«The other Boleyn girl» av Philippa Gregory og mormors Karamellpudding

Endelig har jeg rotet meg til å lese «The other Boleyn girl» som er skrevet av Philippa Gregory. Det var jammen på tide – «alle andre» har lest den, men ikke jeg. Nå har jeg jo selvfølgelig sett filme, men boka har liksom aldri blitt lest. Den har bare stått helt alene i bokhylla, og ventet på at også jeg skulle kaste meg over den! Jeg tror at «The other Boleyn girl» var den første romanene hun skrev Gregory skrev. Men helt sikker er jeg ikke. Etter den har hun i alle fall skrevet en hel rekke bøker om Rosekrigen og Tudortiden.

For å hoppe rett til oppskriften på Karamellpudding (mormors) – trykk HER

Gregory, Philippa (2001) «The other Boleyn girl», HarperCollins Publishers og Karamellpudding Ingredienser 7 ss Sukker 3 Egg ½ l H-melk 1½ ss Sukker ½ ts Vaniljesukker

Boka starter i 1521, og Henrik VIII (Henry VIII) er gift med Catherine Aragon. Hun har så langt ikke lyktes med å gi Henrik en levende sønn og arving til den engelske tronen. Kong Henrik som er glad i kvinner, kaster sine øyne på en av hoffdamene – 14- år gamle Mary Boleyn, som er gift med William Carey. Likevel bestemmer hennes far, Thomas Boleyn, og hennes onkel, Thomas Howard, at Mary skal flørte med kongen, bli hans elskerinne og føde hans sønn – som da forhåpentligvis vil bli tronarving og den neste engelske kongen. Det tar faktisk ikke så lang tid, før Mary blir kongens elskerinne, og hun blir gravid. Men i mellomtiden har hennes eldre søster Anne returnert fra Frankrike, til det engelske hoffet. Og hvem er et kongen kaster sitt lengselsfulle blikk på nå? ….

Gregory, Philippa (2001) «The other Boleyn girl», HarperCollins Publishers og Karamellpudding Ingredienser 7 ss Sukker 3 Egg ½ l H-melk 1½ ss Sukker ½ ts Vaniljesukker

Nå er jo Gregory historiker, men en bør likevel huske på at bøkene hennes er en fiksjon. Selv om hendelser og personer har rot i virkeligheten, så er dette ikke en historisk faktabok eller en biografi. Gregory har fått kritikk for at hun er historisk unøyaktig, og legger til litt for mye i bøkene sine. Jeg synes det er helt greit – nei, ikke bare helt greit, jeg synes det er flott. For på denne måten klarer hun å skape liv i personene og i historien; Personene får karakter og liv, og historien blir mer interessant. Hadde det vært de rene «fakta», jeg var ute etter, ville jeg jo heller ha lest en historiebok, en biografi eller ei fagbok. Jeg, som leser, synes at Gregory skriver bra. Hun har ett flott språk, gode skildringer- I tillegg synes jeg også at hun fremviser stor fortellerglede. Det gjør at jeg som leser blir mer interessert, og koseer meg med å lese boka. Jeg oppsøker (heller) andre kilder for å utdype og sjekke min egen kunnskap og forståelse for denne viktige tiden i engelsk historie. Terningkast: 5

Gregory, Philippa (2001) «The other Boleyn girl», HarperCollins Publishers og Karamellpudding Ingredienser 7 ss Sukker 3 Egg ½ l H-melk 1½ ss Sukker ½ ts Vaniljesukker

Karamellpudding (mormors)

Da jeg var barn, elsket jeg mormor sine desserter – og spesielt hennes Karamellpudding. Dette er hennes oppskrift på karamellpudding – den smelter nesten på tungen.

Karamellpudding Ingredienser 7 ss Sukker 3 Egg ½ l H-melk 1½ ss Sukker ½ ts Vaniljesukker

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
4 – 6Enkel/middels

Ingredienser:

7 ss Sukker
3 Egg
½ l      H-melk
1½ ss Sukker
½ ts    Vaniljesukker
Mormors karamellpudding: Ingredienser 7 ss Sukker 3 Egg ½ l H-melk 1½ ss Sukker ½ ts Vaniljesukker
Karamellpuddingen stekt i brødform

Slik gjør du:

1 Sett ovnen på 100°C
– Sett langpanna litt under midt i ovnen
2 Kok opp vann, og
– Hell det i langpanna
3 Sett 4-6 porsjonsformer eller 1 avlang brødform i langpanna
4 Smelt 7 ss sukker til karamell (bruk ei stekepanne)
5 Ta ut forma/formene ut av stekeovnen, og
– Hell i karamellen
– Drei litt rundt, så karamellen dekker bunnen
6. Rør sammen egg, vaniljesukker og sukker sammen i en bolle,  
– Tilsett melk, og
– Rør godt sammen
7 Hell Blandingen i forma/formene
–  Settes inn i stekeovnen, og
– Stekes i ca. 1 time til puddingen
– Til puddingen har stivnet
NB! Den skal være litt riklete i midten
8. La den stå i kjøleskapet minst natta over så den får satt seg
9. Hvelves på fat og,
–  Pyntes eventuelt karamellpynt eller med pisket krem

Karamellpudding Ingredienser 7 ss Sukker 3 Egg ½ l H-melk 1½ ss Sukker ½ ts Vaniljesukker
Karamellpudding stekt i porsjonsform

Generelle opplysninger om dagens bok:

Gregory, Philippa (2001) «The other Boleyn girl», HarperCollins Publishers og Karamellpudding Ingredienser 7 ss Sukker 3 Egg ½ l H-melk 1½ ss Sukker ½ ts Vaniljesukker

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s