Mot kinesisk nyttår – Peking and i appelsinsaus

Første februar er det kinesisk nytt år og jeg forbereder meg ved å lage Peking and i appelsinsaus. Peking and i appelsinsaus (Peking duck a l’orange) er en skikkelig digg matrett. Det er egentlig en hovedrett, men den passer like bra om ikke bedre som en forrett, eller som en av flere asiatiske retter når man feirer det nye året.

And i appelsinsaus Ingredienser 2200 g And (hel, rå) ½ ts Kanel ½ ts Ingefær ¼ ts Muskatnøtt ¼ ts Hvit pepper ¼ ts Nellik 3 ss Soyasaus 1 Vårløk 1 ss Honning Appelsinsaus (Enkel) Ingredienser: ¾ dl Sukker 1 dl Appelsinsaft (presset) 3-4 ts Eddik (7%) 2 dl Kyllingkraft (eller vann +buljongterning) ½ ss Hvetemel 1 ss Appelsinskall (raspet) Salt https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTid (totalt)Vanskelighetsgrad
44 timerEnkel

Ingredienser:

2200 gAnd (hel, rå)
½ tsKanel
½ tsIngefær
¼ tsMuskatnøtt
¼ tsHvit pepper
¼ tsNellik
3 ssSoyasaus
1Vårløk
1 ssHonning

Enkel appelsinsaus:

¾ dlSukker
1 dlAppelsinsaft (presset)
3-4 tsEddik (7%)
2 dlKyllingkraft (eller vann +buljongterning)
½ ssHvetemel
1 ssAppelsinskall (raspet)
 Salt

Appelsinsaus (Enkel) Ingredienser: ¾ dl Sukker 1 dl Appelsinsaft (presset) 3-4 ts Eddik (7%) 2 dl Kyllingkraft (eller vann +buljongterning) ½ ss Hvetemel 1 ss Appelsinskall (raspet) Salt https://heidisboble.no/ @heidisboble
Appelsinsausen er gul og frisk i fargen og smaker sikkelig godt

Tilbehør (valgfritt):

Ris (kokt)
Agurk (skjært i staver)
Kinesiske pannekaker

And i appelsinsaus Ingredienser 2200 g And (hel, rå) ½ ts Kanel ½ ts Ingefær ¼ ts Muskatnøtt ¼ ts Hvit pepper ¼ ts Nellik 3 ss Soyasaus 1 Vårløk 1 ss Honning Appelsinsaus (Enkel) Ingredienser: ¾ dl Sukker 1 dl Appelsinsaft (presset) 3-4 ts Eddik (7%) 2 dl Kyllingkraft (eller vann +buljongterning) ½ ss Hvetemel 1 ss Appelsinskall (raspet) Salt https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Tørk anden på utsiden og innsiden, og
– Sjekk at den er godt rengjort
2 Lag krydderblandingen:
– Bland sammen kanel, ingefær, muskat, hvitpepper og nellik i en bolle
3 Ha 1 ts med krydderblandingen inni anden
– Del vårløken i 2 og
– Putt også dem inni anda
4 Bland 1 ss soyasaus i resten av krydderblandingen, og
– Gni hele fuglen godt inn med blandingen
5 Dekk til anda, og
– La den hvile i kjøleskap i minst 2 timer
Gjerne natta over
6 Ha vann i en wok som er stor nok for anda
– Legg i en rist og
– Plasser anda med brystet opp på rista
– Legg på lokk
– Steam den i 1 time
Tilsett mer vann ved behov
7 Sett stekeovnen på190 grader
8 Løft anda forsiktig av rista
– Ta ut vårløken
– Legg anda i en ildfast form
Brystet opp
– Bruk en gaffel og stikk litt i skinnet på anda
9 Stek den i 30 min.
10 Kok risen etter anvising på pakken eller
slik du liker den best
11 Lag appelsinsausen:
– Rasp appelsinskallet fint
Ikke få med noe av det hvite
– Press appelsinen(e)
– Hvis du bruker buljongterning, løs den opp i vannet
– Bland sammen appelsinsaft og eddik
– Rør hvetemelet ut i den kalde kraften/buljongen
– Ha sukkeret i en tørr kasserolle
– Sett den på medium varme, og
– La sukkeret begynne å smelte
Ikke rør
– La sukkeret bli karamellisert har blitt dyp gyllen brun
I denne prosessen bør du røre av og til
– Ta karamellen av varmen
– Tilsett appelsinsaften mens du rører
NB nå vil det boble og bruse
– Sett karamellen tilbake på varmen, og
– Rør til karamellen har løst seg opp i appelsinjuicen
– Rør rundt i buljongen og hvetemelet
– Tilsett det til sausen i en tynn stråle mens du visper
– Kok opp under omrøring
– Tilsett appelsinskallet
– Slå ned varmen og
– La det hele småkoke i 5 min.
Til melsmaken er kokt ut
– Smak til med salt
– Hold sausen varm til du skal servere anda
10 Ta ut anda
– Sett ovnen på 230 grader
11 Bland sammen 2 ss soyasaus og honningen
12 Pensle anda med honingdressingen
13 La anda steke i 5 min
Til skinnet er brunt og sprøtt

Flere oppskrifter på and og appesinsauser:

And i appelsinsaus   Ingredienser  2200 g	And (hel, rå) ½ ts	Kanel ½ ts	Ingefær ¼ ts	Muskatnøtt ¼ ts	Hvit pepper ¼ ts	Nellik 3 ss	Soyasaus  1	Vårløk  1 ss	Honning       Appelsinsaus (Enkel)  Ingredienser:  ¾ dl	Sukker  1 dl	Appelsinsaft (presset) 3-4 ts	Eddik (7%) 2 dl	Kyllingkraft (eller vann +buljongterning) ½ ss	Hvetemel 1 ss	Appelsinskall (raspet) 	Salt https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s