Første februar er det kinesisk nytt år og jeg forbereder meg ved å lage Peking and i appelsinsaus. Peking and i appelsinsaus (Peking duck a l’orange) er en skikkelig digg matrett. Det er egentlig en hovedrett, men den passer like bra om ikke bedre som en forrett, eller som en av flere asiatiske retter når man feirer det nye året.

Porsjoner | Tid (totalt) | Vanskelighetsgrad |
4 | 4 timer | Enkel |
Ingredienser:
2200 g | And (hel, rå) |
½ ts | Kanel |
½ ts | Ingefær |
¼ ts | Muskatnøtt |
¼ ts | Hvit pepper |
¼ ts | Nellik |
3 ss | Soyasaus |
1 | Vårløk |
1 ss | Honning |
Enkel appelsinsaus:
¾ dl | Sukker |
1 dl | Appelsinsaft (presset) |
3-4 ts | Eddik (7%) |
2 dl | Kyllingkraft (eller vann +buljongterning) |
½ ss | Hvetemel |
1 ss | Appelsinskall (raspet) |
Salt |

Tilbehør (valgfritt):
Ris (kokt) | |
Agurk (skjært i staver) | |
Kinesiske pannekaker |

Slik gjør du:
1 Tørk anden på utsiden og innsiden, og – Sjekk at den er godt rengjort |
2 Lag krydderblandingen: – Bland sammen kanel, ingefær, muskat, hvitpepper og nellik i en bolle |
3 Ha 1 ts med krydderblandingen inni anden – Del vårløken i 2 og – Putt også dem inni anda |
4 Bland 1 ss soyasaus i resten av krydderblandingen, og – Gni hele fuglen godt inn med blandingen |
5 Dekk til anda, og – La den hvile i kjøleskap i minst 2 timer Gjerne natta over |
6 Ha vann i en wok som er stor nok for anda – Legg i en rist og – Plasser anda med brystet opp på rista – Legg på lokk – Steam den i 1 time Tilsett mer vann ved behov |
7 Sett stekeovnen på190 grader |
8 Løft anda forsiktig av rista – Ta ut vårløken – Legg anda i en ildfast form Brystet opp – Bruk en gaffel og stikk litt i skinnet på anda |
9 Stek den i 30 min. |
10 Kok risen etter anvising på pakken eller slik du liker den best |
11 Lag appelsinsausen: – Rasp appelsinskallet fint Ikke få med noe av det hvite – Press appelsinen(e) – Hvis du bruker buljongterning, løs den opp i vannet – Bland sammen appelsinsaft og eddik – Rør hvetemelet ut i den kalde kraften/buljongen – Ha sukkeret i en tørr kasserolle – Sett den på medium varme, og – La sukkeret begynne å smelte Ikke rør – La sukkeret bli karamellisert har blitt dyp gyllen brun I denne prosessen bør du røre av og til – Ta karamellen av varmen – Tilsett appelsinsaften mens du rører NB nå vil det boble og bruse – Sett karamellen tilbake på varmen, og – Rør til karamellen har løst seg opp i appelsinjuicen – Rør rundt i buljongen og hvetemelet – Tilsett det til sausen i en tynn stråle mens du visper – Kok opp under omrøring – Tilsett appelsinskallet – Slå ned varmen og – La det hele småkoke i 5 min. Til melsmaken er kokt ut – Smak til med salt – Hold sausen varm til du skal servere anda |
10 Ta ut anda – Sett ovnen på 230 grader |
11 Bland sammen 2 ss soyasaus og honningen |
12 Pensle anda med honingdressingen |
13 La anda steke i 5 min Til skinnet er brunt og sprøtt |
Flere oppskrifter på and og appesinsauser:
