Leseutfordringen for 2022 og Dagens forrett – Kamskjell i safransaus

I dag er det søndag, men det kommer ingen bokomtale som det bruker å gjøre på søndager. JI steden skal jeg si noen ord om Utfordringen for 2022. Ja, jeg elsker utfordringer og hopper selvfølgelig på Norli sin leseutfordring for 2022. Da må jeg i løpet av 2022 lese bøker i de 12 kategoriene som er nevnt i utfordringen.

For å hoppe rett til oppskriften på kamskjell i safransaus – trykk HER

 1. En histroisk roman
 2. En bok med asiatisk forfatter
 3. En norsk prisnominert roman
 4. En psykologisk thriller
 5. En bok med farge i tittelen
 6. En murstein på over 600 sider
 7. En bok av en afrikansk forfatter
 8. En sakprosabok
 9. En oppvekstroman
 10. En internasjonal prisvinner
 11. En bok med gult omslag
 12. En klassisker

Det blir ikke enklet å finne bøker i alle disse kategoriene, men jeg gleder meg til å forsøke

Kamskjell i safransaus

Dette er en god forrett, som passer til de fleste anledninger. En kan koke fiskekraften selv, men en kan godt bruke ferdig fiskekraft og ferdig rensede kamskjell. Da lages denne retten på under 20 minutter.

Kamskjell med safransaus Ingredienser: 12 Kamskjell 1 ss Olje (nøytral, f.eks .soya) Salt, pepper 4 ss Lodderogn Tips! Du kan godt bruke ferdig fiskekraft til den retten i steden for å koke den selv. Men da må du være forsiktig med innkokingen av kraften, for mange av de ferdige fiskekraftene er allerede ganske konsentrerte (og salte) Fiskekraft Kraft (ca 2 ½ liter): 2 ½ l Vann (kaldt) 1 kg Fisk (ben, skinn, hode mm) 1 Løk 1 Potet 1 Laubærblad 3 fedd Hvitløk ½ Chili (valgfritt) Salt ¼- ½ ts Safran Safransaus; 2 dl Fiskekraft ¼- ½ ts Safran Salt 1 dl Fløte 3 ss Smør 4 ts Lodderogn https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
430 min + 65 min.Enkel

Kamskjell med safransaus Ingredienser: 12 Kamskjell 1 ss Olje (nøytral, f.eks .soya) Salt, pepper 4 ss Lodderogn Tips! Du kan godt bruke ferdig fiskekraft til den retten i steden for å koke den selv. Men da må du være forsiktig med innkokingen av kraften, for mange av de ferdige fiskekraftene er allerede ganske konsentrerte (og salte) Fiskekraft Kraft (ca 2 ½ liter): 2 ½ l Vann (kaldt) 1 kg Fisk (ben, skinn, hode mm) 1 Løk 1 Potet 1 Laubærblad 3 fedd Hvitløk ½ Chili (valgfritt) Salt ¼- ½ ts Safran Safransaus; 2 dl Fiskekraft ¼- ½ ts Safran Salt 1 dl Fløte 3 ss Smør 4 ts Lodderogn https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

12Kamskjell
1 ssOlje (nøytral, f.eks .soya)
Salt, pepper
4 ssLodderogn /rogn fra ishavsrøye

Tips! Du kan godt bruke ferdig fiskekraft til den retten i steden for å koke den selv. Men da må du være forsiktig med innkokingen av kraften, for mange av de ferdige fiskekraftene er allerede ganske konsentrerte (og salte)

Fiskekraft Kraft (ca 2 ½ liter):

2 ½ lVann (kaldt)
1 kgFisk (ben, skinn, hode mm)
1Løk
1Potet
1Laubærblad
3 feddHvitløk
½Chili (valgfritt)
 Salt
¼- ½ tsSafran

Safransaus;

2 dlFiskekraft
¼- ½ tsSafran
Salt
1 dlFløte
3 ssSmør
4 tsLodderogn

Kamskjell med safransaus Ingredienser: 12 Kamskjell 1 ss Olje (nøytral, f.eks .soya) Salt, pepper 4 ss Lodderogn Tips! Du kan godt bruke ferdig fiskekraft til den retten i steden for å koke den selv. Men da må du være forsiktig med innkokingen av kraften, for mange av de ferdige fiskekraftene er allerede ganske konsentrerte (og salte) Fiskekraft Kraft (ca 2 ½ liter): 2 ½ l Vann (kaldt) 1 kg Fisk (ben, skinn, hode mm) 1 Løk 1 Potet 1 Laubærblad 3 fedd Hvitløk ½ Chili (valgfritt) Salt ¼- ½ ts Safran Safransaus; 2 dl Fiskekraft ¼- ½ ts Safran Salt 1 dl Fløte 3 ss Smør 4 ts Lodderogn https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Rens Kamskjellene:
–  Før en skarp kniv på innsiden av det flate skjellet.
– Kutt muskelen
– Fjern muskelen fra skjellet med en spiseskje.
– Dytt så muskelen vekk fra organene og
– Skyll muskelen grundig  
For å fjerne sand
– Sett kamskjellene på et fat

Eller 1 A:
– Bruk ferdig rensete kamskjell
2 Lag fiskekraften:
– Skyll og rens fiskebeinene i kaldt, rennende vann.
– Del fiskebeina grovt og
– Del hodet i to
Fjern eventuelt gjeller og blodrand
– Ha det i en kasserolle
– Skjær løken og poteten i grove biter
– Legg det i kasserollen sammen med fisken,
– Ha i hvitløken og paellakrydderet
– Fyll på med kaldt vann
– Kok sakte opp,
– Skum av skummet som samler seg i overflaten
– La det trekke
rett under kokepunktet i 45 -60 min.
– Siles

ELLER

2 A: Bruk ferdig fiskekraft
3 Ha fiskekraft og safran i en kasserolle,
– Kok inn til halv mengde
middels varme
NB! Bruker du ferdig kraft, smak deg frem
– Slå ned varmen
– Smak til med salt
kraften skal være akkurat litt for salt
– Til sett fløten, og
– Varm sausen sakte opp
4 Stek kamskjellene:
– Krydre begge siden av kamskjellene godt med salt og pepper
– Stek kamskjellene på høy varme
ca 30-45 sekunder per side 
De er ferdige hvis de gjør motstand når du trykker lett på dem
5 Rør 3 ss smør inn i sausen
6 Legg godt med saus på 4 (varme) tallerkner
– Sett 3 kamsjell på hver tallerken
– Topp med lodderogn og
– Server med en gang

Kamskjell med safransaus Ingredienser: 12 Kamskjell 1 ss Olje (nøytral, f.eks .soya) Salt, pepper 4 ss Lodderogn Tips! Du kan godt bruke ferdig fiskekraft til den retten i steden for å koke den selv. Men da må du være forsiktig med innkokingen av kraften, for mange av de ferdige fiskekraftene er allerede ganske konsentrerte (og salte) Fiskekraft Kraft (ca 2 ½ liter): 2 ½ l Vann (kaldt) 1 kg Fisk (ben, skinn, hode mm) 1 Løk 1 Potet 1 Laubærblad 3 fedd Hvitløk ½ Chili (valgfritt) Salt ¼- ½ ts Safran Safransaus; 2 dl Fiskekraft ¼- ½ ts Safran Salt 1 dl Fløte 3 ss Smør 4 ts Lodderogn https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s