Tradisjonen tro baker vi lussekatter til Luciadagen (13 desember) også i år. Det er liksom blitt en hyggelig adventstradisjon i heimen. Vi former lussekatter og hører på julemusikk. Det blir det skikkelig julestemning av!

| Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
| 16 | 90 min. | Enkelt |
Ingredienser:
| 200 g | Smør (mykt) |
| 5 dl | Melk |
| 1 pk | Gjær |
| ¼ g | Safran |
| 1 ts | Salt |
| 2 dl | Sukker |
| 2 | Egg |
| 18-20 dl | Hvetemel |
| 2 ss | Rosiner |
| 1 | Egg (sammenvispet) |
Slik gjør du:
| 1 Smelt smør – Tilsett melken og – Varm til 37 grader – Ha i gjær, og rør den ut – Tilsett safran, og rør godt |
| 2 Tilsett salt, sukker og egg – Tilsett litt og litt mel av gangen – Bland til en smidig deig |
| 3 Hell deigen ut på bordet – Trill 16 tynne pølser og form dem til lussekatter – Legg lussekattene på bakepapirkledde stekeplater |
| 5 La dem heve til dobbelstørrelse Ca. 60 min. |
| 6 Sett på rosiner, og – Pensle med sammenvispet egg, og – Stekes på 180 grader i 8-10 min. |
| 7 Avkjøles på rist |

Julegris 
Lilje 
Lussekatt 
Prestens hår
Oppskriften er gjengitt fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» (med tillatelse fra Baker Brun)

