«Mørk ild» og Grovt brød med sirup

Denne uka har jeg lest «Mørk ild» av C.J. Sansom, som er den andre boka i serien om Matthew Shardlake.  Så langt må jeg bare si at jeg elsker bøkene til Christopher John “C.J.” Sansom. Det er utrolig spennende med det historiske preget og tilknytningen til Thomas Cromwell og Henry VIII. Det beste av alt, er at det virker som om Sansom faktisk kjenner godt til den tiden han skriver om. Ja, det bør vi faktisk kunne forutsette, siden han har en doktorgrad (PhD) i historie. «Mørk ild» inneholder flere historiske detaljer enn den første boka om Shardlake. Det at vi får et større innblikk i blant annet den tids London, til rettssystemet, og den sosiale rangorden gjør at jeg faktisk likte denne boka bedre enn den første. Grunnen til det kan også være at vi faktisk blir bedre kjent med bokas hovedperson.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på grovt brød med sirup etter oppskrift fra Baker Brun, for oppskrift tykk HER

Året er 1540, og Matthew Shardlake blir av en venn bedt om å hjelpe han med å forsvare ei niese, som er anklaget for mord. Han holder på tape saken, da Thomas Cromwell gir han to ukers utsettelse, hvis Matthew Shardlake på tar seg en sak for han. Dermed blir Shardlake viklet inn i nok et politisk spill, som blant innbefattet gresk ild, og gjenoppdagelsen av formelen for den. – Et gammelt masseødeleggelses våpen.

Sansom, C.J. (2009) «Mørk ild». Press
Sansom, C.J. (2009) «Mørk ild». Press

Jeg falt pladask for denne boka, som er akkurat slik ei god krim bok bør skrives etter min smak: Velskrevet skrevet, oversiktlig historie, ikke alt for mange involverte personer og ikke for makabre beskrivelser. I tillegg kan man ikke unngå å bli glad i bokas hovedperson, som er så uheldig å bli født med en pukkelrygg. Til tross for sitt handikap, og alle de stygge og sårende kommentarene han får på grunn av dette lytet, er han blitt en fremragende advokat (og etterforsker). I bøkene fremstår han som veldig bevist sitt handikap, og de konsekvensene dette har for hans status og ikke minst for hans sosiale liv (les: kjærlighetsliv). Likevel forelsker han seg i en kvinne langt over egen stand i denne boka, og håper at hun skal gjengjelde hans følelser. Som leser føler jeg med han, og håper selvfølgelig at alt skal gå bra med han. Dette er en historisk krimfortelling, som jeg likte utrolig godt. Uten tvil, terningkast: 6

Grovt brød med sirup etter oppskrift fra Baker Brun

Dette er Baker Brun sin oppskrift på Grove brød med sirup (Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst», side 20-21). Grovt brød med sirup lages i to omganger, en fordeig og en hoveddeig. Fordeigen skal bare stå i 20 minutter – så det er ikke spesielt mye arbeid med brødene, selv om det er en fordeig og en hoveddeig. Denne brødoppskriften gjør iallefall stor lykke hjemme hos meg – Det blir fem flotte brød, som er like gode i matpakken som til frokost eller til kvelds.

