«Hønsehuset i Toscana» av Mona Helene Eidem med safranpannacotta

Denne uka har jeg lest «Hønsehuset i Toscana», som er den frittstående oppfølgeren til «Farvel til krumkakene». Boka er skrevet av den norske forfatteren og redaktøren Mona Helene Eidem, og er selvfølgelig ugitt på Eidem forlag

Hvis du ønskerå hoppe rett til oppskiften på safrapannacotta – trykk HER

Eidem, Mona Helene (2022) «Hønsehuset i Toscana», Eidem forlag OG Safranpannacotta Ingredienser: 3 pl Gelatin 1 ½ dl Kremfløte 1 ½ dl Melk (gjerne 0.5%) 2-3 ss Sukker ¼ g Safran 2 dl Kvarg (naturell - gjerne fettfri) Tips! Kvarg kan byttes ut med yoghurt naturell om du ønsker Topping (forslag): 2 Kiwier 2 Mandariner https://heidisboble.no/ @heidisboble

I «Hønsehuset i Toscana» møter vi igjen Johanna som snart fyller 75 år. Hun har vært sammen med Eilert i 60 år, og snart skal de feire50 års bryllupsdag.  De er blitt ganske vant til hverandre, lever et stille og rolig liv med faste rutiner i ei lita bygd Nord i Norge. De har begge vært opptatt av å følge de så vel de skrevne som de uskrevne reglene i lokalsamfunnet. Men så flyttet Johannas rake motsetning, Anna, inn nabohuset, og Johanna ser bilde av en kvinne i en lavendelåker. Det vekker noe i Johanna. Dermed drar Anna og Johanna til Toscana sammen med de to  helt ulike ungdommene Silje og Monika. Johanna legger bare et brev igjen til Eilert om at hun har reist ….

Eidem, Mona Helene (2022) «Hønsehuset i Toscana», Eidem forlag OG Safranpannacotta Ingredienser: 3 pl Gelatin 1 ½ dl Kremfløte 1 ½ dl Melk (gjerne 0.5%) 2-3 ss Sukker ¼ g Safran 2 dl Kvarg (naturell - gjerne fettfri) Tips! Kvarg kan byttes ut med yoghurt naturell om du ønsker Topping (forslag): 2 Kiwier 2 Mandariner https://heidisboble.no/ @heidisboble

«Hønsehuset i Toscana» av Mona Helene Eidem, er på samme tid både en litt alvorlig, sår og humoristisk roman. Eidem skriver lett og ledig, med korte avsnitt og kapitler. Det er en lett og humoristisk undertone i boka, når hendelser, begivenheter og funderinger blir beskrevet. Samtidig er det ganske alvorlige tema som blir behandlet, slik som behandling av eldre, (hva er døden), hva regler og normer gjør med oss, vennskap, livsglede og at det aldri er for sent å finne seg selv eller endre kurs i livet for å nevne noen.  Jeg liker persongalleriet til Eidem, og det at hun gjør personene så vanlige på samme tid som hver av dem er forskjellige, med sin egen bakgrunn og historie. Hovedbudskapet i boka er vel at det aldri er for sent å sette spørsmålstegn ved egne livsvalg, rutiner, oppfatninger, verdier og holdninger og ikke minst andres forventninger til oss – Ja også er det viktig å ta vare på den en selv er og ikke miste seg selv i hverdagslivet rutiner, andres forventninger og oppfatninger.  «Hønsehuset i Toscana» av Mona Helene Eidem, er ei velskrevet, lettlest bok som tar opp alvorlige tema med en humoristisk undertone. Jeg gleder meg til neste bok fra Eidem og triller et velfortjent et terningkast: 5

Safrapannacotta

Jeg tenkte at safranpannacotta må passe helt utmerket sammen med «Hønsehuset i Toscana». Både fordi pannacotta er italiensk og fordi safranpannacotta er skikkelig godt. Anbefales som en god kombinasjon eller de kan leses og spises hver for seg 🙂

Safranpannacotta Ingredienser: 3 pl Gelatin 1 ½ dl Kremfløte 1 ½ dl Melk (gjerne 0.5%) 2-3 ss Sukker ¼ g Safran 2 dl Kvarg (naturell - gjerne fettfri) Tips! Kvarg kan byttes ut med yoghurt naturell om du ønsker Topping (forslag): 2 Kiwier 2 Mandariner https://heidisboble.no/ @heidisboble

PorsjonerTidVanskelighetsgrad
415 min (og 3 timer)Enkel

Ingredienser:

3 plGelatin
1 ½ dlKremfløte
1 ½ dlMelk (gjerne 0.5%)
2-3 ssSukker
¼ gSafran
2 dlKvarg (naturell – gjerne fettfri)

Tips! Kvarg kan byttes ut med yoghurt naturell om du ønsker

Topping (forslag):

2Kiwier
2Mandariner

Safranpannacotta Ingredienser: 3 pl Gelatin 1 ½ dl Kremfløte 1 ½ dl Melk (gjerne 0.5%) 2-3 ss Sukker ¼ g Safran 2 dl Kvarg (naturell - gjerne fettfri) Tips! Kvarg kan byttes ut med yoghurt naturell om du ønsker Topping (forslag): 2 Kiwier 2 Mandariner https://heidisboble.no/ @heidisboble

Slik gjør du:

1 Legg gelatinplatene i vann, og
– La dem ligge i ca 5 min.
2 Ha melk, fløte, sukker og safran i en kasserolle
– Kok (forsiktig) opp
– Ta melkeblandingen av plata
– La den stå og avkjøle seg i ½ – 1 minutt
3 Kryss vannet ut av gelatinplatene, og
– Rør dem inn i den varme melkeblandingen
4 Rør inn Kvargen
5 Hell pannacottaen i serveringsglass
6 Sett den i kjøleskap i minst 3 timer
Gjerne natta over
7 Rens kiwi og mandariner
– Skjær dem i biter
8 Topp pannacottaen med fruktbitene rett før servering
Safranpannacotta Ingredienser: 3 pl Gelatin 1 ½ dl Kremfløte 1 ½ dl Melk (gjerne 0.5%) 2-3 ss Sukker ¼ g Safran 2 dl Kvarg (naturell - gjerne fettfri) Tips! Kvarg kan byttes ut med yoghurt naturell om du ønsker Topping (forslag): 2 Kiwier 2 Mandariner https://heidisboble.no/ @heidisboble

Generelle opplysninger:

Flere bøker av Mona Helene Eidem:

Eidem, Mona Helene (2022) «Hønsehuset i Toscana», Eidem forlag OG Safranpannacotta Ingredienser: 3 pl Gelatin 1 ½ dl Kremfløte 1 ½ dl Melk (gjerne 0.5%) 2-3 ss Sukker ¼ g Safran 2 dl Kvarg (naturell - gjerne fettfri) Tips! Kvarg kan byttes ut med yoghurt naturell om du ønsker Topping (forslag): 2 Kiwier 2 Mandariner https://heidisboble.no/ @heidisboble

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s