En grøsser rett før påske gjør seg alltid, og i denne uka har vi lest ungdomsgrøsseren «Blodmåne». Boka er skrevet av Tor Arve Røssland og ble nettopp utgitt på forlaget Vigmostad og Bjørke. Røssland har skrevet en rekke bøker for barn og unge, men er kanskje mest kjent for grøssertrilogien «Svarte-Mathilda» og spenningsserien «Overleve».
Hvis du ønsker å hoppe rett til oppskriften på Kirsebær- og sjokoladeruter, TRYKK HER!

I «Blodmåne» møter vi venninnene Benni, Sarah og Vanja. De skal tilbringe helga på det høyfjellshotellet som faren til Benni har kjøpt usett. Når de ankommer viser det seg at hotellet er tomt, ingen gjester, ingen personale. Bare vaktmesteren som bor i vaktmesterboligen. – Og hvorfor oppfører hun seg så rart? …

«Blodmåne» av Tor Arve Røssland er en ufattelig spennende grøsser for ungdom. Røssland skriver lett og godt. Storylinen er enkel, men overraskende og med gode spenningskurver innlagt. Selve historien er lettlest – det er få personer i historien, dog litt flere enn hva man skulle tro ved første blikk. Det beste av alt er at den er finurlig oppbygd. Vi elsket forfatterens enkle men likevel gode fortellerstil, at uhyggen bygget seg opp litt etter litt og avsløringen til slutt. En grøssende god grøsser, vi triller derfor et godt terningkast: 5.
Kirsebær og sjokolade er en uslåelig kombinasjon. Disse kirsebær- og sjokoladerutene rører en fort sammen. De smaker godt som de er, men kan godt serveres med vaniljesaus og/eller is. Rutene som ikke blir spist med en gang kan fryses.

Porsjoner | Tid | Vanskelighetsgrad |
6 – 8 | 60 min | Enkel |

Ingredienser:
250-300 g | Kirsebær (gjerne fryste) |
3 | Egg |
175 g | Sukker |
1 ts | Vaniljesukker |
1 ts | Bakepulver |
1 – 2 ts | Kanel |
200 g | Hvetemel |
150 g | Smør (smeltet) |
100 g | Kokesjokolade (mørk, hakket) |
¾ dl | Melk |
Tips! Hvis du trenger en kake til mange, kan du doble denne oppskriften, og bruke langpannen i steden: Du ganger altså ingrediensene med to, bruker en lanpanne, og resten blir det samme.

Slik gjør du:
1 Sett stekeovnen på 180 grader – Legg bakepapir i eller smør den en liten langpanne ca 13 X 25 eller ei rund form ca 20- 24 cm |
2 Ta kirsebærene t av fryseren – Hakk sjokoladen, og – Smelt smøret |
3 Pisk egg og sukker til eggedosis Dvs lyst og luftig |
4 Vend inn de tørre ingrediensene: Mel, bakepulver, vaniljesukker, kanel – Vend inn smøret – Vend inn kirsebær og sjokolade – Vend i melka til slutt |
5 Hell røra i formen |
6 Stekes i ca 45 min Til den har fått farge, og en kakenål kommer ut tørr når du stikker i den |
7 Avkjøles på rist, og – skjæres i stykker før servering |
8 Server gjerne med vaniljesaus |

Generelle opplysninger om dagens bok:
- Forfatter: Røssland, Tor Arve
- Tittel: «Blodmåne»
- Sjanger: Thriller, grøsser, krim, overnaturlig, ungdom
- Sider: 180
- Forlag: Vigmostad og Bjørke
- Utgitt: 2023
- Tilegnet: Leseeksemplar
