Utfordringen 2019: Surdeig etter oppskrift fra Baker Brun

Denne uken har jeg laget Surdeig etter oppskrift fra Baker Brun (2018), “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst“, side 91. og jeg må ærlig innrømme at surdeig er antagelig ikke noe for meg. Jeg så langt har jeg lagt surdeigen to ganger, og den vil ikke fungere. I dag derimot, etter at jeg hadde skrapet en ny porsjon surdeig som ikke fungerer i rasket, leser jeg oppskriften igjen og ser at jeg har gjort feil ikke bare en feil men to. Så mange ganger som jeg har lest oppskriften … Ja, ja, men det er nok grunnen til at det ikke har fungert så langt. Å, hva jeg har gjort feil? Jo jeg glemte salt dag 4, og jeg satte deigen ikke i kjøleskapet mellom dag fire og dag fem.

Bilde til venstre: Surdeigen dag 3 – Bilde til høyre: Surdeigen dag 5 — Så, Ja, det er absolutt noe feil her!

Slik lager du surdeig etter oppskrift fra Baker Brun:

Det tar 5 dager å lage en surdeig. Når du først har laget den, kan du ta vare på den i ett glass i kjøleskapet, så har du hver gang du vil lage noe med surdeig. Dagen før du skal bruke surdeigen gjentar du fremgangsmåten for dag 4 i oppskriften nedenfor. På bakedagen lar du 100 g surdeig bli igjen på glasset. På den måten har du alltid surdeig.

Dag 1

5 dl Vann (fingervarmt)
500 g Sammalt rug, fin

Bland fingervarmt vann, med mel. Dekk bollen med plast og la den stå i romtemperatur til neste dag

Dag 2

5 dl Vann (fingervarmt)
500 g Sammalt rug, fin
150 g Deig fra dag 1 (kast resten)

Bland fingervarmt vann, med mel og deig fra dag 1. Dekk bollen med plast og la den stå i romtemperatur til neste dag

Dag 3

5 dl Vann (kaldt)
500 g Sammalt rug, fin
100 g Deig fra dag 1 (kast resten)
1 ss Havsalt

Nå skal du se at deigen har begynt å gjære. Hvis den ikke gjør det, har noe gått galt og du må begynne på nytt igjen. Dersom det er en reaksjon i deigen fortsetter du slik

Bland kaldt vann, med mel og deig fra dag 2. Dekk bollen med plast og la den stå i romtemperatur til neste dag

Dag 4

5 dl Vann (fingervarmt)
500 g Sammalt rug, fin
150 g Deig fra dag 1 (kast resten)
1 ss Havsalt

Bland kaldtvann, med mel og deig fra dag 3. Dekk bollen med plast og la den stå i kjøleskapet til neste dag. Nå har du en surdeig.

Dag 5

Bruk surdeigen til å bake ulike surdeigsbrød, grove eller fine. Ta vare på 100 g surdeig som du oppbevarer i kjøleskapet.

NB! Surdeigen bør brukes minst 1 gang i måneden – hvis du ikke gjør det kan du “mate den” med litt mel og vann

Nå vet jeg hva jeg gjorde feil, så jeg begynner på nytt med godt pågangsmot, krysser fingrene og håper at det går bedre neste gang. Jeg begynner på en ny deig i morgen tidlig – så følg med i neste uke, og se om det blir et surdeigbrød eller ikke til slutt. Jeg er i alle fall spent på om det går bedre gang nummer tre.

Baker Brun (2018), "Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst"

Les gjerne også tidligere blogginnlegg om utfordringen 2019: Bak igjennom hele Baker Brun (2018), “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst” :

Oppskriftene er gjengitt med tillatelse fra Baker Brun

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s