Påskekrim med «Mørkets gjerninger» av Elizabeth George og Dekorative og myke kuvertbrød

For en stund siden leste jeg «For Elenas skyld» av Elizabeth George, og var egentlig ikke helt overvettes begeistret. Så da jeg var på biblioteket for å finne meg påskelektyre tenkte jeg at jeg skulle forsøke med en bok til – Jeg kan da ikke gi opp så lett. Denne gangen fant jeg en aller første Lynley-bøkene: A Great Deliverance» eller «Mørkets gjerninger», som ble utgitt på   Tiden Norsk forlag i 1993. Jeg tenkte at nå kan jeg likegodt lese den første boka, så får vi se om det går litt bedre denne gangen.

For å hoppe rett til oppskriften på myke Kuvertbrød stekt i muffinsformer – trykk HER

George, Elizabeth (1993) «Mørkets gjerninger» Tiden Norsk forlag og Myke Kuvertbrød stekt i muffinsformer Ingredienser: 50 g Smør 2 ½ dl Melk 25 g Gjær 1 ts Salt 2 ts Sukker 7-8 dl Hvetemel 50 g Smør til (pensling)

I «Mørkets gjerninger» er Kriminaloverkonstabel Barbara Havers full av misnøye, sinne og aggresjon. I tillegg har hun en utrolig lav selvtillit. Hun har rykte på seg, om å være bøs, sta og helt umulig å samarbeide med. Derfor ble hun nedgradert for åtte måneder siden. Nå vil sjefen hennes avdelingssjef Hilliier gi henne en ny sjanse. Denne gangen sammen med etterforsker Thomas Lynley, som har rykte på seg om å være en skikkelig Don Juan. Istedenfor å bli glad, blir Barbara Havers enda mer rasende:

Kriminaloverkonstabel Barbara Havers trakk igjen døren til avdelingssjefens kontor … Hun var hvit av sinne.

Herregud! Herregud, hvordan våget de! … Hvem var det de trodde de hadde med å gjøre? Trodde de at hun var så dum, at hun ikke gjennomskuet dette opplegget. Pokker ta dem! Pokker ta dem!

… Det var alt for innlysende hvorfor de hadde kalt henne inn igjen. De ville sette Lynley på saken. Men de trengte en kvinne også. Og ethvert menneske i i Victoria Street visste at det ikke var en kvinne i kriminalavdelingen som var trygg i nærheten av Lynley. Han hadde ligget seg igjennom hele etaten og etterlatt seg en hale av vrakede kvinner. Han hadde rykte som en avlshingst, og etter alt som ble sagt, skule han være svært utholdende. … Så hvordan føles det, sa hun til speilbildet, å være den ene heldige kvinnen som var garantert å forbli uberørt sammen med den allmektige Lynley?  …

George, Elizabeth (1993) «Mørkets gjerninger» Tiden Norsk forlag (sider 8 og 10)

Barbara Havers tror hun er valgt på grunn av sitt lite tiltrekkende utseende og ikke på bakgrunn av sine kvalifikasjoner eller et ærlig ønske om å gi henne en ny sjanse.

Lynley på sin side befinner seg sammen med Lady Helen som gjest i bryllupet til sin «venn» rettsviteren Simon Allcourt-St.James og Lynleys store kjærlighet Dedorah.

Saken Havers og Lynley skal etterforske, befinner seg i en liten engelsk landsby, hvor Fader Hart har funnet, et hode løst lik. Under liket lå familiehunden, og siden av liket satt offerets datter Roberta. Hun ytret ordene: «Jeg gjorde det, jeg angrer ikke». Det er alt hun sier. Hele landsbyen inkludert Fader Hart er i sjokk, og tror egentlig ikke at den stille, tykke, harmløse Roberta kunne ha utført drapene.

George, Elizabeth (1993) «Mørkets gjerninger» Tiden Norsk forlag og Myke Kuvertbrød stekt i muffinsformer  Ingredienser:  50 g	Smør 2 ½ dl	Melk 25 g	Gjær 1 ts	Salt 2 ts	Sukker 7-8 dl	Hvetemel 	 50 g	Smør til (pensling)

Dette er en ganske godt skrevet, spennende kriminalroman, selv om jeg om leser aner løsningen på saken, nesten før Havers og Lynley påbegynner etterforskingen. Det aller beste med boka er kanskje ikke kriminalgåten, men det å bli kjent med de to etterforskerne. Å kjenne på ulikhetene mellom dem, både i personlighet, utseende, framtredenen og ikke minst i klassetilhørighet.  Forskjellene mellom etterforskerne topper seg mot slutten av boka, og begge får kanskje ett litt annet syn på hverandre. Ei bok med underholdningsverdi, og som nok er verdt å lese, hvis man ikke har mange andre bøker liggende rundt som burde ha vært lest først. Terningkast: 4 (3)

George, Elizabeth (1993) «Mørkets gjerninger» Tiden Norsk forlag og Myke Kuvertbrød stekt i muffinsformer Ingredienser: 50 g Smør 2 ½ dl Melk 25 g Gjær 1 ts Salt 2 ts Sukker 7-8 dl Hvetemel 50 g Smør til (pensling)

Myke Kuvertbrød stekt i muffinsformer

Myke Kuvertbrød stekt i muffinsformer – dekorativ og godt tilbehør når du har gjester.