Grovt brød med sirup etter oppskrift fra Baker Brun (side 20-21) Ingredienser: Fordeig: 500 g Sammalt rug, grovt 100 g Sammalt rug, fint 100 g Siktet rugmel 35 g Salt 1,2 l Vann (romtemperert) Hoveddeig: 1½ kg Hvetemel 1½ dl Sirup (mørk) 100 g Margarin 1 pk Gjær Smeltet smør og vann til pensling med sirup etter oppskrift fra Baker Brun (side 20-21) Ingredienser: Fordeig: 500 g Sammalt rug, grovt 100 g Sammalt rug, fint 100 g Siktet rugmel 35 g Salt 1,2 l Vann (romtemperert) Hoveddeig: 1½ kg Hvetemel 1½ dl Sirup (mørk) 100 g Margarin 1 pk Gjær Smeltet smør og vann til pensling
Grovt brød med sirup etter oppskrift fra Baker Brun (side 20-21)
Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
5 brød 3 timer Middels
Grovt brød med sirup etter oppskrift fra Baker Brun (side 20-21) Ingredienser: Fordeig: 500 g Sammalt rug, grovt 100 g Sammalt rug, fint 100 g Siktet rugmel 35 g Salt 1,2 l Vann (romtemperert) Hoveddeig: 1½ kg Hvetemel 1½ dl Sirup (mørk) 100 g Margarin 1 pk Gjær Smeltet smør og vann til pensling
Grovt brød med sirup etter oppskrift fra Baker Brun (side 20-21)

Ingredienser:

Fordeig:

500 g Sammalt rug, grovt
100 g Sammalt rug, fint
100 g Siktet rugmel
35 g Salt
1,2 l Vann (romtemperert)

Hoveddeig:

1½ kg Hvetemel
1½ dl Sirup (mørk)
100 g Margarin
1 pk Gjær
  Smeltet smør og vann til pensling
Grovt brød med sirup etter oppskrift fra Baker Brun (side 20-21) Ingredienser: Fordeig: 500 g Sammalt rug, grovt 100 g Sammalt rug, fint 100 g Siktet rugmel 35 g Salt 1,2 l Vann (romtemperert) Hoveddeig: 1½ kg Hvetemel 1½ dl Sirup (mørk) 100 g Margarin 1 pk Gjær Smeltet smør og vann til pensling
Grovt brød med sirup etter oppskrift fra Baker Brun (side 20-21)

Slik gjør du:

1 Lag fordeigen:
– Bland mel, salt og vann i en bakebolle, og
– Rør til alt er blandet
– La det så i 20 minutter
2 Hoveddeigen:
– Bland hvetemel, sirup og margarin inn i fordeigen
– Smuldre i gjæren
– Elt deigen godt
– Dekk bakebollen, og
– La det heve til dobbel størrelse
Ca. 1 time
3 Ta deigen ut på lett melet bakebord, og
– Del i fem like store emner, og
– Form dem til brød
– Legg dem ved siden av hverandre i en smurt langpanne,
med en fingers mellomrom
– Pensle med smør mellom brødene, og
– Dekk brødene, og la dem heve til dobbel størrelse
Ca. 45 min.
4 Pensle brødene med vann, og
– Stek dem på nederste rille, på 200 grader i 30 minutter
– Senk temperaturen til 180 grader, og
– Stek videre i 20-30 minutter
– Avkjøles på rist
Grovt brød med sirup etter oppskrift fra Baker Brun (side 20-21) Ingredienser: Fordeig: 500 g Sammalt rug, grovt 100 g Sammalt rug, fint 100 g Siktet rugmel 35 g Salt 1,2 l Vann (romtemperert) Hoveddeig: 1½ kg Hvetemel 1½ dl Sirup (mørk) 100 g Margarin 1 pk Gjær Smeltet smør og vann til pensling
Grovt brød med sirup etter oppskrift fra Baker Brun (side 20-21)

Oppskriften er fra Baker Brun (2018), “Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst” , og er gjengitt med tillatelse fra Baker Brun.

Generelle opplysninger om dagens bok:

  • Forfatter: C.J. Sansom
  • Tittel: «Mørk ild»
  • Serie: «Matthew Shardlake #2»
  • Original tittel: «Dark fire»
  • Sjanger: Historisk litt., Krim., Spenning
  • Sider: 555
  • Forlag: Press
  • Utgitt: 2009
  • Lånt på Moholt bibliotek

Flere bøker om Matthew Shardlake:

Sansom, CJ (2008) «Oppløsning», Forlaget Press, for å lese min vurdering, TRYKK HER

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s