Et bedre menneske» av Eli Åhman Owetz og Mormors eplekake med krem

I forrige uke fikk jeg et leseeksemplar, fra HarperCollins, av «Et bedre menneske» som er skrevet av Eli Åhman Owetz. Owetz er en svensk feelgood forfatter og journalist. Hun har skrevet flere bøker. Jeg har bare lest «Oppussingsprosjektet» av henne tidligere, som jeg til gjengjeld likte utrolig godt.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskrften på mormors eplekake – trykk HER

Owetz, Eli, Åhman (2023) «Et bedre menneske», HarperCollins OG Mormors Eplekake Ingredienser: 2 Egg 1 ½ dl Sukker 3 ss Margarin (smeltet) 1 ½ dl Melk 3 dl Hvetemel 1 ½ ts Bakepulver 2 Epler (i biter) Sukker og kanel https://heidisboble.no/ @heidisboble

I denne boka møter vi Kicki. Hun er i slutten av førtiårene, frisør og har kjøpt et 50-tallshus med en gammeldags frisørsalong i Söderberga, rett utenfor Stockholm. Kicki (og venninnene Meg og Mia) lever singellivet og trives med det. Kicki har aldri hatt lyst til å slå seg ned med mann og ikke følt noe behov for barn. Hun lever sitt liv og snakker med moren på telefonen hver søndagskveld. Det er dog ikke med udelt glede for moren forstår ikke hvorfor Kikci ikke finner noen hun vil slå seg til ro med, selv om hun nå motvillig forstår at hun ikke får noen barnebarn. Dessuten har mora giftet seg på nytt med en mann, Harald, Kicki absolutt ikke liker. En søndag sier moren til Kicki at Kicki lever et egoistisk liv og ikke trenger å tenker på andre enn seg selv. Kicki stusser over dette, men selv da mora vil at Kicki skal komme og feire bursdagen til Harald, avslår hun til fordel for ei jentehelg med venninnene …

Owetz, Eli, Åhman (2023) «Et bedre menneske», HarperCollins OG Mormors Eplekake Ingredienser: 2 Egg 1 ½ dl Sukker 3 ss Margarin (smeltet) 1 ½ dl Melk 3 dl Hvetemel 1 ½ ts Bakepulver 2 Epler (i biter) Sukker og kanel https://heidisboble.no/ @heidisboble

«Et bedre menneske» av Eli, Åhman Owetz er ei hyggelig feelgoodbok, med en trist undertone. Jeg liker Owetz lette og varme måte å skrive på, og sidene bare fyker forbi når en leser denne historien. Historien er ganske interessant oppbygd, og universet forfatteren skaper er helt fantastisk. Når det i slutten av boka står at de bygdene som er omtalt ikke eksisterer, ble jeg faktisk litt trist. For jeg hadde lest historien med sånn innlevelse at jeg nesten hadde planlagt en hårklipp i Kickis frisørsalong, og en handletur i Anna-Lisas «Antik», – men bare nesten. Personene som bor i Söderberga er fremstilt som hyggelige, inkluderende og omgjengelige, i alle fall for de som er fastboende. En kan ikke annet enn å like dem, og samholdet deres. Likevel har boka en litt sår undertone, om forholdet mellom mødre og døtre, urealistiske forventninger eller om det å prøve å leve opp til andres (og samfunnets) forventninger på bekostning av en selv. Jeg må si at det jeg likte aller best med denne feelgood romanen var faktisk slutten. Den var overraskende og litt utypisk denne sjangeren, men likevel var det den helt riktige avsluttingen for akkurat denne.

«Et bedre menneske» av Eli, Åhman Owetz er en herlig, varm og rørende feelgoodroman, som oser av vennskap og gode intensjoner. Romanen er godt bygd opp, det er god flyt i historien, det er lett å følge selve historien og personene, og overraskede nok tar den opp viktige tema. Boka er både lett og hyggelig å lese, jeg triller derfor et godt terningkast: 5

Eplekake (mormors)

Dette er min mormor Gudruns oppskrift på eplekake, og den er skikkelig god.

Mormors Eplekake Ingredienser: 2 Egg 1 ½ dl Sukker 3 ss Margarin (smeltet) 1 ½ dl Melk 3 dl Hvetemel 1 ½ ts Bakepulver 2 Epler (i biter) Sukker og kanel

Ingredienser:

Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
  1 kake   60 min Enkel

2 Egg
1 ½ dl Sukker
3 ss Margarin (smeltet)
1 ½ dl Melk
3 dl Hvetemel
1 ½ ts Bakepulver
4 – 6 Epler (i biter)
  Sukker og kanel

Tilbehør:

Pisket krem, og/eller
  1 porsjonVaniljesaus, for oppskrift trykk her

Slik gjør du:

1 Sett ovnen på 175°C , og
– Smør en kakeform
2 (Skrell, og)
– Rens eplene, og
– Skjær dem i båter
3 Pisk eggedosis av egg og sukker
4 Sikt inn mel og bakepulver og vend inn melk og margarin
5 Hell halvparten av røra i en form, og
– Dekk den med eplebiter
– Hel over resten av røra, og
– Legg eplebitene på toppen i et pent mønster
– Dryss over sukker og kanel

6 Stekes i 40 minutter, nederst i ovnen
7 Avkjøles på rist

Mormors Eplekake Ingredienser: 2 Egg 1 ½ dl Sukker 3 ss Margarin (smeltet) 1 ½ dl Melk 3 dl Hvetemel 1 ½ ts Bakepulver 2 Epler (i biter) Sukker og kanel

Tips! Du trenger ikke å lage eplekaken i ei rund springform, andre former, slik som for eksempel, brødformer går også bra!

Mormors Eplekake Ingredienser: 2 Egg 1 ½ dl Sukker 3 ss Margarin (smeltet) 1 ½ dl Melk 3 dl Hvetemel 1 ½ ts Bakepulver 2 Epler (i biter) Sukker og kanel https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger:

  • Forfatter: Owetz, Eli, Åhman
  • Tittel: «Ett betre mennenske»
  • Originaltittel: «Et bättre männinska»
  • Oversatt av: Mona Berge
  • Sjanger: feelgood, reto-(romantikk), samtid
  • Sider: 367
  • Forlag: HarperCollins
  • Utgitt: 2023
  • Tilegnet: Leseksemplar fra HarperCollins

Flere bøker av Eli, Åhman Owetz:

Owetz, Eli, Åhman (2023) «Et bedre menneske», HarperCollins OG Mormors Eplekake Ingredienser: 2 Egg 1 ½ dl Sukker 3 ss Margarin (smeltet) 1 ½ dl Melk 3 dl Hvetemel 1 ½ ts Bakepulver 2 Epler (i biter) Sukker og kanel https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s