Myke Kuvertbrød stekt i muffinsformer Ingredienser: 50 g Smør 2 ½ dl Melk 25 g Gjær 1 ts Salt 2 ts Sukker 7-8 dl Hvetemel 50 g Smør til (pensling)

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
12-182-3 timerEnkel

Ingredienser:

50 gSmør
2 ½ dlMelk
25 gGjær
1 tsSalt
2 tsSukker
7-8 dlHvetemel
  
50 gSmør til (pensling)
Myke Kuvertbrød stekt i muffinsformer Ingredienser: 50 g Smør 2 ½ dl Melk 25 g Gjær 1 ts Salt 2 ts Sukker 7-8 dl Hvetemel 50 g Smør til (pensling)

Slik gjør du:

1 Smelt smøret,
– Ha i melken.
– Varm til den er fingervarm (37 grader)
– Smuldre i gjæren, og
– Rør den ut
2 Bland sammen hvetemel, sukker og salt, og
– Elt dette litt etter litt, inn melken
Til deigen slipper kanten
NB! Du har ikke brukt alt melet nå
3 Dekk til deigen og
– La den heve til dobbelstørrelse
NB! Dette trinnet kan hoppes over hvis du har det travelt
4 Hell deigen ut på et bakebord, og
– Elt inn resten av melet
5 Kjevle deigen ut til en lang leiv
(ca 25 X 50 cm)
– Skjær den i 5 strimler ca. 5 cm bred
– Pensle strimlene med smør og legg dem oppå hverandre
– Skjær dem i ca. 4 cm brede biter
.
– Sett dem i smurte muffinsformer, med snittflaten opp
– Dekk til, og
– La dem heve til dobbel størrelse Ca. 30-45 min
6 Stekes nederst i ovnen på 250 grader i ca. 10-12 min.
7 Avkjøles på rist
Myke Kuvertbrød stekt i muffinsformer Ingredienser: 50 g Smør 2 ½ dl Melk 25 g Gjær 1 ts Salt 2 ts Sukker 7-8 dl Hvetemel 50 g Smør til (pensling)

Tips! Kuvertbrødene kan fryses, så de kan godt lages noen dager i forveien

Passer godt som tilbehør sammen med:

Generelle opplysninger om dagens bok:

Flere Inspector Lynley Bøker – (i rekkefølge):

  1. George, Elizabeth (1989) «A Great Deliverance» Bantam Books – Norsk tittel: «Mørkets gjerninger»
  2. George, Elizabeth (1989) «Payment in Blood» Bantam Books – Norsk tittel: «Dødens ansikt»
  3. George, Elizabeth (1989) «Well-Schooled in Murder» Bantam Books – Norsk tittel: «Fedrenes synder»
  4. George, Elizabeth (1991) «A Suitable Vengeance» Bantam Books – Norsk tittel: «Bitter hevn»
  5. George, Elizabeth (1992) «For the Sake of Elena» Bantam Books – Norsk tittel: «For Elenas skyld»
  6. George, Elizabeth (1992) «Missing Joseph» Bantam Books – Norsk tittel: «Savner Josef»
  7. George, Elizabeth (1994) «Playing for the Ashe» Bantam Books – Norsk tittel: «Asken og æren»
  8. George, Elizabeth (1996) «In the Presence of the Enemy» Bantam Books – Norsk tittel: «I fiendens nærvær»
  9. George, Elizabeth (1997) «Deception on His Mind» Bantam Books – Norsk tittel: «Det øyet ikke ser»
  10. George, Elizabeth (1997) «In Pursuit of the Proper Sinner» Bantam Books – Norsk tittel: «Den virkelig skyldige»
  11. George, Elizabeth (1999) «A Traitor to Memory» Bantam Books – Norsk tittel: «Sannheten om Sonia»
  12. George, Elizabeth (2003) «A Place of Hiding» Bantam Books – Norsk tittel: «Et hemmelig sted»
  13. George, Elizabeth (2005) «With No One as Witness» Bantam Books – Norsk tittel: «Ingen var vitne»
  14. George, Elizabeth (2006) «What Came Before He Shot Her» Harper – Norsk tittel: «Før skuddet falt»
  15. George, Elizabeth (2008) «Careless in Red» Harper – Norsk tittel: «Fare i rødt»
  16. George, Elizabeth (2010) «This Body of Death» Harper – Norsk tittel: «Denne dødens kropp»
  17. George, Elizabeth (2012) «Believing The Lie» Dutton – Norsk tittel: «En løgn å tro på»
  18. George, Elizabeth (2013) «Just One Evil Act» Hodder & Stoughton – Norsk tittel: «Bare en ond handling»
  19. George, Elizabeth (2015) «A Banquet of Consequences» Viking – Norsk tittel: «???»
  20. George, Elizabeth (2018) «The Punishment She Deserves» Viking – Norsk tittel: «????»
George, Elizabeth (1993) «Mørkets gjerninger» Tiden Norsk forlag og Myke Kuvertbrød stekt i muffinsformer Ingredienser: 50 g Smør 2 ½ dl Melk 25 g Gjær 1 ts Salt 2 ts Sukker 7-8 dl Hvetemel 50 g Smør til (pensling)

Myke Kuvertbrød stekt i muffinsformer Ingredienser: 50 g Smør 2 ½ dl Melk 25 g Gjær 1 ts Salt 2 ts Sukker 7-8 dl Hvetemel 50 g Smør til (pensling)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s