I dag er det søndag, men det kommer ingen bokomtale som det bruker å gjøre på søndager. JI steden skal jeg si noen ord om Utfordringen for 2022. Ja, jeg elsker utfordringer og hopper selvfølgelig på Norli sin leseutfordring for 2022. Da må jeg i løpet av 2022 lese bøker i de 12 kategoriene som er nevnt i utfordringen.
For å hoppe rett til oppskriften på kamskjell i safransaus – trykk HER

- En histroisk roman
- En bok med asiatisk forfatter
- En norsk prisnominert roman
- En psykologisk thriller
- En bok med farge i tittelen
- En murstein på over 600 sider
- En bok av en afrikansk forfatter
- En sakprosabok
- En oppvekstroman
- En internasjonal prisvinner
- En bok med gult omslag
- En klassisker
Det blir ikke enklet å finne bøker i alle disse kategoriene, men jeg gleder meg til å forsøke
Dette er en god forrett, som passer til de fleste anledninger. En kan koke fiskekraften selv, men en kan godt bruke ferdig fiskekraft og ferdig rensede kamskjell. Da lages denne retten på under 20 minutter.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
4 | 30 min + 65 min. | Enkel |

Ingredienser:
12 | Kamskjell |
1 ss | Olje (nøytral, f.eks .soya) |
Salt, pepper | |
4 ss | Lodderogn /rogn fra ishavsrøye |
Tips! Du kan godt bruke ferdig fiskekraft til den retten i steden for å koke den selv. Men da må du være forsiktig med innkokingen av kraften, for mange av de ferdige fiskekraftene er allerede ganske konsentrerte (og salte)
Fiskekraft Kraft (ca 2 ½ liter):
2 ½ l | Vann (kaldt) |
1 kg | Fisk (ben, skinn, hode mm) |
1 | Løk |
1 | Potet |
1 | Laubærblad |
3 fedd | Hvitløk |
½ | Chili (valgfritt) |
Salt | |
¼- ½ ts | Safran |
Safransaus;
2 dl | Fiskekraft |
¼- ½ ts | Safran |
Salt | |
1 dl | Fløte |
3 ss | Smør |
4 ts | Lodderogn |

Slik gjør du:
1 Rens Kamskjellene: – Før en skarp kniv på innsiden av det flate skjellet. – Kutt muskelen – Fjern muskelen fra skjellet med en spiseskje. – Dytt så muskelen vekk fra organene og – Skyll muskelen grundig For å fjerne sand – Sett kamskjellene på et fat Eller 1 A: – Bruk ferdig rensete kamskjell |
2 Lag fiskekraften: – Skyll og rens fiskebeinene i kaldt, rennende vann. – Del fiskebeina grovt og – Del hodet i to Fjern eventuelt gjeller og blodrand – Ha det i en kasserolle – Skjær løken og poteten i grove biter – Legg det i kasserollen sammen med fisken, – Ha i hvitløken og paellakrydderet – Fyll på med kaldt vann – Kok sakte opp, – Skum av skummet som samler seg i overflaten – La det trekke rett under kokepunktet i 45 -60 min. – Siles ELLER 2 A: Bruk ferdig fiskekraft |
3 Ha fiskekraft og safran i en kasserolle, – Kok inn til halv mengde middels varme NB! Bruker du ferdig kraft, smak deg frem – Slå ned varmen – Smak til med salt kraften skal være akkurat litt for salt – Til sett fløten, og – Varm sausen sakte opp |
4 Stek kamskjellene: – Krydre begge siden av kamskjellene godt med salt og pepper – Stek kamskjellene på høy varme ca 30-45 sekunder per side De er ferdige hvis de gjør motstand når du trykker lett på dem |
5 Rør 3 ss smør inn i sausen |
6 Legg godt med saus på 4 (varme) tallerkner – Sett 3 kamsjell på hver tallerken – Topp med lodderogn og – Server med en gang |
