Terry, Pamela (2022) «Under vinrankene» med Mormors Plommekake

 

 

For ei stund siden fikk jeg forespørsel fra Vigmostad Bjørke om jeg ville lese en familiesaga fra Sørstatene; «Under vinrankene» og det ville jeg selvfølgelig. Romanen er skrevet av den amerikanske forfatteren Pamela Terry. Hun er bosatt i Georgia, hvor denne romanen starter og tilbringer etter sigende mye tid i Skottland, hvor denne romanen slutter.

For å hoppe rett til oppskriften på Mormors Plommekake med karamellsaus -, trykk HER

Terry, Pamela (2022) «Under vinrankene – en familiesaga fra Sørstatene», Vigmostad Bjørke OG Mormors plommekake med Plommekaramellsaus Ingredienser 3 Egg 3 dl Sukker 3 dl Rømme (lett) 4 dl Hvetemel 2 ts Bakepulver 1ts Kardemomme 1 ts Kanel 750 g Plommer (uten stein, frosne) Topping: 1-2 ss Perlesukker (eller vanlig sukker) 2-3 ts Kanel 50 g Mandler (hakket) Plommekaramell: 2 ½ dl Plommesaft (usukret) 300 g Sukker 2 ss Sirup (gjerne mørk) 30 g Smør 3 dl Fløte 2 ts Vaniljesukker ¼ ts Salt https://heidisboble.no/ @heidisboble

I «Under vinrankene» blir vi kjent med familien Bruce fra Wesleyan i Georgia, gjennom den eldste datteren Lilia sine øyne. Da moren i familien plutselig dør (under vinrankene) bak familiegodset, må Lilia og broren Henry dra tilbake til hjemstedet for å hjelpe søsteren Abigail med begravelsen. Morens dødsfall og tilbakekomsten til hjemstedet vekker gamle minner samtidig som det avsløres gamle hemmeligheter …

Terry, Pamela (2022) «Under vinrankene – en familiesaga fra Sørstatene», Vigmostad Bjørke OG Mormors plommekake med Plommekaramellsaus Ingredienser 3 Egg 3 dl Sukker 3 dl Rømme (lett) 4 dl Hvetemel 2 ts Bakepulver 1ts Kardemomme 1 ts Kanel 750 g Plommer (uten stein, frosne) Topping: 1-2 ss Perlesukker (eller vanlig sukker) 2-3 ts Kanel 50 g Mandler (hakket) Plommekaramell: 2 ½ dl Plommesaft (usukret) 300 g Sukker 2 ss Sirup (gjerne mørk) 30 g Smør 3 dl Fløte 2 ts Vaniljesukker ¼ ts Salt https://heidisboble.no/ @heidisboble

«Under vinrankene», er en roman som rører en i hjertet, ikke for selve historien, men for den måten den er formidlet på. Terry skriver så vidunderlig behagelig og malerisk, at det er en fryd å lese det hun skriver. Selve historien har et viktig budskap og det er nok viktig at den fortelles. Likevel var det selve fortellerkunsten jeg forelsket meg i, ikke i selve historien eller personene. Beskrivelsene, sanseinntrykkene, følelsene var det jeg la mest merke til. Likevel ville de ikke ha fungert hvis historien ikke var der – Hvis du forstår hva jeg mener. For en (god) del år siden var det en del diskusjoner og fokus på mellomrom eller tomrom og betydningen av det. Da jeg leste denne boka la jeg mer merke til elementene og fortellingene som ikke var direkte knyttet til historien, enn de som var det. Likevel, ville ingen av delene vært hva de var, om de ikke stod der side om side. «Under vinrankene» av Pamela Terry er en vakkert, men enkelt skrevet bok, jeg gleder meg allerede til å lese mer fra henne, og triller et velfortjent terningkast; 6.

Mormors Plommekake med karamellsaus

Dette er ei skikkelig god Plommekake, som lages på avrente frosne plommer, og serveres med en fyldig karamellsaus smaksatt med plommesaft. Opprinnelig lagde mormor denne kaka med hermetiserte plommer. Plommene gikk til kaka, og laken ble kokt ned og servert ved siden av. Så det kan en også gjøre, men da må sukkermengden i kaka halveres og karamellsausen må enten sløyfes eller kokes på den sukkerlaken som plommene er nedlagt i.

