Risdessert – RIZ a la Trautmansdorf

RIZ a laTrauttmansdorff (Ris al la stoler du på landsbyen) er en dessert som er nevnt i Anne Franks dagbok. Den består av ris, rosiner, melk og krem, smaksatt med appelsin (eller sitron). Anne Frank skriver menyen ned på maskin, og Auguste van Pels lager maten i anledning av feiringen av Miep and Jan Gies første bryllupsdag. På Anne sin meny står det at de bruker surrogat – det gjør ikke jeg siden det nok er vanskeligere å finne surrogatproduktene enn de ingredensene som faktisk skal i desserten. Herr van Pels og Anne, serverte puddingen med sukker, kanel og bringebær, jeg serverer den med bringebærsaus.

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
43 timerEnkel

RIZ al la trautmansdorf Ingredienser 5 dl Melk 50 g Sukker 1 remse Appelsinskall 1 ss Vaniljesukker 1 klype Salt 75 g Ris 2 pl Gelatin 30 g Rosiner 1½ dl Kremfløte (pisket) Bringebærsaus: 100 g Bringebær 1 Appelsin (presset) 2 ss Sukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

Ingredienser:

5 dlMelk
50 gSukker
1 – 2 remserAppelsinskall (eller sitronskall)
1 ssVaniljesukker
1 klypeSalt
75 gRis
2 ½ plGelatin
30 gRosiner
1½ dlKremfløte (pisket)

Bringebærsaus:

100 gBringebær
1Appelsin (presset)
2 ssSukker

RIZ al la trautmansdorf Ingredienser 5 dl Melk 50 g Sukker 1 remse Appelsinskall 1 ss Vaniljesukker 1 klype Salt 75 g Ris 2 pl Gelatin 30 g Rosiner 1½ dl Kremfløte (pisket) Bringebærsaus: 100 g Bringebær 1 Appelsin (presset) 2 ss Sukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Ha melk, appelsinskall, sukker, vaniljesukker og salt i en kasserolle
– Kok opp på middels varme
– Rør i risen
– Kok opp
– Slå ned varmen
– Sett på lokk, og
– La det hele småkoke i ca 30 min.
Rør av og til
2 Legg gelatinblande i kaldt vann, og
– La dem ligge i min. 5 min.
3 Ta melkeblandingen av varmen,
– Klem vannet u av gelatinbladene, og
-Rør dem inn i melkeblandingen
– Rør inn rosiner
4 Avkjøl melkeblandingen,
Til den begynner å stivne
5 Pisk fløten stiv, og
– Rør den i melkebladingen
6 Skyll kaffekopper eller former i kaldt vann
– Fordel puddingen i formene
– Settes i kjøleskap i min. 2 timer
Til de er stivnet
7 Lag bringebær sausen:
– Press appelsinen, og
– Ha saften i en kasserolle sammen med sukker og bringebær
– Varm opp,
Til sukkeret er smeltet
Pass på at (noen av) bærene holder seg litt hele
Hvis du ønsker en tykkere saus,
Bland inn litt potetmel eller ½ plate gleatin
8 Dypp formene med pudding raskt i varmt vann,
– Snu dem på et serveringsfat,
– Fordel litt bringebærsaus rundt
9 Serveres sammen med resten av bringebærsausen

RIZ al la trautmansdorf Ingredienser 5 dl Melk 50 g Sukker 1 remse Appelsinskall 1 ss Vaniljesukker 1 klype Salt 75 g Ris 2 pl Gelatin 30 g Rosiner 1½ dl Kremfløte (pisket) Bringebærsaus: 100 g Bringebær 1 Appelsin (presset) 2 ss Sukker https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a comment