«Høyt henger de» av Lene Lauritsen Kjølner og Bestemors Wienerbrød

Jeg bare elsker bøkene til Lene Lauritsen Kjølner! Siden jeg fikk den foreløpig siste boka i serien om Olivia i posten i går, og det er ei stund siden jeg har lest om Olivia. Tenkte jeg at jeg kanskje skulle lese hele serien eller i alle fall noen bøker om igjen. Så den siste uka har jeg lest, og kost meg med den første boka om Olivia – «Høyt henger de». Den tittelen har jeg smilt av så mange ganger mens jeg har strekt meg etter kirsebær eller sendt noen opp i stigen for å få tak i noen som henger lengst oppe.

For å hoppe rett til oppskriften på BESTEMORS WINERBRØD (baker Bruns), – TRYKK HER!

Kjølner, Lena Lauritsen (2014) «Høyt henger de» Vigmostad & Bjørke og Bestemors wienerbrød etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 500 g Hvetemel ½ ts Kardemomme 30 g Sukker 3 dl Melk 1 Egg 2 pk Gjær 200 g Smør Sukker og Kanel

I boka møter vi Oliva før hun blir privatdetektiv. Selv beskriver hun sin situasjon slik:

48 år, arbeidsledig, og åpenbart avleggs ifølge samfunnet…..

… Jeg Olivia Henriksen, skilt og med to voksne sønner, var i en livsfase jeg hadde visse forbehold mot. …

…. Jeg var en energi som ikke ble brukt, jeg var en kraft som sakte svant hen i min egen følelse av utilstrekkelighet

Kjølner, Lene Lauritsen (2014) «Høyt henger de» Vigmostad & Bjørke (side 10)

For å få bukt med overskuddsenergi, brukte Olivia å gå turer – mange turer, og lange turer, sammen med sin elskede hund Dino. «Høyt henger de»., starter nettopp med at Olivia er på en slik tur. Hun observerer en grønn sykkel langt fra stien. Dette er den tredje dagen hun går forbi denne sykkelen! – Men det er Dino som oppdaget det først. Olivia etterpå – «Skoene hang med tuppen ned, og i løse luften. Det var en hel kropp» (side 14). Politiet blir varslet, og etterforsker saken, men Olivia klarer (selvfølgelig) ikke å dy seg, så hun etterforsker litt for seg selv.

Kjølner, Lena Lauritsen (2014) «Høyt henger de» Vigmostad & Bjørke og Bestemors wienerbrød etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 500 g Hvetemel ½ ts Kardemomme 30 g Sukker 3 dl Melk 1 Egg 2 pk Gjær 200 g Smør Sukker og Kanel

Heller ikke denne boka har de lange, makabre beskrivelsene av den myrdede. Det setter jeg utrolig stor pris på. – Beskrivelser som gjør at jeg som leser blir kvalm er noe av det verste jeg vet. Så heldigvis, det slipper vi her. Jeg synes at denne boka er utrolig velskrevet til å være en debutroman. Den har alle de ingrediensene som jeg ønsker meg av en krimbok; Et godt plott, den er spennende, gode ledetråder, en hyggelig hovedperson (som jeg faktisk liker), gode forviklinger, litt spirende kjærlighet (kanskje) og masse, masse humor og varme. Boka er altså velskrevet, varm og humoristisk. Hadde jeg lest denne først, hadde jeg sikkert gitt terningkast 6. Men denne boka når ikke helt opp på standarden til «Ingen til bords». Man kan vel heller ikke forvente at den vil holde samme standarden. For dette er jo den første boka, både for forfatteren, og for Olivia. Så jeg havner på Terningkast:5.

Bestemors wienerbrød etter oppskrift fra Baker Brun: Ingredienser: 500 g Hvetemel ½ ts Kardemomme 30 g Sukker 3 dl Melk 1 Egg 2 pk Gjær 200 g Smør Sukker og Kanel Gjengitt fra Baker Brun (2018), "Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst" : Med tillatelse fra Baker Brun

BESTEMORS WINERBRØD (baker Bruns)

Bestemors wienerbrød etter oppskrift fra Baker Brun: Ingredienser: 500 g Hvetemel ½ ts Kardemomme 30 g Sukker 3 dl Melk 1 Egg 2 pk Gjær 200 g Smør Sukker og Kanel Gjengitt fra Baker Brun (2018), "Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst" : Med tillatelse fra Baker Brun
Porsjoner Tid Vanskelighetsgrad
12 2 timer Enkel

Ingredienser:

500 g Hvetemel
½ ts Kardemomme
30 g Sukker
3 dl Melk
1 Egg
2 pk Gjær
200 g Smør
  Sukker og Kanel

Slik gjør du:

1 Bland sammen alle de tørre ingrediensene:
Hvetemel, Kardemomme, Sukker
2 Bland gjæren i den lunkne melken,
– Ha egget oppi
3 Tilsett melkeblandingen til melet, og
– Bland godt sammen
4 Kjevle inn smøret:  
A Kjevle deigen ut til et rektangel
B Skjær tynne flak av smøret, og
C Fordel det på av deigen
D brett siste del over deigen, og
E Kjevle til smøret er kjevlet inn i deigen  
– Gjenta punktene A-E til alt smøret er kjevlet inn i deigen, og
 5 Kjevle deigen ut til et rektangel
– Strø med sukker og kanel
– Rull deigen sammen til en pølse, og
– Skjær skiver på ca. 2 cm bred
6 Legg wienerbrødene på en stekeplate, dekt med bakepapir
– Sett wienerbrødene til heving i ca. 20 min.
7 Sett ovnen på 225 grader
8 Stekes på midterste rille i ca. 8 min. (225 grader)
9 Dekorer med melis glasur når wienerbrødene er blitt kalde

Tips! En variant er å sprøyte vaniljekrem i midten av wienerbrødene, før du steker dem

Generelle opplysninger om dagens bok:

Oppskriften er gjengitt fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst», med tillatelse fra Baker Brun

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s