«Thazarens makt – Herskeren» av Marianne Nelvik og Lyse rundstykker bakt med rugmel

Denne uka har jeg lest noe så sjelden som en norsk fantasy-bok. Ja, du leste riktig; norsk Fantasy-bok. Boka heter «Thazarens makt – Herskeren». Det er den første boka i en planlagt Trilogi. «Herskeren» er skrevet av den relativt unge forfatteren Marianne Engesbak Nelvik (f.1985). Det er Nelvik debut som forfatter – Å, du for en debut! Dette må være en av de beste Fantasy-bøkene jeg har lest på lenge!

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på lyse rundstykker med rug, TRYKK HER!

Nelvik, Marianne (2021) «Herskeren», Publica OG Lyse rundstykker bakt med rugmel Ingredienser: 6 dl Vann (lunket) 1 pk Gjær 250 g Rugmel Ca. 750 g Hvetemel 2-3 ts Salt https://heidisboble.no/ @heidisboble

I denne boka møter vi Katja Belmon. Hun bor i Cipe siden hun har Nano-magi. Hun er rekrutt, men ikke en spesielt god en. – Faktisk en av de dårligste. Raifazerne, som egentlig er magiløse, har styrket sine angrep, med magi, mot Skaoo og Cipe. Til tross for sine manglede ferdigheter blir Katja sendt på oppdrag sammen med den erfarne kaptein Leordon. De blir sendt ut gjennom Vestporten til Tellus, men noe går fryktelig galt …

Nelvik, Marianne (2021) «Herskeren», Publica OG Lyse rundstykker bakt med rugmel Ingredienser: 6 dl Vann (lunket) 1 pk Gjær 250 g Rugmel Ca. 750 g Hvetemel 2-3 ts Salt https://heidisboble.no/ @heidisboble

I «Herskeren» tar Nelvik oss med til et komplekst og sinnrikt system med ulike verdener, et nett av personer, raser, hendelser og komplikasjoner. Likevel er det enkelt å følge historien, og den røde tråden i fortellingen. Boka er utrolig godt disponert, og det er et spennende og bra persongalleri. Hovedpersonen Katja, er ei ganske vanlig usikker tenåringsjente som står ovenfor for store utfordringer, som hun føler hun verken makter eller har evner til å løse. Det er spennende å følge hennes utvikling og hennes kamp mot det onde. Uforvarende og uten å vite det utvikler hun onde krefter (Zordah). I kampen for å redde Skaoo, forsøker hun å undertrykke disse nye mørke kreftene og heller bruke den gode energien (Pagan), til tross for at Zoro-kreftene er mye sterkere og ønsker å overta Katja. Det er som Leo sier:

«Grensene mellom galt, godt og vondt, og fast og løst – De er alle så diffuse …»

Nelvik, Marianne (2021) «Herskeren», Publica (Side 320)

Den andre «hovedpersonen», Bragd, er det vanskeligere å like. Han er en brautende ung mann, som ønsker å være best, inneha sterke krefter og bli sett opp til. Han er mer tiltrukket av de onde kreftene enn de gode, og kjemper mindre imot enn hva Katja gjør. Det er mulig at det bare er jeg, men da jeg leste , om magiene, personene og de ulike verdene fikk jeg assosiasjoner til norrøn mytologi og norrøne fortellinger. Det gjorde at i den fremmede verden som Nelvik har skapt, var det mange element som gav gjenkjennelse og familiaritet for meg som leser. Likevel er historien både fremtidsrettet, frisk og moderne.

Det var på tide med en skikkelig god norsk Fantasy-bok. Nelviks «Herskeren» er nettopp dette. Alt i alt er dette en skikkelig godt skrevet og fantastisk Fantasy-bok som absolutt er leseverdig. Målgruppa er nok unge voksne (jenter). Likevel var det en bra og leseverdig bok for en god voksen dame også. Faktisk er det en av de beste Fantasy-bøkene jeg har lest på lenge, og jeg gleder med til neste bok i trilogien. Det er ingen tvil, et godt fortjent terningkast: 6

Lyse rundstykker med rug

Disse rundstykkene er bakt med hvetemel og rug og blir skikkelig saftige og gode.

Litt grovere rundstykker bakt med rugmel Ingredienser: 6 dl Vann (lunket) 1 pk Gjær 250 g Rugmel Ca. 750 g Hvetemel 2-3 ts Salt

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
ca 12 3 timerEnkel

Ingredienser:

6 dlVann (lunket)
1 pkGjær
250 gRugmel
Ca. 750 gHvetemel
2-3 tsSalt

Lyse rundstykker bakt med rugmel Ingredienser: 6 dl Vann (lunket) 1 pk Gjær 250 g Rugmel Ca. 750 g Hvetemel 2-3 ts Salt https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Rør gjæren ut i vannet (lunket)
2 Tilsett mel og salt
3 Elt deigen i 5-7 min.
4 Dekk deigen med et bakehåndkle, og
– Sett den til heving i 45 – 60 min.
5 Legg bakepapir på 2 stekeplater
– Sett ovnen på 200 grader
6 Hell deigen ut på et bakebord, og
– Del den i passe store emner
– Form hvert emne til et rundstykke
– Settes på stekeplatene
7 Dekk Rundstykkene med et bakehåndkle, og
– La dem etterheve i 15-20 min.
8 Hvis du vil kan du pensle rundstykkene med egg eller vann,og
– Strø over sesamfrø
9 Stekes i 10-15 min.
(200-220 grader)
10 Avkjøles på rist
Litt grovere pølsebrød med rugmel Ingredienser: 6 dl Vann (lunket) 1 pk Gjær 250 g Rugmel Ca. 750 g Hvetemel 2-3 ts Salt

Generelle opplysninger om dagens bok:

 • Forfatter: Nelvik, Marianne
 • Tittel: «Herskeren»
 • Serie: Thazarens makt #1
 • Sjanger: Fantasy, norsk, ungdomslitteratur (unge voksne), Trilogi
 • Sider: 351
 • Forlag: Publica
 • Utgitt: 2021
 • Tilegnet: Gave fra forfatteren

Nelvik, Marianne (2021) «Herskeren», Publica OG Lyse rundstykker bakt med rugmel Ingredienser: 6 dl Vann (lunket) 1 pk Gjær 250 g Rugmel Ca. 750 g Hvetemel 2-3 ts Salt https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s