«Den største julegaven» av Joanna Bolouri og Plomme-langpannekake

 

Det er første søndag i advent og jeg har nettopp lest ferdig årets første julebok. I år ble det «Den største julegaven» som er skrevet av Joanna Bolouri. Boka bare oser av jul og romantikk.

Hvis du ønskerå hoppe rett oppskriften på Plomme-langpannekake, TRYKK HER!

Bolouri, Joanna (2021) «Den største julegaven», Vigmostad Bjørke OG Plommekake med smuldrelokk Ingredienser 100 g	Smør (mykt) 100 g	Sukker 2	Egg (romtempererte) 500 g	Mel 4 ts	Bakepulver 2-2 ½ dl	Melk Plommefyll: 1 kg	Plommer (røde) 1 -2 ss	Sukker 1 -2 ss	Kanel  Smuldredeig: 300 g	Hvetemel 200 g	Sukker 150 g	Smør  https://heidisboble.no/ @heidisboble

I boka møter vi Nick, som er arbeidsledig. Han har fått sparken fra et velrennomert advokatfirma. Selvtilliten er lav, depresjonen er nær. Romkameraten hans Matt forsøker å muntre han opp, men selvbildet blir ikke bedre når det eneste han får tilbud om av nye jobber, er stillingen som julenisse på et kjøpesenter. Her møter han Alfie, en liten gutt med et eneste juleønske – at mammaen hans skal bli glad igjen. …

Bolouri, Joanna (2021) «Den største julegaven», Vigmostad Bjørke OG Plommekake med smuldrelokk Ingredienser 100 g Smør (mykt) 100 g Sukker 2 Egg (romtempererte) 500 g Mel 4 ts Bakepulver 2-2 ½ dl Melk Plommefyll: 1 kg Plommer (røde) 1 -2 ss Sukker 1 -2 ss Kanel Smuldredeig: 300 g Hvetemel 200 g Sukker 150 g Smør https://heidisboble.no/ @heidisboble

Dette er en skikkelig hyggelig bok som bare oser av romantikk og jul. Boka er godt skrevet, den er logisk oppbygd og har en grei fremdrift. Personene i boka er hyggelige, og det er nesten umulig å ikke bli glad i dem. Favorittfiguren min var merkelig nok Matt, bestevennen og romkameraten til Nick. Ja, ikke til å begynne med kanskje, men han vokste som karakter og et mer romslig og godhjertet menneske skal man virkelig lete lenge etter (Selv om han har en del feil og mangler, som de fleste). Alfie var helt skjønn, og jeg synes Bolouri har gjort en fantastisk jobb i å beskrive en utrolig veslevoksen, veltilpasset aktiv og livlig fire- fem-årig gutt. Selve historien var varm og god med humoristiske undertoner. Jeg likte historiene den arbeidsledige Nick, om vennskapet mellom Nick og Matt, og om hvordan vennskapet mellom Sarah og Nick begynner. Men for å være helt ærlig, likte jeg ikke det romatiske plottet til å begynne med, og lurte veldig på hvordan Bolouri hadde tenkt å ro dette i land (for som leser bare visste du jo hvordan dette ville gå). Men overraskende nok, syntes jeg at hun klarte det både elegant og riktig. Når det kommer til terningkastet, er jeg litt usikker. Jeg tenkte først å gi boka et terningkast fire, for jeg var usikker på om jeg egentlig likte plottet. For meg var Matt og Nick på en måte for gode venner til at slutten kunne bli som den ble. Likevel, havnet jeg til slutt på en 5-er, for likte måten boka er skrevet på, disposisjonen og personene. Boka er enkel, humoristisk og utrolig varmt skrevet, med gode personskildringer og noen skikkelig fornøyelige betraktninger. Boka er absolutt leseverdig og anbefales på det sterkeste. Terningkast: 5.

Plomme-langpannekake

Selv om det ikke er advent riktig enda, tjuvstarter vi med en enkel og rei plommekake. Kaka er skikkelig enkel å lage, og den rekker til mange. Det som ikke blir spist opp kan legges i fryseren til en annen dag.

Plommekake med smuldrelokk Ingredienser 100 g Smør (mykt) 100 g Sukker 2 Egg (romtempererte) 500 g Mel 4 ts Bakepulver 2-2 ½ dl Melk Plommefyll: 1 kg Plommer (røde) 1 -2 ss Sukker 1 -2 ss Kanel Smuldredeig: 300 g Hvetemel 200 g Sukker 150 g Smør https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
Ca 1290 minutterEnkel

Ingredienser:

100 gSmør (mykt)
100 gSukker
2Egg (romtempererte)
500 gMel
4 tsBakepulver
2-2 ½ dlMelk

Plommefyll:

1 kgPlommer (røde)
1 -2 ssSukker
1 -2 ssKanel

Smuldredeig:

300 gHvetemel
200 gSukker
150 gSmør

Tilbehør (valgfritt):

Vaniljesaus – for oppskrift, trykk HER
Krem (pisket)

Plommekake med smuldrelokk Ingredienser 100 g Smør (mykt) 100 g Sukker 2 Egg (romtempererte) 500 g Mel 4 ts Bakepulver 2-2 ½ dl Melk Plommefyll: 1 kg Plommer (røde) 1 -2 ss Sukker 1 -2 ss Kanel Smuldredeig: 300 g Hvetemel 200 g Sukker 150 g Smør https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Sett ovnen på 200 grader
– Legg Bakepapir i en lanpanne Ca 30 X40 cm
– Smør sidene / det som ikke dekkes av bakepapiret
2 Rør smør og sukker lyst og luftig
– Tilsett eggene, et om gangen, og Pisk godt mellom hvert egg
– Tilsett melk og mel
– Bland godt
Deigen skal være brebar (men ikke flytende)
3 Fordel deigen i langpanna
4 Legg over plommene
5 Bland sammen smuldre deigen, og
Strø den over plommene
6 Strø over rikelig med sukker og kanel
7 Stekes i ca 40 min.
8 Avkjøles
– Skjæres i biter og
– Server gjerne med vanljesaus og/eller pisket krem

Plommekake med smuldrelokk Ingredienser 100 g Smør (mykt) 100 g Sukker 2 Egg (romtempererte) 500 g Mel 4 ts Bakepulver 2-2 ½ dl Melk Plommefyll: 1 kg Plommer (røde) 1 -2 ss Sukker 1 -2 ss Kanel Smuldredeig: 300 g Hvetemel 200 g Sukker 150 g Smør https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger om dagens bok:

 • Forfatter: Bolouri, Joanna
 • Tittel: «Den største julegaven»
 • Originaltittel: «All I want for Christmas»
 • Oversatt av: Helene Limås
 • Sjanger: feelgood, romantikk, chick.litt., jul, samtid
 • Sider: 333
 • Forlag: Vigmostad & Bjørke
 • Utgitt: 2021
 • Først utgitt: 2020 (Quercus Editions Limited, London)
 • Tilegnet: Leseeksemplar fra forlaget

Bolouri, Joanna (2021) «Den største julegaven», Vigmostad Bjørke OG Plommekake med smuldrelokk Ingredienser 100 g Smør (mykt) 100 g Sukker 2 Egg (romtempererte) 500 g Mel 4 ts Bakepulver 2-2 ½ dl Melk Plommefyll: 1 kg Plommer (røde) 1 -2 ss Sukker 1 -2 ss Kanel Smuldredeig: 300 g Hvetemel 200 g Sukker 150 g Smør https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s