I dag 12 oktober er det Spanias nasjonaldag, “Día de la Hispanidad”. Dagen blir feiret til minne om Christoffer Columbus som oppdaget Amerika i 1492. Siden jeg savner Spania, og skal endelig reise nedover den 16, passer det bra å feire dagen og lade opp til Spaniabesøk med Paella. I dag blir det med fisk eller Paella de pescado som det heter på spansk. Paellaen med fisk er ganske enkel å lage, og den er stappfull av gode smaker.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
6 | 30 min + 65 min. | Enkel |
Ingredienser:
600 g | Ris (paellaris eller annen rundkornet ris) |
2 | Tomater |
1 | Løk (hakket) |
1 | Paprika (grønn) |
300 g | Hvit fisk (uten ben) |
6 ss | Oliven olje |
2 l | Fiskekraft |
Salt | |
¼- ½ ts | Safran |
Kraft:
2 ½ l | Vann (kaldt) |
1 kg | Fisk (ben, skinn, hode mm) |
1 | Løk |
1 | Potet |
1 | Laubærblad |
3 fedd | Hvitløk |
½ | Chili (valgfritt) |
Salt | |
¼- ½ ts | Safran |
Pynt (valgfritt):
Scampi / reker | |
Blåskjell |

Slik gjør du:
1 Lag fiskekraften: – Skyll og rens fiskebeinene i kaldt, rennende vann. – Del fiskebeina grovt og – Del hodet i to Fjern eventuelt gjeller og blodrand – Ha det i en kasserolle – Skjær løken og poteten i grove biter – Legg det i kasserollen sammen med fisken, – Ha i hvitløken og paellakrydderet – Fyll på med kaldt vann – Kok sakte opp, – Skum av skummet som samler seg i overflaten – La det trekke rett under kokepunktet i 45 -60 min. – Siles |
2 Lag paellaen: – Skjær tomaten i små biter – Hakk løken – Hall paprikaen – Ha 4 ss olje i en paellapanne eller stor stekepanne – Ha i løken og strø over litt salt – La den surre til den er blitt blank og myk . Tilsett tomat og paprika – Press i hvitøken – La det surre litt til – Tilsett fisken, safran og litt salt – Tilsett fiskekraften litt etter litt – Når kraften koker, tilsett risen – Kok på høy varme til all væsken er absorbert Det tar ca. 15-20 minutter |
3 Pynt med scampi og/eller blåskjell – Serveres varm |
