriver med humor, innlevelse og varme. I bokas sentrum står kjærligheten mellom Ted og hunden hans. Ted og Lily er virkelig glade i hverandre, og de gjør det meste sammen. Men bak denne dype kjærligheten, finner vi en ensom mann som sliter psykisk, og har problemer med realitetsorientering. Boka er så varmt og omtenksom skrevet, at en som leser blir dratt inn i historien, aksepterer at det er en blekksprut på Lilys hode, føler med Ted i kampen om å bli kvitt den. Dette er ei rørende, og ufattelig trist bok som river i hjerterøttene. Boka anbefales på det sterkeste – den bare må leses. Terningkast: 5 (6)  

Squash-sjokoladekake med kremosttopping

Vegansk Sjokoladekake med squash og eplemos Ingredienser 500 g Hvetemel 250 g Rørsukker (vegansk = ikke raffinert) 100 g Kakaopulver 3 ts Bakepulver 1 ts Natron 1 ½ ts Vaniljeekstrakt 7 ½ dl Havremelk 150 g Eplemos (vegansk) 2 ½ ts Eplesider eddik 450 g Squash (raspet, ca 7 ½ dl) Fyll og Topping: 225 g Smør (melkefritt og mykt) 3 ss Havremelk 40 g Kakaopulver 10 dl Melis Alternativt: 100 Margarin (melkefri eller vegansk) 200 g Kremost (melkefritt og mykt) 3 ss Havremelk 40 g Kakaopulver 1 ts Vanilje ekstrakt Ca 400 g Melis https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
8-10 3 timerEnkel

Vegansk Sjokoladekake med squash og eplemos Ingredienser 500 g Hvetemel 250 g Rørsukker (vegansk = ikke raffinert) 100 g Kakaopulver 3 ts Bakepulver 1 ts Natron 1 ½ ts Vaniljeekstrakt 7 ½ dl Havremelk 150 g Eplemos (vegansk) 2 ½ ts Eplesider eddik 450 g Squash (raspet, ca 7 ½ dl) Fyll og Topping: 225 g Smør (melkefritt og mykt) 3 ss Havremelk 40 g Kakaopulver 10 dl Melis Alternativt: 100 Margarin (melkefri eller vegansk) 200 g Kremost (melkefritt og mykt) 3 ss Havremelk 40 g Kakaopulver 1 ts Vanilje ekstrakt Ca 400 g Melis https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

500 gHvetemel
250 gRørsukker (vegansk = ikke raffinert)
100 gKakaopulver
3 tsBakepulver
1 tsNatron
1 ½ tsVaniljeekstrakt
7 ½ dlHavremelk
150 gEplemos (vegansk)
2 ½ tsEplesider eddik  
450 gSquash (raspet, ca 7 ½ dl)

Fyll og Topping:

225 gSmør (melkefritt og mykt)
3 ssHavremelk
40 gKakaopulver
10 dlMelis

Alternativt:

100Margarin (melkefri eller vegansk)
200 gKremost (melkefritt og mykt)
3 ssHavremelk
40 gKakaopulver
1 tsVanilje ekstrakt
Ca 400 gMelis

Vegansk Sjokoladekake med squash og eplemos Ingredienser 500 g Hvetemel 250 g Rørsukker (vegansk = ikke raffinert) 100 g Kakaopulver 3 ts Bakepulver 1 ts Natron 1 ½ ts Vaniljeekstrakt 7 ½ dl Havremelk 150 g Eplemos (vegansk) 2 ½ ts Eplesider eddik 450 g Squash (raspet, ca 7 ½ dl) Fyll og Topping: 225 g Smør (melkefritt og mykt) 3 ss Havremelk 40 g Kakaopulver 10 dl Melis Alternativt: 100 Margarin (melkefri eller vegansk) 200 g Kremost (melkefritt og mykt) 3 ss Havremelk 40 g Kakaopulver 1 ts Vanilje ekstrakt Ca 400 g Melis https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Sett stekeovnen på 170 grader
– Smør en rund kakeform (ca 24 cm)
2 Rasp squashen
3 Bland sammen mel, sukker, kakao, salt, bakepulver og natron
– Tilsett havremelk, eplemos og eddik
– Rør godt sammen
Bruk gjerne en elektrisk visp
– Vend inn squashen
4 Ha røren i kakeformen og
– Stek i ca 45 min
5 Avkjøl kaken på rist
6 Lag topp og fyll:
– Rør smør og melk mykt
– Rør inn kakaopulver og melis
Kremen skal være tykk men luftig Hvis den er for tykk
– visp in 1 ss melk Hvis den er for tynn
– visp in ½ dl melis
6A eller lag ostefyll:
– Rør smør og ost mykt i noen minutter
– Rør inn kakaopulveret
– Rør inn melisen
Ca 50 g om gangen
Til den er myk og luftig
NB! hvis kremen blir tynn
Sett den i kjøleskapet så den blir fast igjen
7 Del den avkjølte kaken i to eller tre
– Legg en del på et kakefat
– Bre over smørkrem
– Legg en ny del over
Fortsett til du kommer på toppen
– Avslutt med smørkrem på toppen og eventuelt ned langt sidene

Flere kakeoppskrifter med squash:

Generelle opplysninger om dagens bok:

  • Forfatter: Rowley, Steven
  • Tittel: «Lilly og jeg»
  • Originaltittel: «Lily and the Octopus»
  • Oversatt av: Lene Stokseth (MNO)
  • Sjanger: Fiksjon, samtid, psykiskhelse, ungdomsbok
  • Sider: 343
  • Forlag: Tigerforlaget
  • Utgitt: 2016
  • Først utgitt: 2016 (Simon Schuster)
  • Tilegnet: Trondheim folkebibliotek

Rowley, Steven (2016) «Lilly og jeg», Tigerforlaget OG Vegansk Sjokoladekake med squash og eplemos Ingredienser 500 g Hvetemel 250 g Rørsukker (vegansk = ikke raffinert) 100 g Kakaopulver 3 ts Bakepulver 1 ts Natron 1 ½ ts Vaniljeekstrakt 7 ½ dl Havremelk 150 g Eplemos (vegansk) 2 ½ ts Eplesider eddik 450 g Squash (raspet, ca 7 ½ dl) Fyll og Topping: 225 g Smør (melkefritt og mykt) 3 ss Havremelk 40 g Kakaopulver 10 dl Melis Alternativt: 100 Margarin (melkefri eller vegansk) 200 g Kremost (melkefritt og mykt) 3 ss Havremelk 40 g Kakaopulver 1 ts Vanilje ekstrakt Ca 400 g Melis https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s