10. oktober er verdens psykiske helse dag, og i år er temaet: Livet under og etter pandemien. Sist jeg var på biblioteket, lånte jeg «Lilly og jeg», som er skrevet av Steven Rowley. Jeg vet ikke så mye om denne forfatteren, med unntak av han er amerikansk og at dette er hans debut roman. Grunnen til at jeg tok med meg denne boka fra biblioteket var, flaut nok, coveret på boka. Det var et så hyggelig cover av en ung mann og en søt hund, så jeg plukket den med meg og tenkte at dette blir hyggelig lesing. Det er en liten stund siden jeg leste ut boka, men jeg ventet til i dag med å legge ut anmeldelsen. Selv om den ikke handler om livet i og under en pandemi, er det en bok passer godt å legge ut på denne dagen som handler om psykisk helse.
Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på Squash-sjokoladekake med kremosttopping, TRYKK HER!

I boka møter vi bestevennen Lily og Ted. Lily er Ted sin hund. De har bodd sammen i mange år, og har et helt spesielt vennskap. Men en dag oppdager Ted at det er en blekksprut på Lilly sitt hode. Han vil ikke se blekkspruten, han prøver å unngå å se den …

Dette er en helt nydelig bok, som handler om alt annet enn det jeg trodde den skulle handle om. Rowley skriver med humor, innlevelse og varme. I bokas sentrum står kjærligheten mellom Ted og hunden hans. Ted og Lily er virkelig glade i hverandre, og de gjør det meste sammen. Men bak denne dype kjærligheten, finner vi en ensom mann som sliter psykisk, og har problemer med realitetsorientering. Boka er så varmt og omtenksom skrevet, at en som leser blir dratt inn i historien, aksepterer at det er en blekksprut på Lilys hode, føler med Ted i kampen om å bli kvitt den. Dette er ei rørende, og ufattelig trist bok som river i hjerterøttene. Boka anbefales på det sterkeste – den bare må leses. Terningkast: 5 (6)
Squash-sjokoladekake med kremosttopping

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
8-10 | 3 timer | Enkel |

Ingredienser:
500 g | Hvetemel |
250 g | Rørsukker (vegansk = ikke raffinert) |
100 g | Kakaopulver |
3 ts | Bakepulver |
1 ts | Natron |
1 ½ ts | Vaniljeekstrakt |
7 ½ dl | Havremelk |
150 g | Eplemos (vegansk) |
2 ½ ts | Eplesider eddik |
450 g | Squash (raspet, ca 7 ½ dl) |
Fyll og Topping:
225 g | Smør (melkefritt og mykt) |
3 ss | Havremelk |
40 g | Kakaopulver |
10 dl | Melis |
Alternativt:
100 | Margarin (melkefri eller vegansk) |
200 g | Kremost (melkefritt og mykt) |
3 ss | Havremelk |
40 g | Kakaopulver |
1 ts | Vanilje ekstrakt |
Ca 400 g | Melis |

Slik gjør du:
1 Sett stekeovnen på 170 grader – Smør en rund kakeform (ca 24 cm) |
2 Rasp squashen |
3 Bland sammen mel, sukker, kakao, salt, bakepulver og natron – Tilsett havremelk, eplemos og eddik – Rør godt sammen Bruk gjerne en elektrisk visp – Vend inn squashen |
4 Ha røren i kakeformen og – Stek i ca 45 min |
5 Avkjøl kaken på rist |
6 Lag topp og fyll: – Rør smør og melk mykt – Rør inn kakaopulver og melis Kremen skal være tykk men luftig Hvis den er for tykk – visp in 1 ss melk Hvis den er for tynn – visp in ½ dl melis |
6A eller lag ostefyll: – Rør smør og ost mykt i noen minutter – Rør inn kakaopulveret – Rør inn melisen Ca 50 g om gangen Til den er myk og luftig NB! hvis kremen blir tynn Sett den i kjøleskapet så den blir fast igjen |
7 Del den avkjølte kaken i to eller tre – Legg en del på et kakefat – Bre over smørkrem – Legg en ny del over Fortsett til du kommer på toppen – Avslutt med smørkrem på toppen og eventuelt ned langt sidene |
Flere kakeoppskrifter med squash:
Generelle opplysninger om dagens bok:
- Forfatter: Rowley, Steven
- Tittel: «Lilly og jeg»
- Originaltittel: «Lily and the Octopus»
- Oversatt av: Lene Stokseth (MNO)
- Sjanger: Fiksjon, samtid, psykiskhelse, ungdomsbok
- Sider: 343
- Forlag: Tigerforlaget
- Utgitt: 2016
- Først utgitt: 2016 (Simon Schuster)
- Tilegnet: Trondheim folkebibliotek
