«En dag i desember», skrevet av Josie Silver, og Lussekatter på Luciadagen

Finnes det egentlig noe hyggeligere, enn at det snør ute, det er fyr på peisen, og hele kvelden er satt av til ingenting annet enn å kose seg med en god bok! De siste dagene har Jeg lest «En dag i desember», skrevet av Josie Silver. Selv om både tittelen og coveret oser av jul, er «En dag i desember» egentlig ikke en typisk julebok. Den begynner en dag i desember, men den den handler likevel ikke om jul. Det er mer en kjærlighetshistorie, og det er jo også veldig hyggelig.

Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på lussekatter TRYKK HER!

Silver, Josie (2018) «En dag i desember», Vigmostad og Bjørke OG Lussekatter etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 200 g Smør (mykt) 5 dl Melk 1 pk Gjær ¼ g Safran 1 ts Salt 2 dl Sukker 2 Egg 18-20 dl Hvetemel 2 ss Rosiner 1 Egg (sammenvispet)

Boka starter 21. Desember 2008. Laurie er på vei hjem fra jobb. Hun er fullstendig utslitt, og stirrer ut av vinduet i andre etasje på bussen. Hun har glitter i håret, men er for sliten til å fjerne det. Bussen stopper på et busstopp, og der sitter – Ja, nettopp – på et av klappsetene på bussholdeplassen en gutt og leser. Laurie legger merke til han fordi han er så upåvirket av det som skjer rundt han. Plutselig ser han opp og får blikkontakt med Laurie. Laurie føler at hun blir truffet av et lynnedslag. «Vi stirrer på hverandre, og jeg kan ikke se bort. Jeg merker at leppene mine beveger seg som om jeg skulle til å si noe, gud vet hva, og plutselig, som et lyn fra klar himmel vil jeg gå av bussen. Jeg blir grepet av en overveldende trang til å komme meg ut, gå bort til han» (Side 12). Gutten reiser seg for å gå inn på bussen, men før han kommer så langt kjører bussen ut fra holdeplassen. Gutten fremdeles på bussholdeplassen og Laurie på bussen. Laurie og venninnen Sarah leter etter gutten et helt år, og så kommer Sarah hjem en dag for å presentere den nye kjæresten sin ….

Silver, Josie (2018) «En dag i desember», Vigmostad og Bjørke OG Lussekatter etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 200 g Smør (mykt) 5 dl Melk 1 pk Gjær ¼ g Safran 1 ts Salt 2 dl Sukker 2 Egg 18-20 dl Hvetemel 2 ss Rosiner 1 Egg (sammenvispet)

Dette er ei lettlest bok, som er godt skrevet. Historien er ganske enkel og rett frem. Til tider er den litt kjedelig, og jeg har lyst til å riste litt i Laurie og fortelle henne at kommunikasjon kan være ganske lurt enkelte ganger. Men da hadde nok boka vært kortere, og historien enklere. Boka har underholdningsverdi, og er absolutt verdt å lese. Derfor ender jeg på Terningkast: 4.

Lussekatter etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 200 g Smør (mykt) 5 dl Melk 1 pk Gjær ¼ g Safran 1 ts Salt 2 dl Sukker 2 Egg 18-20 dl Hvetemel 2 ss Rosiner 1 Egg (sammenvispet)
Lussekatter høre med til adventstiden.

Lussekatter

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
1690 min.Enkelt

Ingredienser:

200 gSmør (mykt)
5 dlMelk
1 pkGjær
¼ gSafran
1 tsSalt
2 dlSukker
2Egg
18-20 dlHvetemel
  
2 ssRosiner
1Egg (sammenvispet)

Slik gjør du:

1 Smelt smør
– Tilsett melken og
– Varm til 37 grader
– Ha i gjær, og rør den ut
– Tilsett safran, og rør godt
2 Tilsett salt, sukker og egg
– Tilsett litt og litt mel av gangen
– Bland til en smidig deig
3 Hell deigen ut på bordet
– Trill 16 tynne pølser og form dem til lussekatter
– Legg lussekattene på bakepapirkledde stekeplater
5 La dem heve til dobbelstørrelse
Ca. 60 min.
6 Sett på rosiner, og
– Pensle med sammenvispet egg, og
– Stekes på 180 grader i 8-10 min.
7 Avkjøles på rist

Oppskriften er gjengitt fra Baker Brun (2018), «Våre beste oppskrifter. 125 år med tradisjonsbakst» (med tillatelse fra Baker Brun)

Generelle opplysninger om dagens bok:

  • Forfatter: Silver, Josie
  • Tittel: «En dag i desember»
  • Originaltittel: «One day in December»
  • Oversatt av: Annlaug Lia
  • Sjanger: Jul, feel-good, chick.
  • Sider: 459
  • Forlag: Vigmostad og Bjørke
  • Utgitt: 2019
  • Først utgitt: Broadway Books (2018)
  • Tilegnet: Kjøpt i bokhandel

Silver, Josie (2018) «En dag i desember», Vigmostad og Bjørke OG Lussekatter etter oppskrift fra Baker Brun Ingredienser: 200 g Smør (mykt) 5 dl Melk 1 pk Gjær ¼ g Safran 1 ts Salt 2 dl Sukker 2 Egg 18-20 dl Hvetemel 2 ss Rosiner 1 Egg (sammenvispet)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s