I dag baker jeg matpakkebrød. Brødet er kjempegodt til å ha i matpakken både fordi det holder seg saftig og god lenge og fordi det holder deg mett lenge, lenge, Men ikke for det, brødet passer godt til det meste av måltider. Denne oppskriften gir to store gode brød.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
2 brød | 3 timer | Enkel / middels |
Ingredienser:
Fordeig:
7 dl | Kulturmelk (skummet) |
3 dl | Vann |
300 g | Sammalt hvete (grov) |
200 g | Fullkornshvete |
200 g | Sammalt rug (grov) |
350 | Sammalt rug (fin) |
30 g | Havregryn (lettkokte) |
50 g | Havrekli |
Hoveddeig:
3 dl | Vann |
50 g | Gjær (fersk) |
400 g | Hvetemel |
200 g | Fullkornshvete |
2 ts | Salt |

Slik gjør du:
1 Bland sammen alle ingrediensene til fordeigen – Elt den godt Ca 7-10 min. Deigen skal være klissete Hvis den er for tørr tilsett litt mer vann |
2 Dekk fordeigenmed plastfolie, og – La den hvile i ca 30 min. |
3 Rør gjæra ut i 3 dl vann – Hell gjæra i fordeigen – Bland også inn mel og salt – Eltes godt i Ca 7-10 min. Deigen skal være klissete Hvis den er for tørr kan du tilsette litt mer vann |
4 Dekk deigen med plastfolie, og – La den heve til dobbel størrelse I ca 45 min. |
5 Smør to brødformer 2 liters former |
6 Hell deigen ut på et lett melet bakebord – Del den i 2 like store deler – Form to avlange brød – Dekk formene med en bakeduk e.l., og – La dem etterheve til dobbel størrelse Ca 40 min. |
7 Sett stekeovnen på 200 grader |
8 Pensle brødene med egg og – Strø over havreki og havregryn |
9 Stekes på nederste rille i 50- 60 min. |
10 Avkjøles på rist |