Mormors plommekake med Plommekaramellsaus Ingredienser 3 Egg 3 dl Sukker 3 dl Rømme (lett) 4 dl Hvetemel 2 ts Bakepulver 1ts Kardemomme 1 ts Kanel 750 g Plommer (uten stein, frosne) Topping: 1-2 ss Perlesukker (eller vanlig sukker) 2-3 ts Kanel 50 g Mandler (hakket) Plommekaramell: 2 ½ dl Plommesaft (usukret) 300 g Sukker 2 ss Sirup (gjerne mørk) 30 g Smør 3 dl Fløte 2 ts Vaniljesukker ¼ ts Salt https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
1 kake75 min.Enkel

Ingredienser:

3Egg
3 dlSukker
3 dlRømme (lett)
4 dlHvetemel
2 tsBakepulver
1tsKardemomme
2 tsKanel
750 gPlommer (uten stein, frosne)

Topping:

1-2 ssPerlesukker (eller vanlig sukker)
2-3 tsKanel
50 gMandler (hakket)

Plommekaramellsaus:

2 ½ dlPlommesaft (usukret)
200 gSukker
2 ssSirup (gjerne mørk)
30 gSmør
3 dlFløte
2 tsVaniljesukker
¼ tsSalt

Mormors plommekake med Plommekaramellsaus Ingredienser 3 Egg 3 dl Sukker 3 dl Rømme (lett) 4 dl Hvetemel 2 ts Bakepulver 1ts Kardemomme 1 ts Kanel 750 g Plommer (uten stein, frosne) Topping: 1-2 ss Perlesukker (eller vanlig sukker) 2-3 ts Kanel 50 g Mandler (hakket) Plommekaramell: 2 ½ dl Plommesaft (usukret) 300 g Sukker 2 ss Sirup (gjerne mørk) 30 g Smør 3 dl Fløte 2 ts Vaniljesukker ¼ ts Salt https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Tin plommene, og
– Renn av og ta vare på overflødig saft
– Sett ovnen på 175 grader
– Legg bakepapir i bunnen av ei rund kakeform 24 cm
– Smør forma
– Hakk mandlene
2 Pisk egg og sukker til eggedosis
3 Pisk inn rømmen, og
– Vend inn hvetemel, kanel, kardemomme og bakepulver
4 Hell omtrent ½ -parten av røra i kakeforma
– Legg halvparten av plommene over
– Hell over resten av røra
– Legg de resterende plommene på toppen
5 Strø over hakkete mandler, sukker og kanel
6 Stekes på nederste rille i ca 60 -70 min.
– Sjekk med kakepinne om den er ferdig stekt
Legg eventuelt over litt aluminiumsfolie hvis den begynner å bli litt brent på toppen
7 Avkjøl kaken helt i forma
8 Lag plommekaramellen mens kaka stekes:
– Ha den avrente plommesafta, sukker og sirup i en kasserolle
– Sett plata på middels varme
– Rør litt på kasserollen når sukkeret smelter og det begynner å koke
Du trenger ikke røre, bare bevege kasserollen litt
– La det koke til det er blitt en dyp gylden farge
Ca 123-124 grader
– Ta Kasserollen vekk fra pannen
– Tilsett fløte og smør
– Rør til karamellen har roet seg og karamellen har samlet seg
– Rør inn vaniljesukkeret
– La det kjøle seg ned litt
– Hell over i serveringsmugge
9 Løsne kaka fra formen med en skarp kniv
– Fjern bakepapiret og
– Sett kaka over på et passende fat.
– Serveres med karamellsausen over eller ved siden av
gjerne sammen med is eller pisket krem

Mormors plommekake med Plommekaramellsaus Ingredienser 3 Egg 3 dl Sukker 3 dl Rømme (lett) 4 dl Hvetemel 2 ts Bakepulver 1ts Kardemomme 1 ts Kanel 750 g Plommer (uten stein, frosne) Topping: 1-2 ss Perlesukker (eller vanlig sukker) 2-3 ts Kanel 50 g Mandler (hakket) Plommekaramell: 2 ½ dl Plommesaft (usukret) 300 g Sukker 2 ss Sirup (gjerne mørk) 30 g Smør 3 dl Fløte 2 ts Vaniljesukker ¼ ts Salt https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger om dagens bok:

  • Forfatter: Terry, Pamela
  • Tittel: «Under vinrankene»
  • Undertittel: «En familiesaga fra Sørstatene»
  • Originaltittel: « The Sweet Smell of Muscadines »
  • Oversatt av: Anlaug Lia
  • Sjanger: Fiksjon, samtid, chick.litt,
  • Sider: 336
  • Forlag: Vigmostad Bjørke
  • Utgitt: 2022
  • Tilegnet: Leseeksemplar fra forlaget

Terry, Pamela (2022) «Under vinrankene – en familiesaga fra Sørstatene», Vigmostad Bjørke OG Mormors plommekake med Plommekaramellsaus Ingredienser 3 Egg 3 dl Sukker 3 dl Rømme (lett) 4 dl Hvetemel 2 ts Bakepulver 1ts Kardemomme 1 ts Kanel 750 g Plommer (uten stein, frosne) Topping: 1-2 ss Perlesukker (eller vanlig sukker) 2-3 ts Kanel 50 g Mandler (hakket) Plommekaramell: 2 ½ dl Plommesaft (usukret) 300 g Sukker 2 ss Sirup (gjerne mørk) 30 g Smør 3 dl Fløte 2 ts Vaniljesukker ¼ ts Salt https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s